-4.5 C
Craiova
luni, 20 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateScorţişoara, un condiment cu numeroase beneficii

Scorţişoara, un condiment cu numeroase beneficii

Scorţişoara este foarte populară în întreaga lume datorită întrebuințărilor sale culinare, și nu numai. Este un condiment delicios, apreciat însă de mii de ani și pentru proprietăţile sale pentru sănătate.

Scorţişoara este folosită din cele mai vechi timpuri. Aceasta datează de peste 4.000 de ani, de pe vremea Egiptului Antic. În acea perioadă era considerată un condiment valoros şi rar. Deseori era vândută la preţuri mari sau era dăruită zeilor ca semn al recunoştinţei. Indienii considerau scorţişoara un leac universal şi un afrodisiac, dar şi un energizant şi fortifiant al sistemului circulator.
În Evul Mediu, scorţişoara a fost introdusă de către farmacişti în tratamentele împotriva răcelilor şi durerilor. De asemenea, era folosită şi ca adjuvant pentru sănătatea inimii. Alte întrebuinţări ale scorţisoarei erau tratamentele împotriva vărsăturilor; infecţiilor; răcelilor; spasmelor musculare; pentru lipsa poftei de mâncare sau disfuncţiile erectile.

În prezent se cunosc aproximativ 250 de specii de scorţişoară

Scorţişoara este obţinută din partea interioară a unor copaci veşnic verzi, din soiul Cinnamomum. Scoarţa este răzuită şi apoi este pusă la soare să se usuce, în timp ce se răsuceşte şi formează acele beţişoare de scorţişoară pe care le găsim în comerţ. De asemenea, mai poate fi găsită şi sub formă de pudră, obţinută prin măcinarea beţişoarelor.
În prezent se cunosc aproximativ 250 de specii de scorţişoară. Unul dintre principalele soiuri de scorţişoară este Ceylon, care provine din Sri Lanka, Madagascar sau Brazilia. Alt tip de scorţişoară este Cassia, cu o aromă mai intensă şi la un preţ mult mai mic în comparaţie cu alte sortimente. Aceasta provine din ţări precum China, Vietnam sau Indonezia.

Este o sursă bogată de vitamine, minerale şi antioxidanţi

Scorţişoara este o sursă bogată de vitamine, minerale şi antioxidanţi. Conform unui studiu, dintr-un număr de 26 de plante şi condimente medicinale din lume, scorţişoara este pe primul loc în ceea ce priveşte conţinutul de antioxidanţi. Mai exact, 100 de grame de scorţişoară conţin: calorii – 247 kcal; lipide totale – 1.2 g; sodiu – 10 mg; potasiu – 431 mg; carbohidraţi – 81 g; fibre alimentare – 53 g; zahăr – 2.2 g; calciu – 1 g; fier – 8.3 g; vitamina A – 295 IU; vitamina C – 3.8 mg; vitamina B6 – 0.2 mg; magneziu – 60 mg.

Scoarța din care este obținută scorțișoara conţine substanțe benefice pentru sănătate

Scoarța din care este obținută scorțișoara conține numeroase substanțe care sunt benefice pentru sănătate. Acestea includ cinamaldehida, acid cinamic și cinamat. Studiile efectuate în acest sens au concluzionat că toate aceste beneficii pot fi obținute de la scorțișoară în stare pură, uleiuri esențiale, pudră de scorțișoară sau extracte.

Are proprietăţi antimicrobiene

Scorţişoara atenuează disconfortul digestiv. A fost folosită în medicină cu acest scop de mulți ani, datorită proprietăților sale antimicrobiene și antiinflamatorii. De exemplu, în medicina Ayurvedică, uleiul din scoarță de scorțișoară era folosit pentru tratarea flatulenţei și pentru problemele digestive. Consumată în băuturi calde, așa cum este ceaiul, scorțișoara măcinată îmbunătățește circulația sângelui, ameliorează problemele digestive și simptomele sindromului de colon iritabil.

Conţine antioxidanți care protejează organismul de stresul oxidativ

Conține o serie de antioxidanți, printre care polifenoli, acid fenolic și flavonoide. Aceştia protejează organismul de stresul oxidativ și de efectele negative ale radicalilor liberi.

Poate fi benefică în tratarea durerilor

Datorită conținutului mare de antioxidanți, aceasta scade riscul bolilor de inimă, a cancerului sau a tulburărilor psihice. Scorțișoara ameliorează inflamaţiile. De asemenea, poate fi benefică în tratarea durerilor, febrei musculare sau a durerilor menstruale.

Reduce nivelul colesterolului LDL

Compușii care să găsesc în scorțișoară reduc nivelul de colesterol LDL (colesterolul rău) și al trigliceridelor din sânge. Păstrează un nivel stabil al colesterolului HDL (colesterolul bun).

Protejează funcțiile cognitive

Compușii din scorțișoară activează proteinele neuro-protectoare care protejează funcțiile cognitive și celulele creierului împotriva bolilor degenerative, precum Parkinson și Alzheimer.

Are proprietăți antimicrobiene, antifungice și antivirale

Are proprietăți antimicrobiene, antifungice și antivirale care îmbunătățesc sistemul imunitar. Organismul este protejat împotriva infecțiilor, răcelilor și gripei.

Protejează sănătatea dentară

Conform studiilor, extractul de scorțișoară protejează împotriva bacteriilor care se găsesc în microflora orală. Acestea cauzează apariția cariilor, respirația urât mirositoare sau alte infecții. Uleiul esențial de scorțișoară poate fi folosit în locul apei de gură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS