În plin sezon de gripă şi viroze, există mai multe metode prin care putem să ţinem bolile la distanţă. Trebuie să ne spălăm des pe mâini cu apă şi săpun şi să evităm locurile aglomerate, recomandări făcute de orice medic, dar putem stimula imunitatea organismului şi prin consumul de alimente.
Carne de vită şi stridii pentru zinc
Carnea de vită contribuie la consumul unei cantităţi optime de zinc. Este vitală pentru dezvoltarea celulelor albe ale sistemului imunitar, cele care recunosc şi distrug bacteriile şi virusurile dăunătoare organismului. Chiar şi o deficienţă medie de zinc poate creşte riscul de infecţii. Şi stridiile conţin zinc, care pare să aibă şi un efect antiviral, deşi cercetătorii nu pot explica de ce.
Migdalele, sursă de vitamina E
Un pumn de migdale poate ajuta sistemul imunitar prin conţinutul ridicat de vitamina E. Migdalele conţin şi riboflavină şi niacină, dar şi vitamina B. Toate acestea contribuie la reducerea efectelor stresului.
Un pahar de iaurt pe zi
Un pahar pe zi de iaurt degresat poate reduce riscul de a răci. Unele studii arată că iaurtul poate stimula sistemul imunitar pentru a lupta împotriva bolilor. De asemenea, conţine vitamina D, importantă în lupta împotriva răcelii. Studii recente au descoperit o legătură între nivelurile scăzute de vitamina D şi un risc crescut de răceală şi gripă.
Usturoiul tocat, imunostimulator
Usturoiul este cunoscut pentru efectele sale benefice asupra sistemului imunitar. Pentru o eficienţă crescută, este recomandat ca usturoiul să fie tocat şi lăsat să stea 15-20 de minute înainte de a fi adăugat la gătit, pentru a activa enzimele imunostimulatoare.