-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalMinisterul Transporturilor anunță "măsuri de urgență" în aeroporturi sau gări

Ministerul Transporturilor anunță „măsuri de urgență” în aeroporturi sau gări

Ministerul Transporturilor a anunțat luni „măsuri urgente pentru limitarea și prevenirea posibilelor îmbolnăviri cu coronavirus”, în aeroporturi sau gări, între care asigurarea culoarelor speciale de debarcare în incinta aeroporturilor. În realitate, aceste măsuri par să fie doar pe hârtie.

Pe Aeroportul Iaşi, de exemplu, care are ca destinaţii mai multe oraşe din Italia, nu sunt nici scanere termice, nici culoare separate, iar epidemiologul vine doar chemat, scrie Ziarul de Iași.

Măsurile anunțate de Ministerul Transporturilor

Ministerul Transporturilor a anunțat luni că a avut loc la sediul instituției o „întâlnire de lucru cu toți factorii implicați ai unităților din subordinea sau sub autoritatea ministerului, din domeniul aviație, feroviar, naval, medical și rutier care implementează măsurile pentru limitarea și prevenirea posibilelor îmbolnăviri cu coronavirus”.
Potrivit ministerului, în ședință „a fost prezentat stadiul implementării măsurilor care au fost stabilite în sarcina unităților din subordinea Ministerului și s-a constat că toate termenele asumate au fost respectate”.
De asemenea, s-au stabilit următoarele măsuri care vor fi implementate în regim de urgență, conform ministerului:

  • Asigurarea culoarelor speciale de debarcare în incinta aeroporturilor;
  • Stabilirea și punerea la dispoziție a locurilor special amenajate pentru completarea formularelor în aeroporturi;
  • Posibilitatea distribuirii formularelor, care trebuie completate, odată cu îmbarcarea pasagerilor în aeronave;
  • Diseminarea de informații privind măsurile de igienă și prevenție în incinta aeroporturilor, gărilor, trenurilor, stațiilor de metrou, a porturilor sau a oficiilor poștale, elaborate de către autoritățile competente;
  • Posibilitatea ca personalul specializat din cadrul spitalelor din subordinea MTIC să răspundă cu celeritatea cerințelor venite din partea Direcțiilor de Sănătate Publică;
  • Posibilitatea/recomandarea către toți operatorii aerieni, feroviari, rutieri sau navali, care desfășoară activități pe teritoriul României, să poată să pună la dispoziția tuturor pasagerilor măști de protecție;
  • Asigurarea materialelor necesare protecției personalului Poștei Române care manipulează corespondența (plicuri/colete) ce provine din zonele afectate de acest virus.

La Aeroportul Iași nu există nici culoare separate, nici scannere termice

În județul Iași, cel puţin, planul naţional de prevenire a epidemiei cu coronavirus este doar la nivel declarativ sau la nivel de ordin ministerial, fără a se concretiza nimic. Asta, în condiţiile în care Aeroportul Iaşi are ca destinaţii mai multe oraşe din Italia, ţară recent afectată de această boală, dar şi alte oraşe europene care fac legatura cu China, ţara unde a izbucnit epidemia, scrieZiarul de Iași.

Iaşiul are şase destinaţii pe Italia cu trei frecvenţe pe săptămână. Ieri, de exemplu, în jurul orei 11.00 a aterizat cursa de Roma, iar în noaptea de duminică spre luni cea de Bergamo, oraş apropiat celor care deja se află în carantină. Oficialii de la aeroport susţin că sunt pregatiţi, că urmează instrucţiunile primite, dar recunosc că există şi neajunsuri.

„La acest moment se dezinfectează atât terminalele, cât şi porţile de îmbarcare şi se acordă măsuri de protecţie tuturor pasagerilor. Într-adevăr, încă nu a venit niciun scaner termic pentru verificarea pasagerilor“, a afirmat Cătălin Bulgariu, directorul Aeroportului Iaşi.

În ceea ce priveşte echipa medicală pregătită pentru preluarea unui caz suspect de coronavirus, părerile sunt împărţite.

„Noi împreună cu DSP monitorizăm permanent atât prin cadrele me­dicale ale eeroportului, cât şi prin medicul epidemiolog care lucrează permanent la Aeroportul Iaşi, au transmis de cei de la DSP“, a mai declarat Bulgariu. Conducerea DSP spune însă altceva legat de medicul epidemiolog, iar în privinţa culoarelor special amenajate şi a spaţiilor de carantină, instituţia arată cu degetul spre aeroport. „Legat de culoarele separate din aeroport, pot să vă spun că există un cabinet medical cu asistenţi medicali şi medic, iar activitatea şi modul în care şi-o organizează este de competenţa lor. Noi acordăm sprijin când se cere acest lucru. Mai exact, trimitem medic de specialitate în momentul în care suntem solicitaţi“, a declarat Lucian Indrei, directorul DSP Iaşi. Deci, nici vorbă ca epidemiologul să lucreze în permanenţă la aeroport.

Nu se ştie exact nici care sunt zonele de carantină amenajate

În privinţa spaţiilor de carantină, răspunsurile sunt pasate între şeful DSP şi managerul Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva, Carmen Dorobăţ.
Lucian Indrei susţine că au fost identificate două unităţi în care pot fi ținuți oameni în carantină, urmând ca astăzi să se caute şi să se identifice alte spaţii.

„Într-unul ar fi vorba de 10 locuri şi în altul, parcă cam tot atâtea, 10 sau 12 locuri“, a spus Lucian Indrei. Unul dintre spaţii ar fi la Spitalul de Boli Infecţioase, dar Carmen Dorobăţ neagă acest lucru. „Spitalul nu se ocupă de carantină. Carantina se stabileşte la nivelul DSP. Carantină nu înseamnă un bolnav, înseamnă că trebuie supraveghere în spaţii special amenajate, care din câte ştiu eu există. Dar spitalul nostru nu se ocupă de aşa ceva“, a spus Carmen Dorobăţ.


La Gara Iaşi sau la autogările din oraş, de unde pleacă şi vin zilnic curse spre Italia, nu există niciun afiş de atenţionare a populaţiei și niciun punct medical de prim-ajutor, mai scrie Ziarul de Iași.

Mărturia unui jurnalist român întors cu avionul din Lombardia pe Otopeni: „În afară de polițiștii de Frontieră, depășiți oricum de situație, nu ne-a întâmpinat nimeni”

Jurnalistul Dan Bucura, care duminică s-a întors cu avionul din Lombardia, a relatat pe Facebook că anunțurile autorităților care vorbeau despre o carantină strictă, culoare separate, asistență medicală și alte măsuri pentru toți cei ce vor veni din Italia sunt „povești și minciuni”. „În afară de polițiștii de frontieră, depășiți oricum de situație, nu ne-a întâmpinat nimeni. Ne-au înghesuit ca pe vite într-un holișor, unde am completat niște formulare. Fiecare cum a vrut și cum a știut. Apoi le-am predat acelorași polițiști. Nimeni nu ne-a spus nimic de vreo carantină, de obligații sau masuri de prevenție!”, a scris Dan Bucura pe pagina lui de Facebook.

El a mai spus că formularul a fost completat de fiecare cum a dorit, că nu i-a întrebat nimeni nimic și că a aflat cu surprindere când a ajuns acasă că doctorii Arafat si Streinu Cercel au anunțat că aceștia sunt în carantină la domiciliu, fără ca cineva de la aeroport să le spună așa ceva.

Anunțul Ministerului Sănătății privind românii care se întorc acasă din cele două regiuni din Italia unde este carantină din cauza coronavirusului


Toți românii din cele două regiuni din Italia unde este carantină din cauza coronavirusului – Lombardia și Veneto – vor fi plasați automat în carantină timp de 14 zile în România, în cazul în care revin în țară, indiferent dacă prezintă sau nu simptome, a declarat duminică pentru HotNews.ro Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății responsabil de măsurile de protecție pentru coronavirus.

Măsura vine în contextul în care autoritățile au informații că unii dintre românii din Italia se întorc în aceste zile în România, cu autoturismele personale, cu autocare sau cu avionul, de teama faptului că în Italia s-au înregistrat cele mai multe îmbolnăviri de coronavirus din Europa.

Ce măsuri a anunțat Ministerul Sănătății pentru a preveni eventuala extindere a coronavirusului din Italia în România:

  • 14 zile de carantină. Secretarul de stat Nelu Tătaru susține că România are suficiente locuri pentru a plasa oameni în carantină, chiar și în cazul în care numărul acestora va crește. Persoanele plasate în carantină sunt ținute izolate 14 zile și sunt testate atât la momentul introducerii în carantină, cât și la ieșirea din carantină, după 14 zile, a precizat Nelu Tătaru.
  • Nimeni nu poate fenta carantina, dacă se întoarce din zonele afectate de coronavirus. Personalul de la granițele României a fost suplimentat, iar autoritățile au liste, de la consulatele românești din Italia, cu românii stabiliți în această țară, mai spune secretarul de stat Nelu Tătaru, care dă asigurări că nimeni nu se poate întoarce din zonele afectate de coronavirus în Italia și nu poate „fenta” măsura introducerii în carantină.
  • Măsurile sunt valabile atât la punctele de frontiera terestre, cât și la cele maritime/ fluviale și aeriene. Ministerul Sănătății spune că va asigura personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei, cu specialisti din cadrul direcțiilor de sănătate publică, inclusiv prin detașare din alte județe si unități sanitare.
  • Reprezentanții Ministerului Sănătății mai susțin că în perioada următoare urmează să fie extinsă campania de informare a populației privind infecția cu noul coronavirus, măsurile de prevenire individuale și colective care trebuie luate și va fi elaborat un buletin de informare zilnic privind evoluția situației la nivel internațional și eventualele măsuri suplimentare luate de autoritățile române.

Streinu-Cercel: Există 150 de kituri de testare pentru coronavirus, problema este a măştilor şi a costumelor de protecţie, care trebuie importate


Managerul Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”Adrian Streinu Cercel, atrage atenția că noul coronavirus se transmite foarte ușor, pe calea aerului, el susținând că „ce fac apa şi săpunul nu face nicun dezinfectant”. Întrebat luni dimineață, la Digi 24, cât de pregătite sunt autoritățile, Cercel a spus că la acest moment există kituri de testare pentru 150 de pacienți, însă nu sunt măști și nici costume de protecție, care trebuie importate.

„Ce fac apa şi săpunul nu face nicun dezinfectant”

Întrebat dacă este o chestiune de zile până să apară și în România primul caz de coronavirus, Adrian Streinu-Cercel a afirmat că este foarte greu de anticipat, dar că la această oră nu există nicio persoană contaminată în țară. „În momentul de faţă nu putem vorbi că s-a întâmplat acest lucru şi sper să nu se întâmple nici în zilele următoare”.
Potrivit medicului, coronavirusul se transmite relativ simplu – prin contact direct, pe cale aerogenă: „Dacă o persoană purtătoare strănută în mână și pune mâna pe o suprafață nu face decât să lase virusul pe masă. Vine altă persoană care pune mâna în acel loc, apoi duce mâna la nas sau la gură și se poate contamina”.
Managerul Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” afirmă că trebuie să ne spălăm des cu apă şi săpun și să evităm să mai ducem mâna la faţă. În ceea ce priveşte eficienţa soluţiilor antibacteriene, medicul a spus: „Ce fac apa şi săpunul nu face nicun dezinfectant”.

„Problema e a măştilor şi a costumelor de protecţie”

El a spus că există kituri de testare în toate cele cinci spitale din țară desemnate să managerieze situaţia: „Că sunt multe, că sunt puţine… un kit are 150 de teste, deci 150 de pacienți pot fi verificați. Pe măsură ce se consumă intră în procedura de achiziţie locală. Problema e a măştilor şi a costumelor de protecţie. Aici intervine procedura de achiziţie în regim de urgenţă pentru că, nemaifiind pe teritoriul României, trebuie importate”.
Întrebat despre perioada de carantină pentru persoanele care vin din zonele afectate, Streinu-Cercel a precizat că încă sunt luate în calcul cele 14 zile, deşi sunt discuţii că aceasta ar trebui să fie mai lungă.

„Persoanele care vin din zonele afectate se autoizolează la domicliu şi anunţă DSP. Măsurile pentru carantină sunt obligatorii, izolarea la domiciliu e obligatorie, nu e zonă de discuţie. Lumea să ştie că se poate duce să facă aprovizionarea, dar să ţină legătura cu DSP privind starea de sănătate”, a adăugat medicul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS