7.3 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateTărâţele curăţă pielea şi previn cancerul

Tărâţele curăţă pielea şi previn cancerul

Tărâțele sunt cojile sau învelișul boabelor de grâu, care rămân după măcinare și cernere. Sunt o sursă remarcabilă de vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9), magneziu, calciu, potasiu și aminoacizi.

În trecut, tărâțele reprezentau un remediu valoros pentru întărirea sănătății și vindecarea bolilor, datorită proprietăților nutritive, detoxifiante, laxative, remineralizante și tonice generale. Tărâțele de grâu se folosesc în unele zone ale țării la prepararea borșului crud, o băutură foarte sănătoasă, recomandată de asemenea în numeroase afecțiuni. Apa de tărâţe energizează, îmbunătățește funcțiile metabolismului și ale sistemului nervos, reglează funcțiile tractului digestiv, curăță căile renale, detoxifică și contribuie la prevenția cancerului.

Mod de preparare şi administrare

Într-un litru de apă se pun 3 – 4 linguri de tărâţe de grâu care se lasă de seara până dimineaţa, când se strecoară. Pentru un plus de savoare şi de vitamine, în apă se pot adaugă suc de lămâie proaspăt stors şi miere. În acest caz, excepţie fac diabeticii şi persoanele alergice la cele două alimente. Apa de tărâţe se consumă în locul apei, în mod regulat.

Un elixir de sănătate este şi ceaiul din plante medicinale îmbogăţit cu apă de tărâţe.
Cura cu ceai din plante şi apă de tărâţe este un minunat adjuvant în toate afecţiunile. Se prepară un litru de ceai din plante (nu la plic), în funcţie de afecţiunea care se doreşte a fi tratată. Doar după răcirea şi strecurarea ceaiului medicinal se adaugă 5 – 8 linguri de tărâţe de grâu, care se lasă de seara până dimineaţa, când se filtrează.

Apa de tărâţe curăţă pielea

Apa de tărâţe are darul de a curăţa pielea in profunzime, de a-i reda strălucirea şi tinereţea, de a o catifela. Unii medici recomandă mamelor să facă baie cu apă de tărâţe nou-născutului pentru curăţarea pielii.
Ca să pregăteşti o baie cu apă de tărâţe, trebuie să începi de dimineaţă. Pune un kilogram de tărâţe într-o pungă de pânză albă, leag-o bine la gură şi pune punga într-un lighean sau un cazan. Clocoteşte patru-cinci litri de apă, toarnă-i peste tărâţe şi acoperă vasul până seara. Trebuie să stea aşa 10-12 ore.

Seara, tot ce este în vas se răstoarnă în apa caldă din cadă care, şezut, nu trebuie să treacă de talie. E indicat ca baia să nu dureze mai mult de 15-20 de minute. Strânge bine în pumni săculeţul cu tărâţe până când apa va căpăta o culoare lăptoasă. Umezeşte bine toată pielea şi insistă apoi pe părţile pe care, de regulă, pielea devine mai tare, uneori chiar cornoasă: coate, genunchi, glezne. După zece minute poţi folosi un burete sau o mănuşă mai aspră cu care să dai pe piele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS