Primăvara este momentul în care natura reînvie, copacii înfloresc, totul capătă culoare şi viaţă. Însă nu trebuie uitat faptul că primăvara este şi anotimpul propice apariţiei alergiilor. Acestea sunt provocate de alergenii din aer, precum polenul, de exemplu. Alergiile de primăvară afectează milioane de oameni din întreaga lume.
Alergia reprezintă o reacţie a organismului faţă de un agent exterior care pentru mulţi dintre noi este inofensiv – polen, păr de animal sau praf. Există însă şi alergii care se pot moşteni genetic. De obicei, sezonul alergiilor începe în perioada martie – aprilie şi poate dura până la primul îngheţ. Ochii roşii şi umezi, strănutul în cascadă, mâncărimi ale nasului sunt câteva dintre primele simptome ale alergiilor. În majoritatea cazurilor, alergiile se manifestă între vârstele 25 şi 28 de ani. Se ameliorează după 35 de ani şi pot dispărea cam la vârsta de 50 de ani.
Alergiile de primăvară sunt adesea provocate de polen
Cauzele acestor sensibilităţi crescute ale unor persoane sunt încă necunoscute. Se ştie însă că la aproximativ 50% dintre ele alergiile apar pe fond ereditar. Alergiile de primăvară sunt adesea provocate de polen. Un rol major în manifestarea afecţiunii îl au poluarea, starea psihică sau alimentaţia.
Există aproximativ 40 de specii de polen care generează alergii respiratorii. „Efectele” lor durează, în general, până la venirea verii. Se pot extinde, însă, până în septembrie-octombrie, dacă persoana respectivă este sensibilă şi la polenul de ierburi.
Surse de polen
Primăvara şi începutul verii sunt marcate de existenţa mai multor surse de polen. Printre sursele principale de polen se numără: polenul de arin, de alun (februarie-martie); polenul de salcie, plop, ulm (martie-aprilie); polenul de frasin, mesteacăn (aprilie); polenul de stejar, fag, pin (mai); polenul de tei (iunie).
Sfaturi pentru a diminua simptomele şi pentru a face faţă oricărei provocări
Este foarte important să ai o dietă echilibrată, să iei vitamine şi suplimente alimentare. Nu în ultimul rând trebuie să ai o igienă adecvată.
Nu ieşi din casă în special dimineaţa şi seara
Nu ieşi din casă atunci când nivelul de polen este la cote mari, în special dimineaţa şi seara, sau atunci când bate vântul. E recomandat să mergi la plimbare după o ploaie „sănătoasă“, care curăţă aerul de polen.
Nu trebuie neapărat să porţi o mască pentru a te proteja de polen sau praf. În ceea ce priveşte ochelarii de soare, aceştia sunt un „must have“ pentru a-ţi proteja ochii, care de obicei sunt extrem de sensibili.
Foloseşte un dispozitiv pentru reducerea umidităţii
Ţine ferestrele închise şi foloseşte aerul condiţionat în casă sau maşină. În felul acesta, praful şi polenul nu îţi vor invada camera sau maşina. Însă nu uita să păstrezi curate filtrele instalaţiilor de aer condiţionat. Totodată, foloseşte un dispozitiv pentru reducerea umidităţii.
Camera ta trebuie să fie bine aerisită şi curată
Nu lăsa animalul de companie să intre în casă dacă este murdar. Camera ta trebuie să fie bine aerisită și curată, pentru că alergiile nu sunt cauzate numai de polen. Și praful este un adevărat inamic al celor sensibili.
E important să faci curat cât mai des și să nu lași praful să se depună pe mobilier, perdele sau în covoare.Este recomandat să nu stai în casă cu aceleași haine cu care ai mers pe stradă și să-ți speli lenjeria la temperaturi ridicate. Nu uita să-ți faci duş când ai venit de afară, pentru a îndepărta de pe piele și păr orice urmă de polen sau praf.
Bea multă apă pentru a-ți menține corpul hidratat
Mănâncă bine și echilibrat. Bea multă apă pentru a-ți menține corpul hidratat. Nu uita de fructele bogate în vitamina C. Această vitamină contracarează secreția de histamină în procesele inflamatorii ale mucoaselor. Histamina induce simptome precum strănut sau mâncărimi ale ochilor sau gâtului.
Alimentele picante, cum ar piperul, ceapa, usturoiul și ghimbirul, reduc secrețiile mucoase și curăţă căile nazale. Totodată, lichidele fierbinți, precum ceaiurile verzi sau de plante, au o mare putere de calmare.
Mierea ajută corpul să se adapteze la expunerea la polen
Câteva lingurițe de miere luate pe stomacul gol sau puse în cana cu ceai te vor ajuta să fi mai puternic la polenul din atmosferă. Consumul de miere îți ajută corpul să se adapteze la expunerea la polen.
Ferește-te de alimentele congelate și băuturi alcoolice. Dacă nu știai, vinul roșu stimulează histamina și induce simptome alergice.