-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum scapi de tusea productivă cu remedii făcute în casă

Cum scapi de tusea productivă cu remedii făcute în casă

Tusea este adesea unul dintre cele mai deranjante și persistente simptome de răceală sau gripă. Dacă nu scăpăm de ea în două săptămâni sau dacă este acompaniată de febră, scădere în greutate, respirație șuierătoare (wheezing), e indicat să mergeți la un consult de specialitate. Din fericire, există multe remedii naturale pentru tusea productivă pe care le putem încerca la noi acasă.

Mierea cu turmeric sau scorțișoară

Mierea de albine cu turmeric sau scorțișoară este un remediu eficient. Se recomandă să se ia, de patru ori pe zi, o linguriţă de miere de albine amestecată cu puţin turmeric sau scorțișoară. Și piperul alb, măcinat, poate fi amestecat cu miere pentru a scăpa de tuse. Un studiu realizat în 2007 de către experții de la Universitatea Pennsylvania, Statele Unite, arată că administrarea de miere copiilor și adolescenților între 3 și 18 ani îi ajută să doarmă mai bine și să tușească mai puțin pe timp de noapte.

Siropul de ridiche neagră, remediu popular

Siropul de ridiche neagră este un remediu popular cunoscut pentru eficacitatea sa. Este indicat atât pentru adulţi, cât şi pentru copii şi are şi proprietăţi imunostimulatoare, vindecând orice fel de tuse (seacă sau productivă). Se spală o ridiche neagră şi la capătul cu frunze se face o scobitură care se umple cu miere. Ridichea se pune lângă o sursă de căldură timp de 6-12 ore, pentru a se forma un sirop. Din acest sirop, se ia o linguriţă de 3-4 ori pe zi. Se poate adăuga miere în scobitura ridichei până când coaja acesteia începe să se usuce.

Ceapa cu zahăr sau miere combate tusea

Ceapa și zahărul se pot dovedi de ajutor în cazul tusei supărătoare. Ceapa se curăță și se lasă într-un vas peste noapte, cu două-trei linguri de miere sau zahăr. Se va forma un sirop din care se recomandă să se ia câte o lingură la interval de două – trei ore.Și ceaiul din ceapă este indicat pentru tuse. O ceapă de mărime medie, cu tot cu coajă, se zdrobeşte cu pumnul de masă, se fierbe în 300 ml de apă, timp de 10 minute, iar când se răceşte amestescul se adaugă trei linguriţe de miere. Se consumă două – trei căni de ceai din ceapă pe zi.

Ceaiul de ghimbir, tei sau salvie

Pentru gât inflamat şi tuse, puteți prepara ceai de ghimbir sau salvie. Puneți câteva felii de ghimbir proaspăt în apă fiartă, lăsați la infuzat zece minute şi serviți-l cu înghiţituri mici. În privința ceaiului de salvie, se lasă la infuzat planta, apoi se adăugă puţină sare de mare şi se face câte o gargară de trei ori pe zi. Puteți consuma și 2-3 căni de ceai din flori de tei pe zi, îndulcit cu miere.

Inhalații cu ulei de eucalipt

Inhalarea vaporilor de ulei esențial de eucalipt poate calma rapid tusea. Metoda de inhalare cu aburi, cu adăugarea câtorva picături de ulei esențial de eucalipt într-un recipient cu apă clocotită ajută la expectorație. Atenție, însă, uleiul de eucalipt poate provoca reacții alergice dacă atinge pielea fără a fi diluat.

Bromelaina din ananas

Bromelaina este o enzimă prezentă în fructul de ananas ce poate suprima tusea și reduce mucusul. De asemenea, se pare că ananasul ar putea contribui la ameliorarea problemelor sinusurilor care apar în urma alergiilor, având proprietăţi antiinflamatoare. Puteți mânca pur și simplu ananas sau puteţi consuma suc proaspăt, obținut din pulpă.

Infuzii cu podbal sau cimbrișor

Un vechi remediu contra tusei productive este podbalul. Se face o infuzie din 2 linguriţe de plantă uscată la o cană apă şi se beau două – trei căni pe zi. Și ceaiul de cimbrişor este recunoscut pentru proprietăţile sale expectorante şi antiseptice: se infuzează o linguriţă de plantă la o cană cu apă clocotită şi se beau 2 căni în timpul zilei.

Gargara cu sare

Gargara cu apă sărată călduță de câteva ori pe zi este un tratament eficient pentru tusea productivă. Sarea ajută la îndepărtarea mucusului din tractul respirator, în timp ce apa caldă reduce iritarea gâtului. În plus, proprietatea antiseptică a sării ajută la combaterea oricărei infecții care poate provoca boala. Adaugă 1/4 linguriță de sare la un pahar cu apă caldă. Amestecă bine până când sarea este complet dizolvată. Apoi, este indicată câte o gargară cu această soluție de 2-3 ori pe zi, până la vindecare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS