2.8 C
Craiova
miercuri, 6 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPacientul din Filiași cu COVID-19 ar fi fost testat pe 16 martie, dar a rămas în urgența spitalului până au venit rezultatele

Pacientul din Filiași cu COVID-19 ar fi fost testat pe 16 martie, dar a rămas în urgența spitalului până au venit rezultatele

Pacientul din Filiași care a fost depistat pozitiv la testul pentru COVID-19 ar fi stat în spitalul din Filiași 3 zile până să fie transferat la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Craiova, conform spuselor primarului din localitate. În ciuda faptului că prima prelevare de probe pentru coronavirus ar fi fost făcută încă din data de 16 martie, abia aseară pacientul a fost transferat la Craiova.

Primarul din Filiași, Costeluș Gheorghe Ilie, a precizat, pentru Gazeta de Sud, că pacientul s-ar întors în data de 6 martie din Franța, cu avionul. „Aseară (miercuri, 18 martie – n.r.) au venit, i-au mai prelevat o dată probe și l-au luat la Craiova. În general, persoana respectivă a stat numai în străinătate, în ultimii zece ani. S-a întors pe 6 martie, am înțeles că s-ar fi întors cu avionul, din Franța. Dar în perioada aceea Franța nu era în zonă de risc, astfel că nu era obligatoriu să intre în autoizolare. Am înțeles că pe 15 a venit la spital pentru că suferă de cancer în fază terminală și avea dureri. Pe 15 s-a modificat procedura prin care se defineau cazurile pacienților. Au avut loc niște discuții, s-a sunat la DSP, iar în acel moment cei de la DSP au spus așa: chiar dacă nu se acționează retroactiv, pentru liniștea personalului, hai să îi facem testul. Pe 16 dimineața au venit și i-au făcut testul, iar aseară au venit și l-au luat”, a precizat edilul din Filiași.

Ancheta epidemiologică, în desfășurare

Primarul mai spune că DSP Dolj a început ancheta epidemiologică de aseară și o continuă azi în spital și cu cei care au intrat în contact cu pacientul și în afara unității medicale. „În acest moment, informația noastră, dar este la nivel de zvon, este că pacientul ar mai fi intrat  în contact cu o doamnă care avea grijă de el. Așteptăm să vedem ce spun cei de la DSP, de aici încolo ei se ocupă. Secția de Urgență e închisă până vor veni testele, restul spitalului funcționează. Eu sper și îmi doresc să nu fie nimeni infectat”, a spus primarul.  Acesta susține că medicii s-ar fi protejat în zilele în care pacientul a stat în spital. „Mama mea lucrează la spital, am purtat o discuție cu ea și mi-a spus că permanent au avut mănuși, mască, echipament de protecție”, a adăugat acesta.

DSP nu vorbește

Directoarea DSP Dolj, Ludmila Prunariu, refuză să ofere orice fel de informații, invocând un ordin de la minister: „Există un ordin operativ al domnului Arafat prin care se specifică că orice comunicare se face cu aprobarea Grupului de suport tehnico-științific de la MAI. Ea se face exclusiv prin instituția prefectului. Trebuie respectat ordinul în situația de urgență.”

Am transmis mai multe întrebări către Prefectura Dolj cu privire la acest caz: de ce pacientul nu a fost transferat după prima prelevare de probe, care sunt concluziile anchetei epidemiologice, dacă pasagerii zborului cu care s-ar fi întors pacientul vor fi testați. Revenim când vom primi răspunsuri din partea instituției.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS