Dr. Marius Novac, șeful secției ATI de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova, spune că echipa medicală de terapie intensivă este pregătită să trateze pacienții cu COVID-19. A fost făcut instructajul, medicii și-au însușit protocoalele de tratament, iar etajul IV de la SJU Craiova este amenajat pentru a răspunde eventualelor nevoi de a prelua pacienți cu coronavirus. Dr. Novac a vorbit, pentru GdS, despre tratarea pacienților COVID-19 în terapie intensivă și a făcut un apel la calm și încredere.
Protocolul terapeutic, la fel ca în restul Europei
Șeful clinicii ATI de la SJU Craiova spune că medicii s-au pregătit, au fost făcute circuitele și secția poate funcționa la capacitate maximă. „Oamenii ne-au ajutat, s-au mobilizat, ne-au sponsorizat. Suntem cea mai mare secție de ATI din toată țara. Suntem o terapie intensivă bine dotată. Putem funcționa la capacitate maximă, dar sperăm să nu se ajungă acolo. Oamenii să aibă încredere în noi, suntem bine pregătiți“, spune dr. Novac. Important, în acest moment, este să se asigure necesarul de echipamente de protecție pentru cadrele medicale, adaugă acesta.
„Suntem de aceeași parte a baricadei, avem cu toții un inamic comun despre care nu știm, la nivel global, suficiente lucruri, dar sunt niște protocoale, niște statistici pe care ne bazăm“, menționează medicul, care precizează că există un protocol al tratării pacientului cu COVID-19 care prezintă complicații la nivel respirator -ARDS (acute respiratory distress syndrome, adică sindromul de detresă respiratorie acută – n.r.) și că este adevărată informația că nu se recomandă ventilația noninvazivă.
„Protocolul este bine standardizat, în urma experienței Chinei și Italiei. Prof. Săndesc și prof. Bubenek, aflați la conducerea Societății Române de ATI, au ținut constant legătura cu omologi din Italia. Există proceduri clare, sunt stabiliți parametrii de ventilație. Se face și la noi tot ce se face în acest moment și în restul Europei“.
„Respectați recomandările și stați acasă“
Dr. Marius Novac admite că nu este ușor să lucrezi sub presiunea enormă adusă de noul virus, dar că echipa este pregătită: „Sunt oameni care se antrenează pentru așa ceva. Nu e ușor. Stresul este enorm, presiunea e enormă, dar fiecare își face treaba“. Medicul face apel la calm și le transmite oamenilor să respecte măsurile de precauție, pentru că este cel mai bun lucru pe care îl pot face în acest moment:
„Mi-aș dori ca oamenii să fie calmi, raționali. Fac apel la o limitare a panicii, care nu ne ajută cu nimic. Respectați recomandările și stați acasă. Este cel mai important lucru pe care îl puteți face. Mai bine două săptămâni acasă decât două săptămâni intubat, în terapie intensivă. Și aș vrea să închei prin a da mai departe, pe această cale, mesajul profesorului Săndesc: Să transformăm această epidemie într-o epidemie de solidaritate“.