-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCOVID-19. Măștile din materiale textile nu sunt recomandate!

COVID-19. Măștile din materiale textile nu sunt recomandate!

În această perioadă, criza de echipamente de protecție și a produselor dezinfectante a contribuit la creșterea nivelului de panică la nivel mondial. Măștile de unică folosință nu se mai găsesc în farmacii sau se găsesc la prețuri exorbitante, iar medicii din multe spitale spun că nu au suficiente pentru a se proteja când tratează bolnavi.

Din acest motiv, din ce în ce mai mulți producători din industria textilă au început să confecționeze măști din bumbac. Unii dintre ei le donează spitalelor. Alții, însă, le comercializează, găsind un segment de piață extrem de ofertant în aceste momente. 

OMS: Măștile din bumbac sau tifon nu sunt recomandate

Însă măștile din bumbac nu sunt, sub nicio formă, recomandate ca măsură de protecție de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Există și studii care arată că ele pot face mai mult rău decât bine.

Măștile de pânză (de exemplu, bumbac sau tifon) NU sunt recomandate în nicio circumstanță, atrage atenția farmacistul specialist Valentina Ghimpău, care citează un document al OMS legat de purtarea măștilor în perioada pandemiei de coronavirus.Cunoscutul medic psihiatru Gabriel Diaconu, director medical al unor cunoscute centre de sănătate private, subliniază că măștile din bumbac pot reprezenta, de fapt, un pericol pentru cei care le poartă.

Studiu din 2015: Măștile improvizate, un pericol

Printr-o postare pe rețelele de socializare, doctorul încearcă să tragă un semnal de alarmă cu privire la acest risc. „Folosirea măștilor improvizate a fost evaluată, în urmă cu câțiva ani, într-un studiu robust făcut de Raina MacIntyre și colegii într-un spital din Hanoi, Vietnam, pe un lot de peste 1600 de angajați, într-un centru terțiar de sănătate. Nevoia acestui studiu a venit pe fondul escaladării folosirii acestor obiecte în populație în cursul unor epidemii locale de boli infecto-contagioase cu diverse virusuri”, spune dr. Gabriel Diaconu.Studiul la care face referire medicul Diaconu a comparat trei grupuri.Unii dintre participanți au purtat măști de bumbac, improvizate. Unii au purtat măști chirurgicale de unică folosință. Unii n-au purtat deloc mască.

Risc mare de infecție în cazul măștilor de bumbac

Rezultatele au arătat că grupul care a făcut cel mai des ILI (influenza-like-ilness, adică boli asemănătoare gripei) a fost cel care a purtat măști improvizate. „Discrepanța este foarte mare. Practic ai un risc relativ de 13 ori mai mare să faci boala, dacă ești expus agentului patogen, decât dacă porți mască chirurgicală, și de 2 ori mai mult decât dacă nu porți nimic”, menționează Diaconu. Totuși, rezultatele studiului nu sunt suficient de concludente pentru ipoteza că lipsa unei măști e mai sigură decât purtarea unei măști textile.

Motivul numărului mare de cazuri de ILI în grupul care a purtat măști de material textul este, conform concluziilor studiului, că aerul este mai umed, reciclat, măștile textile nu se re-sterilizează corect, iar capacitatea de filtrare este redusă. Toate acestea pot conduce la un risc mare de infecție, atrag atenția autorii studiului, publicat în 2015. Aceștia mai arată că nivelul de penetrare al particulelor, în cazul măștilor de bumbac, se ridică la aproape 97%. În cazul măștilor medicale, nivelul era de 44%. 

Scamele, dăunătoare pentru tractul respirator

Pe lângă citarea studiului, dr. Diaconu mai face unele precizări legate de alte riscuri ale materialelor din fibră textilă care nu sunt tratate în mod specific pentru uz medical. Acestea, spune medicul, „nu îndeplinesc standardele de manufactură încât să prevină desprinderea de fragmente, mai exact, scame. Scamele sunt mai dăunătoare pentru tractul respirator decât praful, din multe puncte de vedere. Sunt aderente și sunt veritabile ”nave de transport” pentru secreții, bacterii, praf și alte minuni. Este, de altfel, motivul pentru care, în industria textilă, un număr disproporționat de oameni fac, în timp, boli alergice ale plămânului, sau arborelui respirator, cu caracter profesional”, explică acesta.

Marea problemă este că, din teama de infecție, măștile de bumbac le pot oferi purtătorilor un fals sentiment de securitate, în ideea că este mai bine ceva decât nimic. În plus, foarte mulți oameni care doresc să ajute și au început să confecționeze măști din bumbac pe care le oferă gratuit personalului medical și nu numai, nu cunosc aceste recomandări. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS