Cadrele medicale de la Spitalul Clinic Căi Ferate Craiova lansează un apel către toți cei care pot ajuta, în această perioadă, cu echipamente de protecție, dar și materiale sanitare.
În contextul epidemiei de coronavirus, atenția tuturor se canalizează asupra spitalelor de primă linie. Însă și medicii de la celelalte unități medicale au nevoie de sprijin pentru a-și desfășura activitatea în siguranță.
Iar dacă România va intra în scenariul 4 și cazurile de coronavirus vor crește vertiginos, fiecare cadru medical din țară va conta. Trebuie să avem grijă de personalul medical, pentru ca personalul medical să poată avea grijă de noi.
50 de măști la 130 medici
Asociația Voluntaris a tras un semnal de alarmă cu privire la lipsa materialelor esențiale din spitalul CFR. Medicii sunt expuși pericolului, în lipsa măștilor, a echipamentelor impermeabile și a substanțelor pentru dezinfectare. Iată mesajul transmis de către cadrele medicale și făcut public de Voluntaris:
„Avem nevoie de ajutor pentru spitalul CFR: 130 de medici cu 50 de măști în total!” este mesajul transmis de membrii Voluntaris pe rețelele de socializare. Voluntarii au primit un mesaj din partea cadrelor medicale, care vorbesc despre lipsurile cu care se confruntă: „Nu aveam decît 50 de măști ieri, în rest nimic. Avem nevoie de combinezoane impermeabile, ochelari de protecție, măști, mănuși de unică folosință, cizme de cauciuc, botoși de plastic, halate impermeabile, saci de plastic, substanțe dezinfectante autorizate, seruri. Mulțumim!”
Comunitatea se implică
Membrii asociației Voluntaris s-au pus în mișcare și au cerut ajutor comunității. Reacțiile deja au început să apară. O firmă de farmaceutice le va aduce medicilor câteva sute de măști, combinezoane și mănuși, ne spun voluntarii. Asociația „Vasiliada” ajută cu dezinfectant și botoși, iar alte câteva persoane din mediul privat au sărit în ajutor cu măști confecționate în ateliere. Deși acestea nu sunt recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, medicii preferă să le utilizeze și să le fiarbă pentru a le dezinfecta, decât să stea în bătaia puștii fără nicio protecție.
„Trebuie să fim apărați”
Marilena Pârvu, asistentă la Spitalul Căi Ferate Craiova și liderul sindicatului spune că e nevoie de sprijin pentru echipa unității medicale: „Trebuie să fim apărați. Nu știi cu cine vii în contact, cadrele medicale sunt expuse. Lipsesc multe, conducerea a făcut eforturi pentru a procura niște echipamente, dar e foarte greu să obținem tot ce e necesar. Și dacă punem toți bani să cumpărăm e foarte greu să găsim”.
GdS a contactat reprezentanții unității medicale și a reușit să obțină o listă cu necesitățile spitalului de la conducere. Situația este foarte dificilă. Spitalul Căi Ferate Craiova are nevoie de chiar și de seringi și ser fiziologic.
Cum puteți ajuta
Pe lista transmisă de către Spitalul Căi Ferate se află măști chirurgicale FFP2 și FFP3, mănuși de protecție (mărimi M, L, XL), dezinfectanți pe bază de clor și alcool, halate de unică folosință, combinezoane, ochelari de protecție, viziere, tifon (metraj), leucoplast, seringi, betadină, ser fiziologic, soluție Ringer, botoși și fire de sutură chirurgicală.
Dacă puteți ajuta, este momentul să o faceți.
Atât spitalul CFR, cât și celelalte unități medicale au nevoie de sprijin comunitar pentru a face față unui eventual val de pacienți care ar putea covârși spitalele și personalul specializat în viitorul apropiat. Trebuie acționat acum.