0.6 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCORONAVIRUS. Internările bolnavilor, limitate la cazurile urgente

CORONAVIRUS. Internările bolnavilor, limitate la cazurile urgente

Măsurile luate de autorități în lupta împotriva răspândirii coronavirusului afectează și bolnavii cu alte afecțiuni. Conform ordinelor venite de la nivel central, unitățile medicale își reorganizează activitatea, pentru a fi pregătite în cazul creșterii exponențiale a cazurilor de persoane infectate cu virusului Sars-Cov2. Astfel, internarea pacienților cu boli cronice a fost limitată, iar unele intervenții chirurgicale au fost amânate.

Ce se întâmplă dacă suntem nevoiți să ajungem la spital în această perioadă? Managerii unităților medicale transmit că urgențele sunt tratate, în continuare, și că măsurile implementate nu pun viața pacienților în pericol.

Managerul „Filantropia“: „Avem locuri speciale pentru pacienții suspecți”

Liviu Radu, managerul Spitalului Clinic Municipal „Filantropia”, preciza încă de săptămâna trecută că au fost luate măsuri pentru reducerea numărului de internări. Acesta explică acum, pentru GdS, ce se întâmplă cu bolnavii care se prezintă la spital în această perioadă.

„În acest moment, orice pacient care are o urgență se prezintă la CPU (Compartimentul Primiri Urgențe). Aici, se face triajul epidemiologic. Apoi se evaluează pacientul. Dacă este o urgență de gradul I sau II, bineînțeles că pacientul va fi internat. Urgențele de gradul I sau II pot pune viața pacientului în pericol dacă nu se intervine imediat. Așadar, acești pacienți vor fi internați“, menționează Liviu Radu.

Directorul unității medicale spune că există spații special amenajate la nivelul spitalului pentru suspecții de coronavirus. „Dacă sunt suspecți de COVID-19, pacienții vor fi internați într-o parte, dacă nu, în altă parte. Avem locuri special amenajate la nivelul unității medicale pentru pacienții suspecți. Dacă sunt confirmați, merg direct la Infecțioase“.

Același lucru s-ar întâmpla și la Maternitate, în cazul unei paciente suspecte de COVID-19. „La Maternitate, dacă avem o suspectă de COVID-19, pacienta se izolează și i se recoltează probe“.

Urgențele se internează

Și copiii, pentru tot ceea ce înseamnă urgență, vor fi în continuare consultați la Secția de Pediatrie de la Parc și, după caz, internați.

În timp ce pacienții cu urgențe de gradul I sau II se internează, „s-au amânat tratamentele și intervențiile care puteau fi amânate“, menționează managerul Spitalului„Filantropia”. Pe perioadă nedeterminată, deocamdată, mai spune acesta. „Noi facem tot posibilul să nu existe probleme cu tratamentele pacienților cronici, s-a amânat doar ce se putea amâna“.

Peste 1.000 de paturi libere la SJU Craiova

Situația este similară la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova. Teodor Sas le transmite pacienților să se prezinte la spital doar în cazul în care au urgențe, la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), unde medicii decid dacă trebuie internați. În acest moment, la SJU Craiova sunt ocupate doar 300 de paturi din 1.400. Aproape 1100 de paturi sunt libere.

Situația se schimbă de la o zi la alta

Situația din spitale se poate schimba de la o zi la alta, în funcție de comunicările venite de la minister.

„În fiecare zi poate veni un nou ordin de la minister, inclusiv cazul suspect capătă o nouă definiție de la o zi la alta, în funcție de zonele roșii, zonele galbene, care se schimbă în permanență“, menționează managerul Spitalului „Filantropia“.

Teodor Sas spune că se lucrează în aceste zile la planul județean. „În zilele următoare, se va stabili un circuit al pacienților la nivel județean, cu unitățile care îi vor prelua în etapa a II-a sau în etapa a III-a“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS