-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVaccinuri împotriva coronavirus, în etapa de teste

Vaccinuri împotriva coronavirus, în etapa de teste

Mai multe țări eforturi pentru a descoperi un mijloc de a combate noul coronavirus. În acest moment, au început deja testările unor vaccinuri experimentale în câteva state.

China, locul unde a izbucnit pandemia, a anunțat prima testare clinică a unui vaccin împotriva virusului Sars-Cov2, relatează AFP. Un număr de 108 voluntari, împărţiţi în trei grupuri, au primit deja primele injecţii, conform Global Times.

Voluntarii, din inima pandemiei

Cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, toţi voluntarii sunt originari din oraşul Wuhan, unde Covid-19 a apărut pentru prima dată în decembrie înainte de a se răspândi în străinătate. Duminică, o sursă implicată în aceste teste a confirmat pentru AFP, sub rezerva anonimatului, începerea experimentelor.

Autorităţile sanitare din toată ţara au dat undă verde la efectuarea de teste pe om la 17 martie, ziua în care omologii lor americani au anunţat primul test cu vaccin împotriva Covid-19 la Seattle, pe 45 de voluntari adulţi.

Voluntarii chinezi care participă la teste vor fi monitorizaţi timp de şase luni.

Vaccin testat și în SUA

Și National Institute of Health (Institutul Național de Sănătate – n.r.) din Statele Unite ale Americii a anunțat pe 16 martie că a început faza I de testare pe oameni a unui vaccin antiCOVID-19.

45 de voluntari sănătoși, cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, din Seattle, vor participa la studiu. Aceștia vor primi două doze de vaccin prin injecție intramusculară în braț, la aproximativ 28 de zile distanță.

Studiul de faza I își propune să evalueze siguranța vaccinului. Dacă rezultatele vor fi bune, se va trece la studiul de fază II, în care se va evalua și eficacitatea. Drumul până la aprobarea unui vaccin este, însă, mai lung decât ne așteptăm: estimările cele mai optimiste indică o perioadă de 18 luni, în timp ce unii experți vorbesc despre trei-patru ani. Ar fi, oricum, un progres remarcabil, știind că dezvoltarea unui vaccin poate dura 10-12 ani.

Vaccin împotriva COVID-19, și în România?

Un vaccin experimental contra COVID-19 ar putea fi testat într-o lună şi în România, anunţa în urmă cu câteva zile dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”. Acesta a afirmat că între Institutul Naţional de Boli Infecţioase şi britanici există un protocol de colaborare în acest sens.

„Şi în SUA, şi în Marea Britanie se testează un vaccin împotriva coronavirus. Noi, de la “Matei Balş“, avem deja o colaborare în acest sens şi urmează să primim protocolul de colaborare pentru a putea pune în experiment acest nou vaccin. (…) Este un vaccin făcut prin inginerie genetică. S-au identificat structurile de la nivelul virusului care pot genera anticorpii protectori şi este un vaccin care se aderesează populaţiei care nu a trecut prin infecţie. De aceea, avem nevoie de testele acelea rapide ca să putem să identificăm persoanele“, a spus Streinu-Cercel.

Într-o lună s-ar putea face primele evaluări de voluntari

Potrivit acestuia, vaccinul poate fi adus în momentul în care se ratifică protocolul ştiinţific de cercetare şi după avizul Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

„Noi ne gândim ca într-o lună de zile să fim în posesia tuturor documentelor pentru a putea face primele evaluări de voluntari. Îl vom lua din Marea Britanie“, a adăugat Streinu-Cercel.

Și alte companii din China și Coreea de Sud vor începe curând testele de siguranță pentru vaccinurile lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS