0.6 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPacientă suspectă de coronavirus la SJU Craiova. Cadrele medicale, disperate: Nu am avut protecție!

Pacientă suspectă de coronavirus la SJU Craiova. Cadrele medicale, disperate: Nu am avut protecție!

O pacientă, de 64 de ani, din Filiași, care a fost adusă la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență (SJU) din Craiova a fost ieri izolată, cu suspiciune de COVID-19. Femeia a fost testată abia ieri, în jurul prânzului, după ce a petrecut o noapte întreagă în spital, timp în care mai multe persoane de la SJU Craiova ar fi sunat insistent la DSP Dolj ca să vină să ia probe, fără succes, însă. Aseară, la ora 18:00, după o zi de haos și alertă maximă la ATI și UPU de la SJU Craiova, a venit rezultatul testului. Negativ.

Înainte de aflarea rezultatului, cadre medicale de la SJU Craiova au contactat revoltate GdS pentru a sesiza că pacienta a fost preluată de la UPU de personal fără echipament de protecție adecvat și dusă inițial într-un salon cu alți pacienți. Cadrele au povestit că au primit pacienta fără echipament corespunzător pentru această situație. De cealaltă parte, managerul spune că personalul UPU poartă constant echipamente de protecție prevăzute în ordinul ministerului.

Idealul protecției maximale nu este posibil din lipsa echipamentelor speciale, iar acest lucru nu este valabil, din păcate, doar la Craiova. Acestea nu sunt prevăzute ca echipamente necesare pentru un posibil caz COVID-19, pentru că nu ajung nici măcar pentru gestionarea viitoarelor cazuri CONFIRMATE.

Cadre medicale: Pacienta suspectă nu a fost izolată de la început

Apelurile de la cadrele medicale de la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean au apărut încă de dimineață. Acestea susțin că au intrat în contact cu o pacientă suspectă de coronavirus fără a avea echipament corespunzător pentru această situație.

„Suntem într-o situație disperată. Colegii mei au fost luni seară și au preluat din Urgență o pacientă suspectă de coronavirus și nu au avut echipament de protecție special, ci doar o mască subțire și mănuși. Pacienta vine de la spitalul din Filiași, unde a fost confirmat un pacient cu coronavirus. A fost internată în acel spital. A fost adusă cu ambulanța la SJU Craiova și a ajuns la Terapie Intensivă pe etajul III, și nu la etajul IV, amenajat pentru coronavirus“, au spus sursele medicale.

Ordinul de la Ministerul Sănătății în care sunt publicate și indicații pentru utilizarea rațională a echipamentelor de protecție prevede ca echipamente individuale de protecție, în cazurile posibile de infecție, mănuși, mască de tip chirurgical și șorț impermeabil de unică folosință.

Managerul SJU Craiova: Nu avea link epidemiologic și avea altă patologie

Contactat de GdS, managerul SJU Craiova, Teodor Sas, a confirmat că pacienta era suspectă de COVID-19, dar spune că, din informațiile pe care le are, s-ar fi respectat procedurile. Managerul interimar al SJU Craiova precizează că pacienta de 64 de ani a ajuns în UPU cu abdomen acut. „I s-a făcut CT abdomen și pelvis, unde, fiind prinse și bazele plămânilor, au fost văzute modificări. I s-a făcut și radiografie pulmonară, unde s-au vizualizat modificări suspecte. Pacienta nu avea link epidemiologic și a avut altă patologie. I s-a făcut triaj epidemiologic în Urgență și s-a stabilit că nu are link epidemiologic. Din câte mi-au povestit cei implicați, s-au respectat toate regulile. Facem verificări. S-au identificat persoanele cu care a intrat în contact, deși, repet, ei mi-au spus că s-au respectat procedurile de caz suspect“, a transmis Teodor Sas.

Conform procedurii, în caz de suspiciune, pacientul trebuie dus la etajul IV, amenajat pentru cazurile de coronavirus. „Ideea este că pacienta nu avea link epidemiologic și ajunsese la spital pentru altă afecțiune. Acum, te bazezi pe spusele unui pacient, care poate minți. Orice suspiciune trebuie tratată ca și când ar fi un caz pozitiv și izolezi pacientul până ești sigur că nu are coronavirus“, a declarat managerul SJU Craiova pentru GdS.

„E normal, în plină pandemie, ca DSP să nu răspundă la telefon ca să facă test?!”

Toată Secția ATI a intrat în contact cu pacienta fără costume speciale, ne semnalează cadrele medicale de la SJU Craiova. „Ceea ce este grav este că din UPU apare suspectă de coronavirus și nu i s-a făcut nici un test de cei de la DSP. Și din ATI a sunat medicul de şapte ori pe numărul acela de urgență și nu a răspuns nimeni. Abia marți, la ora 11.00, a venit cineva să facă test. S-a rugat șeful de secție de ei să vină. Epidemiologul care a răspuns de dimineață cerea poză de pe foaia medicală ca să vadă dacă intră în protocol. S-a făcut apel și de la manager, și abia după aceea au venit. Este normal în plină pandemie ca DSP să nu răspundă la telefon ca să facă test?!”, a fost prima reclamație a unui cadru medical de pe Secția ATI a SJU Craiova.

Teodor Sas a confirmat că pacientei i s-au recoltat probe pentru testarea COVID-19 undeva înaintea prânzului.

Cadrele care au intrat în contact cu suspecta: „Am circulat cu autobuz, cu taxi“

Cei de la Secția Terapie Intensivă spun că un astfel de caz, preluat în acest fel, poate face ravagii, în condițiile în care personalul medical nu are echipament și nu este informat corect.

„Cazul suspect a intrat în contact cu cei de la SMURD, care au adus-o, că nu au adus-o prin transfer. Apoi au dus-o la UPU, printre cadre medicale și pacienți, nefiind izolată”, spun sursele GdS, care susțin că nu i s-a făcut triaj epidemiologic. „Apoi brancardierii și infirmierele, cei de la Imagistică, cei de la lift, cei de pe secția ATI. La Terapie Intensivă a intrat în contact cu tura de noapte, apoi cu tura de dimineață, și la ora 19.00 intră altă tură. Cei care au ieșit din tura de noapte au plecat acasă cu taxi, cu autobuze”.

„Avem măști de zugrav și câte două perechi de mănuși pe tură“

Același cadru medical semnalează că nu li s-a transmis nimic celor care au ieșit din tura de noapte. „Nu s-a spus să stea izolați, nu s-a spus nimic. În condițiile în care nu avem echipamente de protecție. Avem măști de zugrav și niște mănuși. Avem câte două perechi de mănuși, două mănuși pe tură. Asta e protecție?“.

Managerul Teodor Sas admite că nu sunt suficiente echipamente de protecție în fața cazurilor confirmate, dar că în cazurile suspecte se folosesc halate, mănuși sau măști, pe care personalul din UPU le poartă constant. În schimb, pentru cazurile confirmate, sunt probleme cu echipamentele precum combinezoane sau măști speciale. „E problemă de materiale de protecție pentru cazurile confirmate. Nu avem suficiente combinezoane, nu avem suficiente măști speciale. Pentru cazuri suspecte, porți halat, porți mănuși, mască, faci dezinfecție…“, spune Teodor Sas. Acesta precizează că necesarele combinezoane speciale nu se găsesc la nivel național. „Am făcut demersuri peste tot. Și la minister, și la prefectură, și la DSP. Toate țările au probleme. Iar când vor fi cazuri confirmate, va fi necesar un număr foarte mare de combinezoane“.

Utilizarea optimă a echipamentelor nu asigură protecția maximă

Problema este că marea criză a echipamentelor de protecție pe plan mondial a determinat recomandări de utilizare rațională a echipamentului individual de protecție (PPE), care nu poate asigura protecția maximă în orice situație. Însă nu există suficiente echipamente pentru a putea fi luate măsurile de prevenție ideale. Recomandările sunt emise chiar de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și adaptate la nivel național. Astfel, există un ordin emis de Ministerul Sănătății care scoate în evidență minimizarea necesității utilizării echipamentelor de protecție, pentru a se asigura „utilizarea optimă a PPE disponibil“.

Altfel, într-o lume ideală cu resurse suficiente, un caz suspect ar trebui tratat din start ca posibil pozitiv, și echipamentele de protecție ar trebui să fie identice în acest caz. Asta ar însemna, însă, combinezoane și măști speciale de care nu dispunem.

Link-ul epidemiologic nu mai este relevant

În condițiile în care coronavirusul a ajuns deja în faza de transmitere comunitară, triajul epidemiologic făcut de medici în corturile amplasate în curtea spitalelor nu mai este concludent din perspectiva link-ului epidemiologic. Călătoria în străinătate sau contactul cunoscut cu un caz pozitiv nu mai sunt relevante, având în vedere că virusul se transmite deja în comunitate.

Anda Simion, Carmen Dumitrescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS