6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePsiholog, despre cum ne păstrăm echilibrul psihic în timpul pandemiei de coronavirus

Psiholog, despre cum ne păstrăm echilibrul psihic în timpul pandemiei de coronavirus

Pandemia de coronavirus ne-a dat tuturor viețile peste cap. Întreg universul activităților noastre gravitează acum în jurul a două cuvinte pe care le întâlnim peste tot: STAȚI ACASĂ! Cum ne păstrăm echilibrul psihic în timpul acestei crize mondiale fără precedent? Este în firea noastră să ne creăm scenarii negative în fața unei amenințări asupra căreia simțim că nu avem control. Dar tot de noi ține să găsim calea de a ne adapta situației și de a ne regăsi echilibrul în această perioadă tulbure, spun specialiștii. Cum facem față temerilor și gândurilor negative? Ne oferă câteva sfaturi și recomandări Mihaela Sârbu, psiholog și psihoterapeut.

Psiholog Mihaela Sârbu

GdS: Care sunt riscurile asupra stării noastre psihice în timpul pandemiei care a schimbat atâtea lucruri în jur?
Mihaela Sârbu: Cu toții căutăm în această perioadă liniștea, siguranța, certitudinea, echilibrul. Atunci când percepem o amenințare, de cele mai multe ori nu putem gândi rațional. Apare frica și este un răspuns normal și firesc. Când suntem panicați, speriați și lipsiţi de control, gândirea este distorsionată. Avem tendința de a maximiza partea negativă și de a gândi catastrofic.

GdS: Ce e de făcut, în această situație?
M.S.: Este foarte important să ne domolim emoțiile prin ceea ce știm că funcționează pentru noi. Fie prin conexiunea cu cei dragi, fie prin autoasigurări realiste, fie prin tehnici de relaxare, echilibrare și mindfulness, fie prin activități pe care le facem cu ușurință în viaţa de zi de zi și ne aduc o stare de spirit mai bună.

GdS: Cum gestionăm panica și gândurile negative?
M.S.: Avem cu toții capacitatea de autoreglare. Trebuie doar să înțelegem ce ni se întâmplă și să ne poziționăm, pas cu pas, spre rezolvare, nu spre accentuarea problemei, spre încredere în propria putere, nu spre a fi o victimă a crizei. Modul în care ne poziționăm e foarte important pentru că poate face diferența între a lăsa gândirea să se genereze automat și aleatoriu sau a alege în mod conștient o modalitate de gândire folositoare și constructivă. Între putere personală și lipsa ei. Între reacție automată și reacție adecvată, trecută prin filtrul logicii. Pentru a putea să gestionăm gândurile negative, trebuie să le conștientizăm.

GdS: Cum ar fi bine să abordăm această situație cu care nu ne-am mai confruntat până acum?
M.S: Dacă activăm în noi partea de frică, lucrurile nu se vor îmbunătăți. Din contră, vom crea în corp reacții care vor avea ca rezultat scăderea rezistenței. Curajul este o frică pusă în ordine, iar felul în care cineva acționează este rezultatul direct al felului în care gândește. Depinde de noi să dăm inteligență gândirii și emoțiilor noastre. Trebuie să ne orientăm spre o stare de echilibru și calm, spre partea noastră care poate, care știe cum, care crede, care găsește soluții. Spre încredere, vitalitate și adaptare.

GdS: Aveți un mesaj legat de această situație fără precedent cu care fiecare dintre noi se confruntă astăzi?
M.S: Ceea ce contează cu adevărat e să avem grijă de sănătatea noastră fizică, mentală și emoțională și de sănătatea celor pe care îi iubim. Tot ceea ce vine să ne provoace vine să ne învețe. Poate e timpul să ne schimbăm puțin viziunea, percepția, poate e timpul să ne trezim, să devenim mai conștienţi, mai responsabili, mai lucizi, mai solidari și să ne amintim ce am uitat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS