-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCoronavirus: 5 lucruri care ne dau speranță

Coronavirus: 5 lucruri care ne dau speranță

Numărul persoanelor afectate de Covid-19 este în creștere, iar știrile negative legate de pandemie ne asaltează din toate părţile. Dar, în această perioadă, cercetătorii depun eforturi extraordinare pentru a înțelege, a trata și a preveni infecția cu noul coronavirus. Medical News Today scoate în evidență câteva dintre rezultatele la care aceștia au ajuns.

Descoperirile lasă să se întrevadă o luminiță la capătul tunelului cu privire la tratament și prevenție. Totuși, datele trebuie interpretate, în continuare, cu precauție.

Măsurile pentru controlul infecției funcționează

Cercetători din Honk Kong au evaluat impactul asupra a 43 de spitale din regiune. În primele şase săptămâni de la debutul epidemiei, 413 cadre medicale au intrat în contact cu 42 de cazuri confirmate de COVID-19. Dintre acestea, 11 au fost expuse la noul coronavirus fără protecție. Ca urmare a implementării celor mai bune măsuri pentru controlul infecției, niciuna nu a contractat virusul. Nici alte infecții intraspitalicești nu s-au înregistrat.

Concluzia cercetătorilor a fost că igiena mâinilor, măștile chirurgicale și folosirea adecvată a echipamentului de protecție sunt cheia pentru prevenirea răspândirii virusului în spital.

Persoanele infectate ar căpăta imunitate

Un studiu pe patru maimuțe a scos în evidență că o contractare a virusului Sars-Cov2, care cauzează Covid-19, protejează în fața unei posibile reinfecții. Oamenii de știință au reinfectat două dintre cele patru maimuțe cu virusul la 28 de zile după infecția inițială. Testele făcute ulterior au fost negative. Maimuțele au fost eutanasiate, iar necropsia a confirmat rezultatele.

Martin Bachmann, un profesor specialist în vaccinuri de la Oxford, spune că persoanele infectate care au simptome serioase ar trebui să producă un răspuns imunitar de durată.

„Dacă ai virusul, dar nu ajunge la nodulii limfatici, e posibil să nu capeți anticorpii, dar în acest caz nici nu ai fost, practic, bolnav. Dintre cei care chiar s-au îmbolnăvit, aș fi surprins să găsesc pe cineva care nu are un răspuns imunitar“.

Un vaccin este testat pe oameni

Un vaccin este deja testat pe oameni în America, unde 45 de voluntari îl vor primi în perioada aceasta. Vaccinul conține un cod genetic copiat din Sars-Cov2, dar nu conține virusul propriu-zis, astfel că participanții nu vor dezvolta afecțiunea, Covid-19.

Totuși, autoritățile atrag atenția că poate dura 12-18 luni până vaccinul va ajunge pe piață, iar testarea din prezent are rolul de a oferi date privind siguranța vaccinului.

Există și alte inițiative de a produce un vaccin în acest moment.

O metodă veche ar putea fi eficientă în tratarea Covid-19

Este posibil ca o metodă veche, terapia cu anticorpi pasivi, să poate trata Covid-19, conform unei cercetări publicate în The Journal of Clinical Investigation.

Metoda există încă din anii 30 și presupune prelevarea de sânge de la o persoană care a avut virusul și s-a recuperat. Partea din sânge care conține anticorpii ar putea ajuta, prin injectarea altei persoane, să prevină infecția sau să ajute pacientul deja infectat să se vindece.

Sistemul nostru imunitar ar putea lupta cu virusul

Un alt studiu de caz, publicat în Nature Medicine, documentează situația unui pacient care și-a revenit după câteva zile. Este vorba despre o pacientă, de 47 de ani, din Wuhan. Cercetătorii au examinat răspunsul său imunitar pentru a înțelege cum s-a recuperat. Ei au găsit un nivel crescut de imunoglobulină G, cel mai comun tip de anticorpi, și de imunoglobulină M, în testele sanguine ale femeii. De asemenea, specialiștii au detectat și un număr mare de celule-cheie ale sistemului imunitar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS