-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCoronavirus. OMS: Discutați cu apropiații, respectați regulile

Coronavirus. OMS: Discutați cu apropiații, respectați regulile

Aproximativ 3 miliarde de oameni din 203 țări se află într-o anumită formă de izolare cu scopul de a preveni răspândirea noului coronavirus prin contact direct. Această măsură a fost necesară deoarece la nivel mondial, până în prezent, sunt peste 735.000 de cazuri confirmate și peste 34.000 de morți din cauza infectării cu SARS-CoV-2.
Chiar și cele mai restrictive măsuri nu au dus decât la încetinirea răspândirii acestui nou virus respirator, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a fost nevoită să declare pandemie.

Energii concentrate în studierea virusului

Speranța încheierii acestei situații de criză vine de la cele aproximativ 35 de companii și instituții academice ce depun toate eforturile pentru a crea un vaccin contra coronavirusului. Dintre aceste entități științifice, cel puțin patru au la momentul actual formule ce sunt în faza de testare pe animale de laborator. Viteza excepțională cu care se desfășoară această cercetare se datorează eforturilor Chinei care a reușit, la începutul lunii ianuarie 2020, secvențierea materialului genetic al Sars-CoV-2. Etapa secvențierii este deosebit de importantă în dezvoltarea vaccinului deoarece permite cercetătorilor să multiplice virusul în condiții controlate și să poată astfel să îl studieze.

Sfaturi ale OMS în contextul izolării

Până la apariția vaccinului, la momentul actual, este foarte important să respectăm următoarele reguli:

  • Igiena corespunzătoare, în special a mâinilor;
  • Distanța socială;
  • Părăsitul locuinței doar pentru situațiile permise de lege.
    Dar cum să rezistăm în casă pentru o perioadă nedefinită de timp? Organizația Mondială a Sănătății vine în ajutorul nostru cu câteva sfaturi utile:
  • Discutați cu familia și prietenii.
  • Nu abuzați de alcool, țigări sau substanțe pentru a face față situației.
  • Aveți încredere doar în informațiile din surse credibile.
  • Limitați timpul de urmărire a știrilor despre această situație în cazul în care găsiți această activitate ca fiind una care vă produce îngrijorare suplimentară.
  • Concentrați-vă pe activitățile care v-au ajutat și în trecut să treceți peste situații dificile.

Fumătorii, mai expuși riscului

Prin urmare, aceasta este o perioadă stresantă pentru toată lumea, dar este recomandat să discutați cu persoanele în care aveți încredere pentru că acest lucru vă poate ajuta să depășiți mai ușor situația. De asemenea, trebuie ținut cont de faptul că fumătorii sunt mai vulnerabili la COVID-19 din trei motive:

– degetele și/sau țigările contaminate pot intra ușor în contact direct cu buzele, ceea ce crește riscul infectării de tip mână-gură;

– fumătorii pot avea boli pulmonare sau capacitate respiratorie redusă, factor ce crește riscul de boli grave;

– tot ceea ce duce la creșterea necesarului de oxigen al corpului sau reduce capacitatea corpului de a se oxigena corespunzător, crește riscul afecțiunilor pulmonare, inclusiv celor de tipul pneumoniei.

Pentru a face față cât mai bine stresului din timpul acestei crize pandemice, este recomandat să mențineți un stil de viață sănătos, cu o dietă echilibrată, consum corespunzător de lichide, program de somn normal și exerciții fizice ușoare.

Farmacist specialist Valentina Ghimpău

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS