5.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRomânia va testa un medicament pentru tratarea COVID-19

România va testa un medicament pentru tratarea COVID-19

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii de Microbologie, a anunţat că România va participa, alături de alte state, la testarea unui nou medicament ce poate fi folosit în tratamentul infecţiei cu COVID-19.

Acest studiu se aşteaptă să înceapă în câteva săptămâni, la Institutul Matei Balş din Capitală. Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-a dat acordul pentru începerea acestui studiu, iar dacă rezultatul va fi cel scontat, am putea avea un medicament în câteva luni.

Medicamentul realizat de o companie americană va fi folosit într-una din cele 4 scheme de tratament aprobate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, tocmai pentru a putea observa dacă tratamentul inovator este cel mai bun rezultat comparativ cu celelalte.

Medicamentul va fi folosit pe pacienţi deja infectaţi

România a fost inclusă pe lista ţărilor unde se va face acest studiu care va începe, cel mai probabil, în câteva săptămâni.

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii de Microbologie: „Mai sunt o serie de alte țări care participă. Croația, cred că Lituania, Italia e posibil să fie. Sunt rezultate pentru acest medicament pentru că au fost alte faze ale studiilor clinice făcute anterior, pe mai puțini subiecți. În momentul de față este unul pe scară largă, care o să se facă pe mii de pacienți, iar atunci și rezultatele sunt mai concludente din punct de vedere al siguranței și eficacității medicamentului.”

Nu ar exista un număr maxim de participanţi români, aşa că dacă vor fi mulţi cei care îşi vor da acordul să participe la acest test, iar lista unităţilor medicale unde ar începe studiul clinic s-ar putea mări. Un lucru este clar: medicamentul va fi folosit pe pacienţi deja infectaţi, cu simptomatologie.

Alexandru Rafila: „Dacă, de exemplu, începi să tratezi de la început un pacient și medicamentul este eficient, nu mai ajungi la starea gravă. Adică nu aștepți mai întâi să ajungi la starea gravă și îl introduci în terapie, ci se introduce de la început.”

Studiul clinic începe când deja au fost trecute alte două etape: cercetările şi studiile din laborator sau pe animale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS