2.9 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCentrele de carantină, focare de infecție? Baie la comun și contact cu necunoscuți

Centrele de carantină, focare de infecție? Baie la comun și contact cu necunoscuți

Centrele de carantină instituite de autorități, care ar trebui să ajute la controlul răspândirii COVID-19 în rândul comunității, sunt un adevărat butoi cu pulbere. Mai mulți oameni se plâng, de la instituirea măsurilor de carantină, de condițiile pe care trebuie să le suporte în centrele unde sunt nevoiți să petreacă 14 zile. Mizeria cruntă și mâncarea proastă sunt unele dintre probleme. Dar cele mai mari sunt legate de expunerea persoanelor din carantină la riscuri mari de a lua COVID-19, chiar dacă ele nu sunt infectate în momentul intrării în carantină.

Multe dintre centre au baie comună, astfel încât toți cei aflați în carantină intră indirect în contact cu alții. În plus, oamenii stau în camere, de multe ori, cu necunoscuți. Dacă persoana cu care petrec cele 14 zile se dovedește a fi infectată, și ei ar putea ajunge să ia boala. Și, mai rău, să o transmită apoi în comunitate.

Dacă vrei să stai singur în cameră trebuie să plătești celălalt loc

Fiica unui bărbat care a fost dus la centrul de carantină din Calafat spune că tatăl său a fost cazat într-o cameră de două persoane, obligat să împartă spațiul cu un necunoscut. „I s-a spus că, dacă vrea să stea singur în cameră, trebuie să plătească locul celălalt. Deci să nu accepți să stai cu necunoscut în cameră înseamnă să plătești peste 3.000 de lei. Tata a intrat în cameră și a încuiat în urma lui. A spus că nu va permite, efectiv, să bage pe altcineva în cameră!“, povestește femeia.

„Tata a zis că intră sănătos acolo și va pleca bolnav“

Bărbatul a sunat în repetate rânduri la DSP și la poliție pentru a sesiza că nu se respectă condițiile de carantină. „Tata a zis că a intrat acolo sănătos și va pleca bolnav. Și să fi vrut, nu putea să stea doar în cameră și să evite contactul cu ceilalți carantinați. Pentru mâncare trebuia să coboare la recepție să o ia, iar asistenta, de asemenea, nu urca la camere. Toată lumea cobora. Asta ca să nu mai vorbim de alte centre cu camere de mai multe persoane și baia la comun pe etaj“, mai spune femeia.

Jandarmii nu intrau în curte 

Femeia a povestit pentru GdS că în centrul de carantină erau foarte multe persoane care se credeau în tabără, jucau fotbal, nu respectau condițiile. Paza consta în unul sau doi jandarmi la intrarea în incintă: „Ei nu intrau în curte“.Bărbatul a încercat să aibă mai multe discuții cu personalul de la recepție. A solicitat inclusiv informații cu privire la data la care s-a făcut dezinfecție și ce produse s-au folosit. Răspunsul a fost: „Ce întrebări sunt astea? Cine sunteți să ne cereți asemenea informații?“, adaugă fiica sa. „Le-a spus că întreabă în calitate de carantinat în condiții improprii“, a spus femeia.În urma telefoanelor date de bărbat, DSP i-ar fi spus că va trimite medic epidemiolog să evalueze situația. DSP Dolj a mers, într-adevăr, în control după ce în spațiul public au apărut fotografii din centrul de carantină, care scoteau în evidență condițiile mizere (v. Articolul GdS ”Carantină în mizerie la Calafat”). 

DSP a dat amendă

Conform unui comunicat DSP Dolj, Primăria a fost amendată pentru neregulile de la centrul de carantină din Calafat. 

„În data de 30.03.2020, în urma sesizărilor din presă, inspectori din cadrul Serviciului de Control în Sănătate Publică al DSP Dolj au efectuat un control la un centru de carantină din judeţul Dolj. Controlul s-a desfăşurat în intervalul orar 21.00 – 00.30“.În urma controlului efectuat, inspectorii au constatat lipsa contractului pentru deşeuri cu potenţial periculos şi colectarea necorespunzătoare în saci menajeri negri. De asemenea, nu exista contract deratizare-dezinfecţie-dezinsecţie și nici pentru spălare, dezinfecţie lenjerie.

DSP Dolj a confirmat că există camere şi grupuri sanitare neigienizate, cu defecţiuni ale instalaţiilor sanitare. În plus, persoanele carantinate nu aveau obiecte de uz personal şi intim, decât săpun şi hârtie igienică. Nu exista procedură de schimbare a lenjeriei și lipseau materiale şi substanţe de curăţenie în camere: găleţi, mop, mătură, detergent, biocid. În urma constatărilor, s-a decis relocarea persoanelor într-un alt centru din județ. Primăria din Calafat a fost amendată cu 30.000 de lei și unitatea de catering a primit avertisment  pentru neinscripţionarea orei pe recipientele destinate probelor alimentare. 

Situație delicată la un centru de carantină din Craiova

O altă sesizare care a circulat intens pe rețelele de socializare se referă la centrul de carantină de la Hotel Helin Aeroport din Craiova. Persoana care a transmis mesajul spune că 125 de persoane sunt carantinate acolo, majoritatea de 12-13 zile.

„Aseară au venit și au ridicat o persoană care a stat 11 zile cu noi, spunând că a ieșit pozitiv. Colegul meu de cameră a călătorit 50 de ore împreună cu această persoană într-o mașină“, a spus persoana care a transmis mesajul. Aceasta spune că DSP i-ar fi transmis că persoanele din carantină nu vor fi testate „pentru că nu mai au și nu se mai lucrează testele la noi în țară. Eu, personal, am vorbit cu DSP și am primit acest răspuns”, mai spune aceasta.

Cei din centrul de carantină, spune ea, își fac griji că li se va da drumul peste 2-3 zile, după cele 14 zile de carantină, fără să fie testate, deși mai multe ar fi intrat în contact cu persoana infectată.

DSP Dolj: Doar persoanele simptomatice sunt testate

Am solicitat un punct de vedere din partea DSP Dolj cu privire la mesajul legat de centrul de carantină de la Hotel Helin Aeroport. Instituția ne-a transmis un răspuns în care precizează că, în prezent, nu se mai recoltează probe la persoanele carantinate decât în cazul în care au simptomatologie sau sunt contacți direcți ai unui caz confirmat. Însă, dacă se confirmă spusele persoanei din centrul de la Helin, cel puțin una dintre persoanele carantinate, colegul de cameră al acesteia, ar fi fost contact direct al cazului confirmat și ar trebui testat. DSP nu spune nimic despre acest lucru. În schimb, detaliază schimbarea metodologiei de testare.

Răspunsul DSP Dolj:

„Prin ordin nr. 74521 din 17.03.2020, INSP (Institutul Național de Sănătate Publică) București a fost desemnat ca autoritate responsabilă pentru monitorizarea, testarea și raportarea integrată a situațiilor generate de coronavirus. Ca urmare, algoritmul de testare, internare și externare este stabilit de INSP.”

Acesta fost publicat pe data de 23.03 și a fost actualizat de două ori, o dată pe 27.,03 și o dată pe 30.03, transmite DSP. Conform acestor protocoale, la persoanele aflate în carantină inițial, s-au recoltat teste in prima zi, a 13-a și a 14 la interval de 24 de ore, apoi s-a aplicat protocolul cu recoltare în prima zi și ziua a 12-a și a 13-a, cu interval de o zi.

Acum, dacă persoanele nu prezintă simptome în cele 14 zile, perioada de carantinare se termină iar DSP eliberează o adeverință din care rezultă că au efectuat cele 14 zile și o copie după buletinul de analize dacă acesta există sau dacă în momentul carantinării era obligatorie testarea.

 „În legatură cu persoanele care trebuie sa iasă din carantină, din cele 13 persoane care au terminat perioada de carantină, 10 au primit adeverința și copia dupa buletinul negativ de testare, iar 3 au primit doar adeverința de efectuare a perioadei legale de carantină, deoarece rezultatul testelor nu a fost încă eliberat. Aceasta este in acest moment metodologia aplicata de DSP Dolj.”

Cu privire la celelalte condiții, răspunsuri fără fond

Am întrebat-o pe Ludmila Prunariu, director executiv DSP Dolj, și despre centrele de carantină cu băi comune, care reprezintă un pericol în plus de infecție, dar și despre cazarea mai multor persoane într-o cameră, în condițiile în care unele dintre acestea pot fi infectate, iar celelalte nu.

În răspunsul transmis prin intermediul purtătorului de cuvânt, Ștefan Popescu, ni se spune doar că spațiile de carantină aparțin unor operatori economici care au încheiat contracte cu DSP inițial, iar în prezent, cu autoritățile publice locale, pentru decontarea chetuielilor. DSP menționează, însă că spațiile „sunt evaluate de specialiștii DSP”. Fără a menționa de ce sunt considerate potrivite pentru carantină în condițiile în care persoanele carantinate riscă să intre în contact, astfel încât cei infectați ar putea să îi infecteze pe ceilalți.

Ni se mai transmite doar că „întreținerea și administrarea, hrana și cele necesare intră în responsabilitatea operatorilor economici. Tot prin DSP se asigură triajul epidemiologic al persoanelor carantinate, se acorda primul ajutor sau se anunță 112”. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS