-1.1 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCeapa verde, de ajutor în alergii și afecțiuni respiratorii

Ceapa verde, de ajutor în alergii și afecțiuni respiratorii

Un adevărat depozit de substanțe nutritive, ceapa verde merită atenția noastră în această perioadă. O putem consuma ca atare, o putem adăuga în salate și ne putem bucura, astfel de beneficiile sale pentru sănătatea noastră.

Bogată în substanțe vitale

Ceapa verde conține cantități însemnate de vitamina C, vitamina B9, potasiu, calciu. În plus, mai conține câțiva compuși cu efecte terapeutice foarte puternice:

Alicina – este substanța care dă cepei mirosul specific, dar are și un efect antibiotic și antiviral extrem de puternic. De asemenea, este un protector pentru plămâni și căile respiratorii medii, pe care le ferește de infecții și de bolile tumorale.

Cvercitina – este un antioxidant puternic, cu rol în combaterea tulburărilor circulatorii, a bolilor cardiovasculare și a cancerului.

Clorofila – „curăță” organismul de metalele grele, de radicalii liberi și de tot felul de poluanți, de la E-urile din alimentație, la substanțele nocive din aer, din apă sau din ambalajul hranei noastre cea de toate zilele. Ca atare, datorită compoziției sale chimice atât de complexe, ceapa verde are anumite proprietăți terapeutice mult mai intense decât cele ale cepei mature albă sau roșie.

O cură de ceapă verde, prelungită până în vară, are efecte depurative, antialergice, reglează activitatea hormonală a organismului, prevenind și tratând boli din cele mai diverse.

Ajută în alergii

Ceapa verde are efect diuretic și depurativ, reglând activitatea glandelor care secretă în mod natural cortizon, motiv pentru care este considerată un antialergic natural de primă mână. Mai ales în timpul polenizării, al înfloririi gramineelor, dar și atunci când ne expunem la praf și căldură, se recomandă consumul a 6-10 fire de ceapă zilnic, asociată eventual cu alte verdețuri, dar fără alimente consistente. O cură de ceapă verde prelungită modulează reacția sistemului imunitar, prevenind erupțiile pe piele, și fenomenele respiratorii specifice alergiei. Dacă alergia deja s-a declanșat, ceapa verde consumată zilnic îi va diminua severitatea și va preveni complicațiile, mai ales cele respiratorii.

Combate eczemele

Eczemele apar frecvent ca urmare a problemelor imunitare și a dezechilibrelor hormonale din organism. Asocierea dintre trei legume: ceapa verde, frunzele de mărar și frunzele de țelină poate ajuta enorm în acest caz. Se consumă sub formă de salată consumată pe stomacul gol.

Un antiacneic natural

Mai ales la tineri, o cură cu ceapă verde are darul să curețe tenul. Vreme de 14 zile, se consumă preponderent (70% din hrană) crudități și se mănâncă 10 fire de ceapă verde pe zi, cel mai bine în combinație cu salată verde și țelină. Între altele, acest regim drenează colonul, detoxifică masiv organismul, făcând ca această afecțiune – altfel atât de greu de tratat – să se vindece sau măcar să se amelioreze spontan.

Ceapă verde pentru afecțiuni respiratorii

Alicina din ceapă este un antibiotic și un expectorant puternic, iar clorofila are efect antiinflamator. Datorită acestor substanțe, ceapa verde este printre cele mai bune remedii în acest domeniu, fiind eficientă ca adjuvant, atât în bronșitele infecțioase, cât și în bronșitele alergice. Consumată din belșug, ceapa verde este și un bun mijloc de prevenire a astmului bronșic.

Virozele respiratorii sunt prevenite și tratate foarte eficient cu ajutorul cepei și al usturoiului verde. Cele două plante înrudite stimulează sistemul imunitar și distrug direct virușii gripali. Se consumă câte 4-5 fire din fiecare, atunci când simțiți că răceală vă „dă târcoale”, dar și atunci când deja s-a instalat.

Scade glicemia

Două studii independente, făcute în spitalele universitare ale unor facultăți de medicină din India, arată că un consum zilnic semnificativ de ceapă crudă (140 de grame pe zi) scade glicemia, prevenind și chiar tratând diabetul. În plus, ceapa verde previne complicații ale diabetului cum ar fi: arteriopatiile, hipertensiunea sau ischemia cardiacă. Interesant este că în aceleași studii s-a pus în evidență un alt fapt remarcabil: ceapa NU reduce nivelul glicemiei la cei care nu suferă de diabet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS