4.2 C
Craiova
joi, 21 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCoronavirus. Ce fac părinții dacă au nevoie de pediatru în această perioadă

Coronavirus. Ce fac părinții dacă au nevoie de pediatru în această perioadă

Ce facem dacă în perioada carantinei copilul prezintă probleme medicale? Când mergem la camerele de gardă, când putem încerca să rezolvăm prin consultații la distanță? De multe ori, în cazul unui sugar sau a unui copil, este destul de dificil pentru medici să acorde consultații on-line sau prin telefon, spune Șefa Clinicii de Pediatrie a Spitalului „Filantropia“, Ligia Stănescu. Iată câteva informații din partea medicilor pediatri cu privire la oferirea de asistență medicală copiilor în aceste momente. 

Medicii de familie pot oferi consultații on-line sau telefonic

În timpul carantinei instituite la nivel național, au fost luate mai multe măsuri pentru limitarea internărilor în spitale. Managerii unităților medicale au transmis, cu mai multe ocazii, că în această perioadă nu se recomandă prezentarea la spital a pacienților decât pentru urgențe. Multe clinici private și-au suspendat temporar activitatea. În aceste condiții, părinții ai căror copii se îmbolnăvesc pot fi bulversați.

Totuși, în urmă cu câteva zile, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care medicilor de familie le este permis să consulte pacienții la distanță, prin telefon sau videoconferință. Aceștia vor putea elibera rețete on-line, pe e-mail. În plus, cardul de sănătate va fi suspendat pe perioada stării de urgență.Diana Belu, medic specialist pediatru, spune că, într-adevăr, în această perioadă încearcă să rezolve on-line împreună cu părinții multe dintre probleme, în măsura în care se poate: „Febra poate fi gestionată, la domiciliu. Anemia, vărsăturile și scaunele modificate, la fel“. Precizează, însă, că sunt situații în care e nevoie de vizita la medic.

Consultațiile la distanță prezintă limitări

Consultația pulmonară necesită întâlnire, menționează dr. Diana Belu. La fel și decizia de a introduce antibiotic. Consultațiile la distanță prezintă limitări. Mai ales în cazul unui copil, întărește medicul Ligia Stănescu, șefa Clinicii de Pediatrie de la „Filantropia“. „O consultație prin telefon sau alte mijloace la distanță e mai greu să o faci când e vorba de un sugar, de un copil, în general. Nu îți poți asuma responsabilitatea să consulți doar pe baza spuselor mamei că acel copil tușește sau strănută, fără să asculți copilul, fără să îl vezi. Este foarte greu“.

Însă, dr. Stănescu crede că mămicile sunt destul de pregătite și își pot da seama când copilul lor prezintă ceva mai sever. „Dacă este febril și are dificultăți respiratorii, chiar foarte ușoare, trebuie, totuși, să îl consulte medicul. Medicul de familie ar fi prima opțiune, pentru că el îl cunoaște, îl preia de când mama ajunge cu copilul acasă. Dacă acesta consideră că e nevoie, poate trimite copilul la clinică. Avem medici de familie care ne sună și ne spun despre starea sugarului sau a copilului și noi îi așteptăm la consult. La noi, ORICINE vine este consultat. Jurământul nostru e ca tot ce intră pe poarta spitalului să fie consultat și tratat“, transmite dr. Ligia Stănescu.

Mai puțini copii la doctor. Medic: „Frica ne stăpânește pe toți“

Totuși, în aceste zile, sunt mult mai puțini copii care ajung la medic. Pe de o parte, părinții se tem să iasă din casă alături de cei mici. Medicul Ligia Stănescu crede că teama este principalul motiv: „Frica este motivul. Frica ne stăpânește pe toți. Și pe părinți, și pe noi, cadrele medicale. Riscurile sunt mari. Trebuie să fim prudenți”.

La camera de gardă de la Secția de Pediatrie a Spitalului „Filantropia“ de la Parc vin mult mai puțini copii.

„Se face triaj, separăm total suspiciunile de copiii cu alte patologii”, explică dr. Stănescu.

Și medicul Diana Belu spune că a avut mai puține cazuri în această perioadă. Un alt motiv, pe lângă teama provocată de epidemia de coronavirus, este și depărtarea de colectivitate: „Stând acasă, copiii se îmbolnăvesc mai puțin decât dacă ar fi în colectivitate“.

În privința măsurilor de protecție luate în cazul consultului unui pacient, medicul pediatru specialist menționează că „la pacienții cu simptome respiratorii care nu sunt confirmați cu COVID-19, conform Organizației Mondiale a Sănătății, se recomandă folosirea în cabinet a protecției oculare, a măștii, a mănușilor și a halatului de unică folosință. Personal, consider că orice medic, în acest moment, ar trebui să trateze gândindu-se: dar dacă tocmai acest pacient este pozitiv COVID-19? Și să își ia măsurile necesare pentru a nu lua și pentru a nu trasmite altora boala. Până la urmă, la fel se procedează și când e vorba de alte riscuri. De exemplu, când tratezi un pacient și te înțepi sau te tai din greșeală în timpul procedurii. Chiar dacă bănuiești că nu are hepatită, tot îți vei lua măsurile necesare până la proba contrarie“.

Dr. Ligia Stănescu: Izolați-vă cât de mult puteți

Sfatul medicului pediatru Ligia Stănescu este să respectăm măsurile luate de autorități și să încercăm să minimizăm cât mai mult riscurile.„Izolarea este esențială. Și eu am nepoței care vor toată ziua afară. Am încercat să le creăm acasă condiții ca să se poată juca. Din păcate, orice tobogan le-ai pune în casă nu e la fel ca unul de afară. Cu cât vârsta e mai mică, e foarte greu să colaborezi cu ei. Dar mesajul meu către părinți este să izoleze copilul cât de mult pot. Și pe ei înșiși“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS