-1.5 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateMedicinaPosibile tratamente anti COVID-19

Posibile tratamente anti COVID-19

Cercetătorii din întreaga lume caută tratamente contra noului coronavirus și un vaccin care să prevină infectarea.

Iată moleculele ce se află în diferite etape de cercetare clinică, făcute publice până acum de către entități din industria biotehnologiei, companii farmaceutice, dar și de organizații de cercetare științifică.

Clorochina și hidroxiclorochina

Conform unui studiu din 2015, clorochina poate opri multiplicarea SARS-CoV atunci când culturile de celule umane sunt infectate cu acest virus. SARS-CoV a provocat o epidemie de sindroame respiratorii acute în 2002 și este apropiat structural de SARS-CoV-2, adică noul coronavirus care a declanșat actuala pandemie.

Cercetătorii din Franța au făcut public un studiu de mici dimensiuni, despre un experiment în cadrul căruia a fost administrată hidroxiclorochină la 20 de pacienți infectați cu COVID-19 și au observat că încărcătura virală de la nivel nazal a fost redusă semnificativ. Însă studiul este de dimensiuni prea mici și oferă prea puține informații momentan.

Food and Drug Administration (FDA) din SUA a aprobat administrarea de clorochină și hidroxiclorochină pentru cazurile infectate cu COVID-19 ce necesită tratament de urgență.

În țara noastră, utilizarea în tratamentul infecției cu coronavirus a acestor două molecule este realizată momentan off-label, adică în afara recomandărilor aprobate prin autorizația de punere pe piață. Clorochina este un antimalaric folosit relativ rar în țara noastră, cu preponderență de persoanele care urmează să viziteze țări exotice în care malaria nu a fost încă eradicată. În România, hidroxiclorochina este un medicament folosit în tratamentul adulților cu poliatrită reumatoidă, lupus eritematos (sistemic/discoid) sau afecțiuni dermatologice produse sau agravate de lumina solară, dar și ca antimalaric. Prescrierea acestor medicamente se poate realiza doar de către un medic și nu pot fi eliberate din farmacie decât însoțite de rețetă.

Lopinavir/ritonavir

Acestă combinație fixă de antivirale este folosită în mod obișnuit pentru tratamentul sau prevenirea HIV/SIDA. Tratarea coronavirusului constă în administrare off-label și este considerată o posibilă soluție deoarece lopinavir ar interfera cu procesul de replicare al coronavirusului. Cu toate acestea, primul studiu cu COVID-19 nu a prezentat rezultate încurajatoare. Un studiu clinic realizat pe 199 pacienți în Wuhan, China, ce a constat în administrarea acestei combinații fixe și îngrijire standard versus doar îngrijire standard a concluzionat că nu a existat o diferență ce poate fi considerată semnificativă între grupuri. Trebuie ținut cont că pacienții înrolați în acest studiu se aflau într-un stadiu avansat al bolii. În țara noastră, prescrierea acestui medicament se poate realiza doar de către un medic și nu pot fi eliberate din farmacie decât însoțite de rețetă.

Losartan

Losartan este utilizat în țara noastră, în principal, pentru efectul antihipertensiv. Oameni de ştiinţă de la University of Minnesota desfășoară o cercetare prin care vor să observe dacă acest medicament poate preveni insuficiența multiplă de organe a pacienților ce suferă de pneumonie cauzată de infectarea cu COVID-19 sau dacă se poate chiar preveni spitalizarea din cauza noului coronavirus.  

Cu toate acestea, prestigioasa revistă științifică Lancet a publicat o lucrare care ridică semne de întrebare referitoare la o altă clasă de medicamente antihipertensive, dar și la clasa de medicamente din care face parte losartanul. Ei iau în calcul că ar putea să sporească abilitatea virusului de a se infiltra la nivel celular.

Favilavir

Primul medicament antiviral aprobat ca tratament contra coronavirus în China este favilavir. Acesta se pare că și-a dovedit eficacitatea și a prezentat un minim de efecte adverse într-un studiu clinic efectuat pe un lot restrâns de 70 de pacienți.

Remdesivir

În următoarele săptămâni se așteaptă să fie publicate rezultatele unui studiu clinic desfășurat în Wuhan, orașul chinez considerat a fi punctul de plecare al acestei pandemii. Cercetarea se desfășoară pe 761 de pacienți, remdesivirul mai primind o șansă, după ce a eșuat în încercarea de a fi folosit ca tratament contra Ebola.

Tocilizumab

Acest medicament a primit autorizație din partea autorităților din China pentru a fi folosit pentru tratarea complicațiilor severe cauzate de coronavirus.

Galidesivir

Este o moleculă antivirală cu spectru larg de acțiune, ce și-a demonstrat eficacitatea inclusiv împotriva Ebola și care prezintă potețial de acțiune inclusiv împotriva COVID-19. Mecanismul de acțiune constă în faptul că blochează procesul de replicare virală a coronavirusului.

Tratament derivat din plasmă

O companie farmaceutică a anunțat că lucrează la dezvoltarea unei terapii pentru tratamentul pacienților cu risc înalt. Această terapie se folosește de anticorpi specifici prelucrați din plasma pacienților ce s-au vindecat de COVID-19 și care sunt capabili să genereze un răspuns imunostimulator puternic în momentul în care sunt administrați pacientului.

Deși presiunea pentru găsirea unui tratament este enormă, este nevoie de timp până când se va putea stabili cu certitudine un tratament care să fie eficient și să încline balanța beneficiu-risc în favoarea pacienților.

Farmacist specialist Valentina Ghimpău

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS