9.4 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateCe secrete ascund peştele şi fructele de mare

Ce secrete ascund peştele şi fructele de mare

Peştele este un aliment cu multiple calităţi dietetice. Acesta este foarte uşor de digerat şi foarte nutritiv datorită conţinutului său bogat în proteine de calitatea întâi, vitamine şi minerale.

Grăsimea din peşte este nepericuloasă. Este bogată în acizi graşi nesaturaţi, dar şi în acizi graşi esenţiali.

Ce face bun

Peştele scade riscul bolilor cardiovasculare. Uleiurile esenţiale fluidifică sângele şi diminuează efectele inflamatorii. În felul acesta scade riscul de ateroscleroză şi aterogeneză (formarea şi fixarea plăcilor aterom pe vase). Acizii graşi esenţiali omega 3 şi omega 6 intră în alcătuirea postglandinelor (substanţe ce combat procesele inflamatorii). Deci, consumul zilnic de peşte gras duce la ameliorarea simptomelor în boli precum psoriazis, poliartrită reumatoidă şi creşte activitatea sistemului imunitar.

Peştele gras conţine vitamina D

Peştele gras conţine vitamina D. Aceasta este esenţială în absorbţia şi fixarea calciului în oase, deci reduce riscul de osteoporoză.

Peştele din conservă, sursă excelentă de calciu

Peştele din conservă (sardine), care are oase, este o sursă excelentă de calciu. Fileul din peşte este absorbit de 30 de ori mai bine decât fierul din vegetale. De asemenea, ajută la prevenirea anemiei.

Stridiile, aliment cu proprietăţi afrodisiace

Stridiile sunt singurul aliment cu proprietăţi afrodisiace, doarece stimulează eliberarea hormonilor sexuali (estrogen şi testosteron). Prin conţinutul lor crescut de zinc asigură o bună caliatate a spermei.

Grăsimile din peşte, efect pozitiv asupra grăsimilor sangvine

Grăsimile din peşte au efect pozitiv asupra grăsimilor sangvine. Acestea cresc HDL-colesterolul şi scad trigliceridele şi LDL-colesterolul.

Fructele de mare, bogate în proteine şi minerale

Fructele de mare sunt foarte sărace în calorii şi bogate în proteine şi minerale. De aceea sunt recomandate în dietă. O porţie de 100 g de stridii aduce 900% din nevoile zilnice de zinc ale unui adult. Homarul este o sursă excelentă de seleniu, care stimulează sistemul imunitar.

Tot ce vine din mare şi ocean are conţinut crescut de iod

Tot ce vine din mare şi ocean are conţinut crescut de iod şi ajută metabolismul să-şi intensifice arderile prin stimularea glandei tiroide.

Ce face rău

Toate produsele din apă pot conţine cantităţi toxice de metale poluate (mercur). Atenţie de unde le cumpăraţi! Peştele care se consumă crud trebuie să fie de o calitate ireproşabilă. Pielea de la peşte este un depozit de grăsime 100% şi nu trebuie consumată. Peştele sărat şi afumat este contraindicat persoanelor cu hipertensiune arterială şi boli hepatice.

Asocieri corecte

Datorită conţinutului redus de calorii, pentru a fi o masă completă, peştele trebuie asociat cu glucide lente (orez, cartofi, mămăligă). De asemenea, pote fi asociat cu legume de orice fel, care completează aportul de fibre şi vitamine (vitamina C). Zeama de lămâie ajută la digestia proteinelor şi creşte absorbţia de fier din peşte.

Există două tipuri de peşte

Există două tipuri de peşte. Peşte slab cu conţinut redus de grăsime 5-7 g la 100 g (păstrăv, biban, ştiucă, crap). Peşte gras cu conţinut de grăsime peste 10 g la 100 g (somon, somn, ton, sardine, scrumbie, macrou, hering). La peştele gras, lipidele sunt dispersate în carne.

Secrete culinare

Folosiţi doar conservele de peşte în saramură sau în suc propriu, nu în ulei, chiar dacă este de măsline. Nu mâncaţi peşte pane sau prăjit. Gătiţi la cuptor, în folie de aluminiu, la vapori sau la grătar. Gătiţi fructele de mare cu sos de roşii, fierte cu vin şi arome. Nu le mâncaţi cu maioneză.

Consumaţi icrele negre sau roşii ca atare

Consumaţi icrele negre sau roşii ca atare, pe pâine prăjită cu unt. Nu le transformaţi în salată de icre, deoarece cantitatea de ulei este enormă. Peştele marinat şi saramura reprezintă variante dietetice de preperare.

Peştele proaspăt trebuie să aibă: ochi strălucitori, carne fermă şi solzi lucioşi nelipicioşi.

Cât de des

Niciodată nu mâncăm suficient peşte. Aşa că recomandarea este: cât mai des posibil, chiar şi de mai multe ori pe zi!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS