Limitarea drastică a timpului petrecut în aer liber înseamnă, automat, mai puțină expunere la soare, care este o sursă naturală de vitamina D pentru organismul uman. Venind și după perioada sezonului rece, când aportul de vitamina D este mai scăzut, mulți se întreabă dacă perioada de izolare poate contribui la apariția unui deficit la nivelul organismului. Cei mai expuși riscului ar fi copiii și vârstnicii.
Ieșiți măcar pe balcon sau la geam!
Unii specialiști recomandă ca în această perioadă să petrecem măcar 15 minute pe zi la geam sau pe balcon, mai ales în zilele însorite. Expunerea feței și a brațelor la soare ne ajută să primim o doză importantă de vitamina D.
Cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu spune, totuși, că deficitul de vitamina D nu poate apărea chiar atât de repede. Medicul spune că expunerea la soare de două ori pe săptămână, chiar și pe balcon, poate asigura doza necesară de vitamina D. „Între 5 și 30 de minute, de 2 ori pe săptămână. Atâta vreme trebuie să stea un copil normal la soare (posibil și în fața geamului deschis) pentru a produce suficientă vitamină D. Este un fapt cunoscut și dovedit. Nu trebuie să stea la soare cu tot corpul, ci este suficient să fie expuse fața, gâtul și membrele superioare – ca atunci când purtăm un tricou cu mânecă scurtă“, precizează acesta.
Consumați alimente bogate în vitamina D
Există şi alimente care pot asigura până la 20% din necesarul zilnic. Cele mai bogate surse de vitamina 3 sunt: peştele gras, untul de cacao, ciupercile, carnea de vită, iaurtul, chefirul și brânzeturile, ciupercile, gălbenușul.
Copiii și adolescenții pot fi ajutați în această perioadă și cu suplimente.
Mihaela Bălgrădean, medic pediatru, a transmis un mesaj în media cu privire la posibilitatea de a oferi suplimente de vitamina D în această perioadă: „În ceea ce priveşte copilul mic, şi mă refer la sugari, această doză trebuie să fie de 500 de unităţi pe zi, administrate sub formă de picături. Pentru copiii mai mari, care depăşesc vârsta de patru ani, se pot oferi drajeuri mici pe care pot să le înghită deja și care conţin vitamina D în aceeaşi doză. Nu trebuie să uităm copilul mare şi adolescentul, care, în procesul fiziologic al creşterii, au nevoie de doză importantă de vitamina D3. Ei trebuie să primească 1.000 de unităţi pe zi“.
Prea multă vitamina D poate dăuna
Rolul major al vitaminei D este acela de a menține nivelurile optime de calciu și fosfor din sânge. Ea este esențială în absorbția calciului, contribuind, așadar, la sănătatea sistemului osos. Dar vitamina D fortifică și sistemul imunitar. Iar în această perioadă este foarte important să avem un sistem imunitar puternic.
Doze prea mari de vitamina D în corp pot duce, însă, la creşterea riscului de pietre la rinichi şi, în cazul unor persoane, pot cauza probleme ale ficatului sau ale vaselor de sânge.