-1.1 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDe ce avem nevoie de lumină solară

De ce avem nevoie de lumină solară

Mai multe studii au confirmat, de-a lungul timpului, beneficiile soarelui și a luminii naturale asupra noastră. Soarele ne poate îmbunătăți starea de spirit, contribuie la calitatea somnului și chiar scade riscul de a dezvolta alergii.

Soarele, de ajutor în cazul depresiei

Cercetările indică spre faptul că soarele este de ajutor în cazul depresiei sezoniere, care se poate declanșa în special în lunile de iarnă. Una dintre explicații este cantitatea mai redusă de lumină solară în sezonul rece.Absența luminii solare „joacă un rol critic în activitatea scăzută a serotoninei, producția crescută de melatonină, deranjarea ritmului circadian și nivelurile scăzute de vitamina D asociate cu depresia sezonieră”, conform unui studiu publicat în Depression Research and Treatment.

Asigură aportul de vitamina D

Cantitatea de vitamina D crește datorită prezenței soarelui. În general, fiecare țesut din corpul nostru este reglat de prezența formei active a vitaminei D. Vitamina D are o mare influență în metabolismul calciului, ajută sistemul imunitar și influențează funcțiile neuromusculare. Deficitul de vitamina D poate fi cauzat de expunerea insuficientă la soare pe termen lung.

Soarele scade riscul de alergii

Lumina soarelui ne poate influența starea de sănătate în multe alte moduri neașteptate. Spre exemplu, copiii care trăiesc în zone cu mai puțină lumină naturală au șanse mai mari să dezvolte alergii alimentare în timpul vieții. Alt studiu extinde rezultatele inițiale și indică faptul că nivelul scăzut de vitamina D din corp a fost corelat cu alergii și astm, potrivit Health. Nu în ultimul rând, se pare că, pentru copiii care cresc în zone cu puțină lumină solară, șansele să dezvolte eczeme sunt de două ori mai mari.

Lumina solară ajută somnul

Un ritm circadian sănătos e ajutat de expunerea la lumină naturală pe timpul zilei și la întuneric odată ce se lasă seara. Faptul că lumina solară duce la o producție mai mare de melatonină ne ajută să ne odihnim mai bine. Atunci când dormim în timpul zilei sau nu ne expunem luminii solare pe timp de zi, ne putem afecta ritmul circadian. Acest lucru duce la insomnii, care pot cauza, la rândul lor, alte probleme de sănătate.

Scade nivelul de cortizol, hormonul stresului

Hormonul responsabil cu stresul este cunoscut sub numele de cortizol. S-a constatat că, prin expunerea la lumină puternică, nivelul de cortizol poate fi scăzut.

Menține tensiunea arterială

Nu doar că soarele ne ajută organismul să răspundă bine la situații de stres. El menține tensiunea arterială, gestionează eliberarea de insulină și transformă grăsimile și carbohidrații în energie. Potrivit experţilor, vitamina D are un efect preventiv asupra diabetului. O cantitate optimă de vitamina D, încă din perioada copilăriei, este asociată cu un risc minim de apariție a diabetului zaharat. Lipsa luminii soarelui crește riscul de presiune ridicată a sângelui.

Reduce riscul de artrită sau scleroză multiplă

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Națională din Australia, puțina lumină a soarelui primită de cei care trăiesc la latitudini mari duce la o incidență mai mare a cazurilor de scleroză multiplă. Lumina solară este asociată și cu un risc mai mic de artrită.

Lumina soarelui te poate proteja de cancerul de prostată

Se pare că lipsa luminii soarelui crește şansele de apariție și evoluție ale cancerului de prostată. Așadar, un motiv în plus pentru expunerea la soare a bărbaților. Bineînțeles, nu trebuie să facem excese atunci când soarele este puternic. În lunile de vară, expunerea la soare trebuie să aibă în vedere și puterea ultravioletelor. Este indicat să alegem orele de dimineață sau seara și să folosim cremă de protecție.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS