-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDe Paște, risc de infarct de până la patru ori mai mare

De Paște, risc de infarct de până la patru ori mai mare

Atenție mare la excesele de Paște! Riscurile pentru sănătate cresc în această perioadă din cauza consumului mare de alimente grase și alcool. Conform unor analize, în cazul persoanelor cu risc cardiac, consumul excesiv de alimente bogate caloric poate crește riscul de infarct.

Precauție în cazul bolnavilor de inimă

Consumul de alcool în exces şi mâncarea consistentă pot stimula eliberarea unor substanțe precum adrenalină, care dereglează ritmul cardiac, provocând tahicardie. În cazul persoanelor cardiace, tahicardia poate fi extrem de îngrijorătoare. Riscul de infarct este crescut în ziua de Paște pentru persoanele diagnosticate cu risc cardiac înalt, care consumă mai mult de 5.000 de calorii pe zi. Specialiștii sunt de părere că o singură masă la care exagerăm din punct de vedere caloric ne poate crește șansele de infarct de patru ori, conform CSID.ro.

Atenție la colesterol!

Creșterea nivelului de colesterol este unul dintre riscurile asociate mâncărurilor tradiționale de Paște. Consumul de alimente bogate în colesterol, precum ouăle și carnea grasă, creşte nivelul de colesterol LDL, cunoscut și drept colesterolul „rău”. Dacă ai un istoric medical în această privință, evită preparatele care îți pot agrava afecțiunea. Orientează-te, în schimb, spre preparate bogate în fibre, cum ar fi legumele, cerealele integrale, fasolea neagră, precum și spre carnea slabă în grăsimi, cum ar fi peștele, puiul și curcanul.

Putem înlocui alimentele bogate în grăsimi saturate

O opțiune pentru mesele de sărbători este să înlocuim alimentele bogate în grăsimi saturate și colesterol cu unele care au un conținut mai redus. Printre alimentele bogate în grăsimi „rele“ și colesterol se află nu doar carnea roșie și grăsimea, dar și lactatele precum smântâna, untul, brânza și cașcavalul, produsele lactate care au fost obţinute din lapte integral sau lapte cu 2% grăsime și gălbenușul de la ou.
Aceste alimente ar trebui evitate sau consumate în cantități mici. Putem adapta masa de Paște, alegând variante de alimente mai sănătoase: carnea slabă, de exemplu. Puteți face un drob de curcan în locul drobului de miel. Optați pentru brânzeturi degresate, lapte degresat sau cu 1% grăsime. Încercați să consumați doar albușurile de la ou.

Mai puțină sare

Și sarea este periculoasă pentru cei care au afecțiuni cardiace. Dacă ai prea mult sodiu în organism, vei încuraja retenția de apă. Aceasta poate cauza mai multe probleme, printre care și hipertensiune arterială.
Dacă știi că suferi de o formă de dislipidemie (fie că ai colesterolul crescut, fie că ai trigliceride mărite, fie că ai colesterolul HDL prea mic), e bine să reduci consumul de sare prin câteva metode simple: clătește bine cu apă toate legumele de la conservă, dacă folosești, pentru a îndepărta excesul de sare; citeşte cu atenție etichetele pentru a vedea cât sodiu conțin produsele atunci când prepari o rețetă. Scade cantitatea de sare la jumătate sau renunță complet la ea, înlocuind-o cu alte condimente.

Masă echilibrată, hidratare și mișcare

Nutriționiștii recomandă să se evite asocierea de alimente bogate în proteine (carnea, laptele, ouăle) cu alimentele bogate în carbohidrați (cartofi, paste făinoase, fasole). Astfel, dacă, de exemplu, consumați friptură, aceasta nu trebuie să fie asociată cu o garnitură de cartofi (bogați în amidon), ci mai degrabă cu o salată.

După masă este indicat să se facă puţină mişcare. Un sfert de oră este numai bun pentru a îndepărta disconfortul gastric care începe să se instaleze, după atâtea feluri de mâncare. Circulaţia sanguină este stimulată, mişcările intestinale se accelerează, iar respiraţia devine mai uşoară. Cea mai mare greşeală este opțiunea întinderii „puţin“ în pat.

După masa copioasă de sărbătoare, naturiştii recomandă un ceai din plante (mentă, romaniță sau alte ierburi) care stimulează digestia și uşurează stomacul, fără să permită acumularea de gaze în intestine. Infuzia de ghimbir sau sucul de lămâie sunt ideale pentru a combate indigestia. Apa este medicamentul natural care ajută corpul să elimine toxinele şi să refacă echilibrul din organism, pe care alcoolul îl deshidratează.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS