11.7 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateA început Săptămâna Europeană a Vaccinării

A început Săptămâna Europeană a Vaccinării

Vineri a început Săptămâna Europeană a Vaccinării, ocazie cu care ministrul Sănătății a făcut un apel către populație să nu renunțe la vaccinurile de rutină.

În România este epidemie de rujeolă, boală pentru care nivelul de vaccinare a scăzut continuu în ultimi ani. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, spune că din această cauză este nevoie de legea vaccinării. 

„În plină pandemie realizăm cât de important este să existe vaccinuri pentru boli infecțioase și să le folosim în timp util pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu risc vital. Deși în această perioadă ne focusăm acțiunile în lupta cu noul coronavirus, trebuie sa fim conștienți că există încă alte boli transmisibile care pot afecta starea de sănătate a populației, în special a copiilor, neprotejați împotriva unor boli care pot fi fatale cum ar fi rujeola, difteria sau tetanosul. Să nu uităm că avem încă în evoluție o epidemie de rujeolă pe teritoriul Romaniei în care  s-au inregistrat aproximativ 20.000 de îmbolnăviri și 64 de decese. Nu trebuie să lăsăm garda jos, vaccinarea de rutină trebuie să continue în această perioadă deoarece avem obligația să prevenim îmbolnăvirile de orice fel, mai mult ca oricînd,”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, potrivit unui comunicat al ministerului. 

Alexandru Rafila: Legea vaccinării este absolut necesară

La rândul său, Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, aduce în discuție legea vaccinării, care, în opinia lui, devine obligatorie, având în vedere că rata vaccinării populației scade constant.

„În România, la fel ca în ţări dezvoltate din vestul Europei – mă refer la Franţa, la Germania, la Italia – acoperirea vaccinală a înregistrat scăderi constante de-a lungul timpului, iar acest lucru a impus dezvoltarea unei legislaţii care să acopere această inconsistenţă a programelor de vaccinare, încât să ajungem la nivelurile pe care le recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru copii, adică 95% acoperire vaccinală – nivel care asigură protecţia, practic, împotriva bolilor transmisibile prevenibile prin vaccinare”, a spus el.

Rafila a arătat că ţările nordice, precum Danemarca, nu au astfel de legislaţie, deoarece au o acoperire vaccinală de 95-98%.

„Nici în România nu a fost nevoie de o astfel de lege, dar din anul 2009, în mod constant, acoperirea vaccinală a scăzut cu 10-15 procente şi în ziua de azi, de exemplu, pentru vaccinul rujeolic avem acoperire de circa 85% la doza I, care se administrează la vârsta de un an. Însă la doza a doua, care se administrează la vârsta de cinci ani, avem o acoperire vaccinală în jur de 65%. Acest lucru a determinat în România, de patru ani de zile, să asistăm la o epidemie de rujeolă care a făcut 20.000 de îmbolnăviri, a produs şi 64 de decese şi ne aşteptăm să apară şi complicaţii tardive ale acestor îmbolnăviri de rujeolă”, a afirmat Rafila.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS