4 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCovid-19. Alternative mai puțin invazive la ventilarea mecanică

Covid-19. Alternative mai puțin invazive la ventilarea mecanică

În cazurile grave, coronavirusul duce la o detresă respiratorie acută, care necesită intubarea pacienților. Este una dintre primele informații pe care le-au transmis medicii la începutul pandemiei de coronavirus. Astfel, state din întreaga lume s-au pregătit pentru a putea face față unui val mare de pacienți care să necesite un ventilator mecanic. În România, guvernul transmitea că ar exista aproape 1.400 de ventilatoare mecanice și că se fac eforturi pentru achiziționarea altor câteva sute. Însă ultimele cercetări conduc spre alternative mai puțin invazive, care se pot dovedi eficiente în tratarea pacienților Covid-19 cu probleme respiratorii serioase.

Deși ventilatoarele au salvat multe vieți, rata de deces în rândul pacienților intubați este foarte ridicată, menționează 360medical.ro, iar orice alternativă care să mărească șansele de supraviețuire este binevenită.

Ventilarea mecanică poate fi riscantă

Medicii sunt de acord că ventilatoarele sunt foarte importante și au ajutat la salvarea multor vieți de la debutul pandemiei. Ventilarea mecanică este, de multe ori, singura opțiune atunci când starea pacienților se deteriorează brusc – de obicei din caza „furtunii de citokine“ declanșate de suprareacția propriului sistem imunitar.În același timp, mulți subliniază riscul folosirii celor mai invazive tipuri de ventilatoare – ventilatoarele mecanice – prea repede sau prea frecvent la pacienți, arată un material realizat de agenția Reuters, care a intervievat 30 de medici din mai multe state afectate grav de pandemie, precum China, Italia, Spania, Germania și SUA.De altfel, pe măsură ce pandemia s-a extins, procedurile medicale au evoluat și au fost adaptate pe măsură ce medicii au început să înțeleagă mai bine boala și ce medicamente au efecte mai bune.

Într-o clinică nemțească, pacienții sunt rar intubați

În clinica Bethanien din Moers, nord-vestul Germaniei, pacienții cu Covid-19 sunt foarte rar intubați. Șeful clinicii, Thomas Voshaar, un reputat medic pulmonolog, argumentează împotriva intubării prea timpurii a pacienților infectați cu coronavirus, considerând că ventilarea mecanică poate aduce daune plămânilor.În cazul unui pacient cu o formă severă de Covid-19, medicii de la clinica Bethanien au ales administrarea de morfină și folosirea măștii de oxigen. Pacientul s-a recuperat în câteva zile și ulterior a fost externat, fiind considerat vindecat.

Măști de oxigen și tuburi nazale

O situație similară s-a petrecut la Ochsner Health, cel mai mare grup spitalicesc din statul american Louisiana.În prima fază a epidemiei, rețeaua de spitale a înregistrat un mare aflux de pacienți cu sindrom de detresă respiratorie acută (SDRA). Aceștia aveau inflamații la nivelul plămânilor care îi făceau să aibă mari dificultăți de a respira.„Inițial, îi intubam foarte repede pe acești pacienți, imediat ce manifestau detresă respiratorie. În timp, am învățat să nu mai facem acest lucru“, a explicat directorul medical al Ochsner Health, Robert Hart, pentru Reuters.Echipa de medici de la grupul Ochsner Health a preferat, în timp, alte metode la acești pacienți: folosirea de măști de oxigen sau a unor tuburi nazale – asemănător cu ce se întâmplă la clinica Bethanien din Germania. „Pare să aibă rezultate mai bune“, a menționat Robert Hart.

Aparate pentru apneea în somn, adaptate pentru Covid

O altă variantă a fost testată la spitalul Warrington din Cheshire, Marea Britanie. Când au apărut tot mai multe cazuri de pacienți cu Covid-19 în stare critică, medicii spitalului și-au dat seama că nu dispun de suficiente ventilatoare – spitalul dispunea de doar 12 paturi de terapie intensivă cu ventilatoare.

După consultarea unor specialiști, spitalul a decis să folosească dispozitive medicale numite „cutii negre“ (black boxes), folosite pentru tratamentul la domiciliu a sindromului de apnee în somn.Aceste dispozitive au fost modificate pentru a fi folosite la pacienți cu Covid-19, iar medicii spun că, dacă metoda este folosită devreme, scade riscul ca pacienții să aibă nevoie de metode mai invazive de ventilare, iar recuperarea pacienților este mult mai rapidă.„Am urmărit foarte atent ce s-a întâmplat în alte țări, mai ales în Italia, și am învățat de la ei, a declarat dr. Mark Forrest de la spitalul Warrington, pentru Sky News.Medicul și echipa sa au realizat, pe baza observațiilor din alte țări, că ventilatoarele nu sunt soluția magică pentru tratamentul Covid-19.

Ca soluție alternativă, medicii au apelat la folosirea dispozitivelor CPAP (continuous positive airway pressure), folosite la pacienții cu sindromului de apnee în somn. Aceste dispozitive mențin căile respiratorii deschise prin folosirea unui flux de aer continuu la presiune constantă.Cum și stocul de aparate CPAP era limitat, medicii au ajuns la soluția folosirii „cutiilor negre“ modificate – prin montarea unei măști de calitate mai bună și prin conectarea la rețeaua de oxigen. Acestea sunt construite pe același principiu ca dispozitivele CPAP – care sunt, însă, mult mai sofisticate și mai scumpe.Medici de la unitatea ATI a spitalului britanic au observat că pacienții la care se folosește imediat o „cutie neagră“ se stabilizează repede, uneori chiar în 15 minute, și nu mai au nevoie de ventilare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS