O asistentă de la Clinica de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova a fost testată pozitiv pentru noul coronavirus. Cadrul medical lucrează și la un centru medical privat. Peste 100 de contacți, pacienți și personal medical, au fost identificați de DSP Dolj în cadrul anchetei epidemiologice.
Depistată în urma testelor de screening
Este primul cadru medical de la Spitalul Județean confirmat cu infecția Sars-Cov2. Femeia a fost testată vineri, alături de alți colegi, în contextul în care unitatea medicală a început testarea personalului din mai multe secții din fonduri proprii. Asistenta nu prezenta niciun fel de simptom. Ea a fost depistată întâmplător, ca urmare a campaniei de screening desfășurată de SJU Craiova la nivelul secțiilor de risc. Cadrele medicale sunt testate preventiv, din sponsorizări.
Sâmbătă dimineață, testul asistentei s-a pozitivat. Testul a fost repetat sâmbătă dimineață. „Primul rezultat a fost slab pozitiv. La al doilea, a ieșit ceva mai clar. Se pare că este la debut. Nu are simptomatologie”, a transmis Bogdan Fănuță, directorul medical de la SJU Craiova.
În afară de asistenta depistată cu virusul Sars-Cov2, tot personalul clinicii a avut rezultate negative. „Îi vom retesta peste 72 de ore. Astăzi și mâine testăm din nou tot personalul”, a menționat Fănuță.
Și pacienții din secția de Oncologie au fost testați. Rezultatele au fost negative. La Clinica de Oncologie din SJU erau internați săptămâna trecută nouă pacienți.
Femeia lucra și într-un centru privat
Asistenta depistată pozitiv la SJU lucra, în paralel, și într-un centru medical privat. În urmă cu o lună, conducerea spitalului transmisese o recomandare legată de suspendarea activității personalului de la SJU din clinicile private, în perioada pandemiei de coronavirus. Luând în calcul riscurile, conducerea unității medicale a emis un act în acest sens, ca urmare a unor discuții cu Ministerul Sănătății.
Cadrele medicale de la SJU completează o declarație legată de activitatea desfășurată și în alte clinici, asumându-și răspunderea cu privire la măsurile luate la nivelul celeilalte unități medicale. Nu există, însă, nicio prevedere, un text în vreun ordin, o decizie de la Minister care să prevadă obligativitatea, menționa în martie Teodor Sas, managerul SJU Craiova.
Acesta explica, acum o lună, și motivele care au stat la baza recomandării: „Nu este o obligație, dar este logic de ce s-a ajuns la această recomandare. Fiind închis ambulatoriul, automat mai mulți pacienți merg către cabinete private. Teoretic, la unele cabinete private se face triaj epidemiologic, dar nu poți fi sigur de respectarea măsurilor. Unele sunt, în această perioadă, supraaglomerate.
Din aceste motive, crește riscul de contaminare. Medicul sau asistentul intră în contact acolo cu un posibil pacient infectat, apoi vine în spital. Este la nivel de recomandare, pentru ca medicii să își ia măsurile ca să nu se întâmple acest lucru. Este de luat în calcul, o măsură de precauție în plus”, a declarat Sas pentru GdS în martie.
Peste 100 de contacți la cele două locuri de muncă
În cadrul anchetei epidemiologice, care este încă în desfășurare, s-au identificat zeci de pacienți care au intrat în contact cu asistenta, dar și zeci de cadre medicale. „Sunt anchete în desfășurare la cele două locuri de muncă. S-au stabilit 29 de pacienți, contacţi, la Spitalul Judeţean de Urgenţă, dintre care au fost testați 8, înainte de externare. Rezultatele sunt negative.
Personalul, 23 de persoane, a fost testat de către spital. La centrul privat există 23 de contacți, personal medico-sanitar, care se testează astăzi (ieri, n.r) și 56 de pacienți. S-a luat legătura telefonic cu ei și au fost programaţi pe zile pentru recoltare. S-a recomandat izolare până la venirea rezultatului”, a transmis DSP Dolj.
Soțul asistentei ar fi taximetrist
Conducerea SJU Craiova a declarat că se fac eforturi pentru a fi luate toate măsurile de siguranță. „Încercăm să testăm cât mai multe cadre medicale expuse. Ne luăm toate măsurile care țin de noi”, mai spune Teodor Sas.
Asistenta confirmată cu noul coronavirus a fost internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Victor Babeș”. Conform surselor GdS, soțul acesteia ar fi taximetrist.
Patru cadre medicale din Dolj, confirmate cu noul coronavirus
Până acum, patru cadre medicale din județul Dolj au fost testate pozitiv la noul coronavirus.
Direcția de Sănătate Publică Dolj a precizat că sunt două cazuri identificate la Spitalul Filișanilor. Un alt caz este cel al asistentei de la Secția Exterioară Psihiatrie Cronici din Melinești. Cel de-al patrulea cadru medical infectat cu Covid-19 este asistenta de la Clinica de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență din Craiova, confirmată sâmbătă, 25 aprilie.