12.8 C
Craiova
joi, 9 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljCe s-ar întâmpla cu nașterile dacă ar apărea un caz Covid la maternitatea SJU?

Ce s-ar întâmpla cu nașterile dacă ar apărea un caz Covid la maternitatea SJU?

Maternitatea Spitalului Județean de Urgență (SJU) din Craiova a preluat toate nașterile din zonă după ce Spitalul Clinic Municipal „Filantropia“ a devenit spital suport Covid. Astfel, se naște întrebarea ce s-ar întâmpla în cazul în care ar apărea un caz Covid pozitiv la nivelul secției?

„Filantropia“, doar pentru nașterile Covid

Spitalul „Filantropia“ se ocupă în prezent doar de nașterile pacientelor suspecte sau confirmate cu coronavirus. Pentru acestea, a fost amenajată o maternitate de la zero la sediul din Sărari. Deși inițial se luase în calcul amenajarea maternității la Schmidt, chiar autoritățile locale au intervenit și au pus presiune pentru a proteja Maternitatea din Valea Vlăicii. Astfel că, în cele din urmă, în planul alb elaborat de către DSP, cu privire la unitățile spitalicești suport Covid, s-a stabilit ca maternitatea Covid să fie amenajată în Sărari. Însă, chiar și așa, maternitatea din strada Filantropiei s-a închis, iar toate nașterile non-Covid au fost preluate de către Spitalul Județean. Dar ce s-ar întâmpla cu nașterile dacă s-ar depista un caz Covid pozitiv la maternitatea SJU?

SJU testează personalul din Maternitate din sponsorizări

Pentru a preîntâmpina apariția unor focare Covid în unitatea medicală, cum s-a întâmplat în alte orașe din țară, SJU Craiova a început de o săptămână să testeze cadrele medicale din secțiile de risc din fonduri proprii. Cu ajutorul sponsorizărilor, au achiziționat kituri și au început să recolteze probe de la personal pentru screening. Ca urmare a acestei inițiative, deja a fost depistat un cadru medical infectat cu noul coronavirus, la Clinica de Oncologie.

Printre secțiile de risc, conducerea SJU a inclus și secția Obstetrică-Ginecologie și Neonatologia. Bogdan Fănuță, directorul medical de la Spitalul Județean, sublinia importanța testării personalului din maternitate, în condițiile în care aici au loc toate nașterile din zonă.

„Și la Maternitate este o situație delicată”, menționa și Teodor Sas, managerul SJU Craiova, când ne-a vorbit despre testarea cadrelor medicale. Managerul se referea, de asemenea, la faptul că toate nașterile non-Covid au fost preluate de SJU Craiova.

Așadar, dacă s-ar descoperi un caz Covid pozitiv la maternitatea SJU, situația nașterilor s-ar complica, în condițiile în care Maternitatea Filantropia este închisă.

DSP: Se face dezinfecție și se continuă activitatea

Valeria Andreescu, directorul executiv al DSP Dolj, spune că, în eventualitatea apariției unui caz confirmat cu coronavirus la maternitatea SJU, persoana depistată cu Covid-19 ar fi transferată la spitalul suport Covid. În acest caz, în Sărari. Apoi, pacientele din salon, contacți ai pacientei depistate pozitiv, ar fi izolate în izolatorul din secție și monitorizate, s-ar face dezinfecție și s-ar continua activitatea.

Medicii lucrează în ture, cu 14 zile pauză

Problema e că gravidele pot fi asimptomatice, fiind paciente tinere, spune managerul SJU Craiova: „Riscul mare este cu asimptomaticii acum. Ca măsură preventivă, testăm personalul, dar mai mult nu avem ce face. Personalul este la limită, pentru că am preluat tot județul. Se plângeau cadrele medicale că nici măcar o naștere normală nu prea se mai face în județ. Asta e situația”.
Pentru un plus de siguranță, SJU Craiova face și triajul pacienților transferați de la alte spitale. Conducerea unității medicale a solicitat acest triaj suplimentar tocmai ca urmare a transferului pacientelor preluate pe secția Ginecologie, atunci când a fost activat planul alb pe județ. „Noi am solicitat de la început ca pacienții transferați de la alte spitale să treacă printr-un nou triaj epidemiologic când ajung la unitatea noastră medicală, ca o metodă în plus de precauție. Să fie încă un filtru de control”, spune managerul SJU.

Pentru a putea asigura desfășurarea activității și în eventualitatea descoperirii unor cazuri Covid pozitive la nivelul maternității, la SJU personalul de la secția Obstetrică-Ginecologie lucrează 7 zile, cu 14 de pauză. „Dacă se întâmplă ceva pe o tură, avem încă două ture de personal care nu au intrat în contact cu cealaltă. Putem dezinfecta și relua activitatea”, transmite Sas.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS