Aproape 100 de cazuri de un sindrom rar legat de COVID-19 au apărut în cel puțin șase țări, potrivit The Guardian. Medicii din întreaga lume au raportat mai multe cazuri de sindrom inflamator rar, dar potențial letal la copii, care pare a fi legat de infecția cu coronavirus.
Aproape 100 de cazuri de boală neobișnuită au apărut în cel puțin șase țări. Medicii din Marea Britanie, SUA, Franța, Italia, Spania și Elveția au raportat acum că investighează afecțiunea. Primele cazuri au apărut în această săptămână, când National Health Service (Serviciul Naţional de Sănătate din regatul Unit) a emis o alertă pentru pediatri. Alerta anunţa că un număr de copii internați în secții de terapie intensivă au un amestec de șoc toxic și o afecțiune cunoscută sub numele de boala Kawasaki, afecțiune inflamatorie care afectează inima și alte organe. Până în prezent, 19 copii au fost afectați în Marea Britanie și niciunul nu a murit.
Şi Franţa supraveghează aceste cazur
Ministrul francez al sănătății, Olivier Veran, a declarat miercuri că țara are mai mult de o duzină de copii cu inflamații în jurul inimii. Deși nu există dovezi suficiente pentru a dovedi o legătură cu coronavirusul, el a spus că cazurile au fost luate „foarte în serios”. Veran a declarat la radio Franceinfo că a primit o alertă de la Paris cu privire la „aproximativ 15 copii de toate vârstele”, adăugând că au fost semnalate și alte cazuri în Spania, Italia și Elveția. El a enumerat simptome ca febră, probleme digestive și inflamații vasculare.
Trei copii sunt trataţi în SUA
Cel puțin trei copii din SUA cu vârste cuprinse între șase luni și opt ani sunt tratați pentru o afecțiune similară. Mark Gorelik, un specialist care tratează pacienții de la Columbia Medical Medical Center din New York, a declarat că toate cazurile au febră și inflamații ale inimii și intestinului. „În acest moment, suntem la începutul încercării de a înțelege ce reprezintă acest lucru”, a spus el pentru Reuters. Gorelik consideră că cazurile nu sunt boala Kawasaki, ci o afecțiune similară care împărtășește o cauză comună, și anume un agent infecțios care declanșează un răspuns imun.
Cele trei cazuri din New York urmează un raport al Universității Stanford din California, după ce un băieţel de 6 luni a fost internat la spital cu boala Kawasaki și ulterior a fost diagnosticat cu coronavirus. Mulți dintre copiii care au tratament pentru noul sindrom s-au testat pozitiv pentru coronavirus, dar alții nu. Acest lucru ar putea însemna că sindromul inflamator nu are legătură cu coronavirusul, că pacienţii minori au contactat virusul înainte de a fi testați sau că testul a ratat infecția.