4 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateDr. Maria Moța: Bolnavii de diabet și lupta lor cu Covid-19

Dr. Maria Moța: Bolnavii de diabet și lupta lor cu Covid-19

Diabetul este una dintre cele mai des menționate afecțiuni preexistente în cazul deceselor provocate de coronavirus. Cum sunt bolnavii de diabet afectați de pandemia de coronavirus? Care sunt riscurile acestei pandemii pentru ei? Dr. Maria Moța, medic primar Diabet, Nutriție, Boli de Metabolism și Medicină Internă, răspunde la principalele întrebări despre acest subiect. Profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, dr. Maria Moța a fost președintele Societății Române de Diabet, Nutriţie și Boli de metabolism între 2012-2015, cât și membru în conducerea European Society for Study of Diabetes – EASD.

„Lipsa unui acces regulat la cabinet a creat confuzie și teamă“

Pentru întreaga populație, inclusiv pentru persoanele sănătoase, pandemia de Covid-19 a indus mari perturbări, spune medicul Maria Moța. Pentru pacienții cu boli cronice, inclusiv cu diabet zaharat, provocările sunt și mai mari: „Lipsa unui acces regulat la cabinetele de specialitate a creat confuzie, teamă, revoltă, întrucât majoritatea pacienților necesită tratament medicamentos permanent pentru diabet, pentru complicațiile lui, pentru comorbidități (boli asociate). În plus, stresul ridicat, teama de îmbolnăvire sau chiar apariția infecției cu SARS-COV-2 pot duce la dezechilibrarea diabetului“. Dezechilibrarea poate fi ținută sub control de majoritatea pacienților și/sau a familiilor acestora, care au urmat cu conștiinciozitate programele de educație terapeutică oferite permanent în timpul evoluției bolii, menționează prof.dr. Maria Moța. Adeseori însă, mai ales în timpul apariției infecției cu noul coronavirus, dezechilibrul diabetului poate fi sever, cu apariția cetoacidozei – comei diabetice și pacientul necesită internare de urgență și tratament complex.

Probleme cu cazurile noi de diabet în această perioadă

Cazurile noi de diabet, mai ales cele insulinodependente, pot crea probleme extrem de mari în această perioadă, atrage atenția prof.dr. Maria Moța. În primul rând, pacienții noi nu cunosc complexitatea îngrijirii acestei boli. Pe de altă parte, acești pacienți și familiile lor evită contactul cu unitățile sanitare de teama infecției. „Cazurile noi vor aborda totdeauna medicul de familie sau vor solicita consult la distanță cu medicul diabetolog, dacă nu se va putea amâna momentul. Internare, dacă aceasta se impune!“, spune dr. Moța.

Probleme pot apărea și în caz de complicații acute: infarct, accident vascular, infecții severe, gangrenă extensivă. Și în aceste situații pacienții sunt sfătuiți de medic să meargă la spital.
O altă eventuală problemă ar fi dispariția de pe piață a unui medicament. „Deși marea majoritate a medicamentelor nu a lipsit de pe piață, dacă această problemă se va semnala, tot medicul este acela care va schimba medicația în funcție de caz“, spune dr. Moța.

O perioadă „obezogenă”, care duce la dezechilibre

Limitarea mișcării, ca urmare a măsurilor luate de autorități, a dus la un stil de viață propice dezechilibrelor, explică medicul: „Aș numi această perioadă ca una «obezogenă», dat fiind faptul că ea a limitat mișcarea, pe de o parte, iar pe de altă parte a dus la consumul excesiv de alimente, compulsiv, ca reacție la stres. Așadar, este vorba de un stil de viață nesănătos. Acesta poate dezechilibra diabetul existent, pe de o parte, iar pe de altă parte poate duce la creșterea numărului de cazuri noi de diabet, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare“.

Coronavirusul poate crește riscul de diabet

Dr. Moța transmite un mesaj important și pentru populația generală: ar fi ideal să prevenim această îmbolnăvire, deoarece ea vine cu riscul dezvoltării altor probleme: „Receptorii ACE2, prin care noul coronavirus se prinde de celule, se găsesc și în cord și pot da miocardită, și în ficat, și în pancreas, și pot crește riscul de diabet, și la nivelul endoteliului vascular, și pot da risc de tromboze vasculare, desigur în afara complicațiilor pulmonare binecunoscute deja. În plus, nimeni nu poate infirma un eventual rol al acestui virus în declanșarea de mecanisme autoimune (asemeni altor virusuri), cu afectarea pe termen mediu și lung a pancreasului, cu creșterea numărului de cazuri noi de diabet insulinodependent, astfel încât să asistăm la asocierea a două epidemii-pandemii: una de boală infecțioasă – COVID-19 – și una de boală neinfecțioasă – diabetul zaharat. Una acută – COVID-19, alta cronică -diabetul, dar ambele cu consecințe greu de cuantificat“.

Covid-19 evoluează mai sever la diabetici

Se recunoaște unanim că, în momentul în care boala apare, evoluează mai sever la pacienții cu diabet, mai ales la vârstnici, la cei cu complicații macrovasculare (infarct miocardic, accident vascular, cardiopatie ischemică, arteriopatie etc.), cu complicații microvasculare (complicația renală a diabetului, neuropatia autonomă), semnalează dr. Moța.

„Pacienții cu diabet ar trebui, în această perioadă, să respecte recomandările oficialităților, să nu își întrerupă terapia, să se testeze mai mult. Dar, în plus față de toți ceilalți, trebuie să aibă pregătită o trusă medicală, necesară pentru o lună, în situația în care va surveni brusc nevoia izolării sau a carantinei“, recomandă doctorul. În trusă ar trebui să existe un document cu toate diagnosticele, cu toate medicamentele, dozele si orele de administrare, glucometrul, 150-200 teste de glicemie, medicația pentru diabet, pentru complicații și boli asociate, ace pentru efectuarea glicemiilor, ace de pen, consumabile pentru pompa de insulină – la pacienții cu acest tratament, telefoane ale echipei de îngrijire a diabetului, carnetul de monitorizare, vată, spirt.

Există o predispoziție a diabeticilor la infecția cu coronavirus?

Dacă pacienții cu diabet fac mai frecvent boala Covid-19 este discutabil. Se spune că riscul ar crește datorită dezechilibrării diabetului zaharat, menționează prof.dr. Maria Moța. „De aceea, pacienții trebuie, mai mult ca oricând, să nu întrerupă tratamentul. Să își efectueze glicemiile mai frecvent și, în caz de nevoie, să ia legătura cu un diabetolog și, desigur, cu medicul de familie. Pacienții cu diabet, mai mult decât ceilalți pacienți, trebuie să respecte „distanțarea socială“ și să rămână, încă, în case cea mai mare parte a timpului.

S-au simplificat procedurile

Pacienții trebuie să știe, în primul rând, să nu își întrerupă tratamentul recomandat anterior, subliniază dr. Moța. „S-a rezolvat problema ridicării medicației, simplificându-se toate procedurile și limitându-se, la maxim posibil, contactele fizice; scrisorile medicale s-au considerat deja prelungite, se eliberează rețetele pe trei luni, majoritatea medicilor au găsit facilități pentru pacienți astfel încât aceștia să se poată încadra în timpul de două ore. Limitarea timpului, pentru persoanele de peste 65 de ani, a creat probleme reale, așa s-a constatat că foarte mulți vârstnici nu au niciun suport acordat de rude, vecini, prieteni, în condițiile în care fiecare persoană se protejează pe sine!”, spune medicul.

Dr. Maria Moța a explicat că pacienții cu diabet devin ei înșiși, de-a lungul vieții, „mici diabetologi“ și învață să se adapteze la diversele situații. Acum, însă, este cel mai greu: ei au nevoie de continuitatea tratamentului, de alimentația potrivită, de mișcare (care a fost automat restrânsă), dar au nevoie și de contacte sociale, care au fost brusc limitate. „Sper ca pacienții noștri, mai rebeli la programele de educație, să înțeleagă acum de ce este nevoie să fie instruiți“, precizează medicul.

Glicemiile mari pot arăta o eventuală infecție

Bolnavii de diabet au nevoie și de teste de glicemie suplimentare, întrucât în această perioadă riscul de dezechilibru al diabetului este crescut. Glicemiile mari, repetat, pot arăta o eventuală infecție și pot agrava evoluția acesteia, explică dr. Moța. Pacienții care își monitorizează permanent glicemia (CGMS), prin senzori implantați subcutanat, trebuie să știe că anumite medicamente care se recomandă în această pandemie pot modifica valorile citite prin CGMS și, de aceea, este nevoie și de efectuarea mai frecventă a glicemiei cu aparatul – glucometrul.

Dacă apar, repetat, glicemii neobișnuit de mari pe tratamentul anterior este nevoie ca pacientul să consulte un medic diabetolog, pentru reevaluarea medicației și depistarea cauzei dezechilibrului diabetului.

„Îngrijirea la distanță se va impune tot mai mult“

Esențial este ca pacientul să realizeze în timp util orice problemă, să fie în legătură cu echipa de îngrijire medicală, să știe permanent cine și cum îl poate ajuta (familia, vecinii, prietenii). Dr. Moța crede că această perioadă este și un moment al recalibrării personalului medical, în funcție de implicare, rezolvarea de probleme mai mult sau mai puțin previzibile, voluntariat, expunere la risc. „Îngrijirea de la distanță se va impune, tot mai mult, în viitorul apropiat“, spune medicul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS