Măsurile luate de autorități pentru limitarea răspândirii virusului Sars-Cov2 în spitale au dus, într-o perioadă scurtă de timp, la reducerea drastică a internărilor. Au fost amânate intervențiile chirurgicale programate, ambulatoriile s-au închis, iar managerii unităților medicale au primit ordin de la Ministerul Sănătății să asigure asistența medicală numai pentru urgențele de gradul I și II. Astfel, s-au ridicat, nu de puține ori, întrebări privind bolnavii cronici.
Risc versus beneficii
În cursa contra cronometru de stopare a unei epidemii fără precedent, au fost ei neglijați de autorități? Sau măsurile luate de autorități au fost menite să îi protejeze cu precădere pe ei, cei mai expuși complicațiilor aduse de Covid-19? Nu este ușor de răspuns la această întrebare. Pe de o parte, limitarea expunerii bolnavilor cronici, în această perioadă, este posibil să fi salvat vieți. De cealaltă parte, amânarea unor intervenții chirurgicale, chiar dacă nu se încadrau în categoria urgențelor, poate să fi condus, în cazurile unor pacienți, la agravarea bolii de care suferă, cu efecte serioase în unele cazuri nefericite.
De la 1.000 de paturi ocupate în spital, la 200
La Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Craiova, într-o perioadă normală, înaintea apariției amenințării Sars-Cov2, erau ocupate, în medie, 1.000 de paturi. 1.000 de pacienți internați. După ce a fost transmis ordinul ministerial privind limitarea internărilor în spitale, în luna martie, numărul pacienților a început să scadă, până a ajuns la un minim de 200. Așadar, la cea mai mare unitate medicală din regiunea sud-vestică a țării au fost chiar și de cinci ori mai puțini pacienți internați în perioada stării de urgență impuse de coronavirus.
Numărul internărilor este în creștere
După sărbătorile de Paște, numărul pacienților internați a început din nou să crească. La sfârșitul lunii aprilie, erau deja 373 de paturi ocupate la SJU Craiova.
În continuare, însă, numărul este mult sub cel dinainte de epidemia care a determinat blocaje nemaiîntâlnite până acum.
Totuși, medicii de specialitate spun că pacienții cronici primesc tratamentele în continuare, iar facilitarea accesului la acestea prin prelungirile automate ale scrisorilor medicale a fost o soluție bună. Mai problematice sunt situațiile unor pacienți abia diagnosticați cu o boală cronică, aflați la începutul tratamentului, deoarece sunt mai puțin familiarizați cu boala, medicația și pașii de urmat. Un astfel de exemplu îl dădea prof.univ.dr. Maria Moța, cu privire la cazurile noi de diabet, dar și reprezentanții CAS Dolj menționau mici dificultăți întâmpinate de pacienți noi, precum un bolnav de hepatită.
Cât despre bolnavii cu patologii cardiovasculare care necesită intervenții de urgență, Clinica de Cardiologie funcționează în continuare pentru aceștia, transmite managerul SJU Craiova. „Se fac intervenții care nu pot fi amânate. Se fac coronarografii, se montează stimulatoare, sunt urgențe care se asigură și în această perioadă“.
Scădere cu până la 70% a pacienților din secții
O comparație între finalul lunii ianuarie 2020 și finalul lunii aprilie arată o scădere a internărilor între 30% și 70% în secții unde ajung pacienți cu unele dintre cele mai frecvente afecțiuni cronice. La Secția Diabet și Boli de Nutriție, scăderea era de aproape 70%. La Urologie, de 60%. La Oncologie erau internați cu 35% mai puțini pacienți față de acum trei luni. La Chirurgie, numărul internărilor este cu 60% mai scăzut. La Nefrologie, scăderea este ceva mai mică, de 27%, explicabilă prin natura afecțiunii. La această secție, ajung mulți pacienți care necesită dializă. Internările, în acest caz, nu pot fi amânate.
Oamenii au amânat să meargă la spital de teamă
Deși cifrele arată scăderi remarcabile, în urmă cu o lună, diferențele erau chiar mai mari, menționează managerul SJU Craiova, Teodor Sas. „Au început să vină oamenii, nu mai pot sta acasă. Le-a fost frică la început, dar acum nu mai pot amâna“, își explică acesta creșterea din ultimul timp.
Dacă la început unii pacienți au evitat să meargă la spital de teama coronavirusului, odată cu trecerea timpului și-au dat seama că nu au încotro. Bolile nu așteaptă după Covid. Ele avansează, în tot acest timp, se pot agrava și pot ajunge mult mai greu de gestionat după amânarea prelungită a tratamentului necesar.
Cu 10% mai mulți pacienți internați din UPU
Frica de contractare a infecției cu Sars-Cov2 se reflectă și în comportamentul pacientului din Urgențe. La Unitatea Primiri Urgențe (UPU) a SJU Craiova ajung, în această perioadă, mai mulți oameni cu urgențe reale. Dacă înainte de epidemie circa 24-25% dintre pacienții veniți la UPU se internau, acum ponderea lor este mai mare. Peste 35% dintre pacienții din Urgențe sunt internați, dovadă că teama de coronavirus i-a făcut pe oameni să cântărească mai mult dacă au o urgență reală sau nu.