7.3 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMetodă de diagnostic fără testare pentru Covid-19

Metodă de diagnostic fără testare pentru Covid-19

O echipă de cercetători britanici și americani a dezvoltat un diagnostic bazat pe inteligență artificală, relatează 360medical.ro, care poate prezice cu o rată înaltă de acuratețe dacă o persoană are Covid-19 pe baza simptomelor manifestate.

Metoda a fost dezvoltată de cercetători de la King’s College London (Marea Britanie), Massachusetts General Hospital (Statele Unite) și de la compania Zoe, arată un studiu publicat săptămâna aceasta în Nature Medicine.

Cercetătorii au folosit date dintr-o aplicație

Modelul de inteligență artificială (AI) folosește date din aplicația Covid Symptom Study pentru a prezice riscul de infecție cu coronavirus, comparând simptomele pacienților cu rezultatele testelor tradiționale pentru Covid-19.

Potrivit cercetătorilor, această metodă poate ajuta persoanele care nu au acces la testele obișnuite pentru Covid-19. În curând, două studii clinice în care va fi testată noua metodă vor demara în Marea Britanie și în SUA.

În prezent, peste 3,3 milioane de persoane din întreaga lume au descărcat aplicația Covid Symptom Study, în care își raportează zilnic starea de sănătate și orice simptom care apare în cursul zilei.

În studiul publicat săptămâna aceasta, cercetătorii au analizat date de la aproape 2,5 milioane de persoane din Marea Britanie și SUA, care își actualizează în mod regulat starea de sănătate pe aplicație.

Din aceste persoane, circa o treime au raportat simptome asociate cu Covid-19. Din rândul acestora, 18.374 de persoane au avut și un test obișnuit pentru coronavirus, dintre care 7.178 au fost teste pozitive.

Pierderea mirosului, simptom mai important decât febra

Cercetătorii au analizat ce simptome cunoscute ca fiind asociate cu Covid-19 au fost cel mai adesea asociate cu un test pozitiv pentru coronavirus. Potrivit studiului, un număr semnificativ de simptome au fost asociate cu testele pozitive și au avertizat că există o concentrare excesivă pe febră și tuse.

Astfel, autorii studiului au descoperit că pierderea gustului și mirosului (anosmia) a reprezentat un simptom frecvent asociat cu Covid -19 – două treimi dintre cei testați pozitiv au raportat aceste simptome, comparativ cu circa o cincime dintre cei testați negativ.

Din această cauză, studiul sugerează că anosmia este un simptom mai important al Covid-19 decât febra. Studiul confirmă cercetări anterioare, care indicau faptul că pierderea gustului și mirosului reprezintă un simptom frecvent al Covid-19, boala provocată de coronavirusul SARS-CoV-2.

Acuratețe de 80%

Pe baza acestor analize, cercetătorii au creat un model matematic care prezice su o acuratețe de circa 80% probabilitatea ca o persoană să aibă Covid-19, pe baza vârstei, sexului și a unei combințaii de 4 simptome: pierderea gustului și mirosului, tuse severă și persistentă, oboseală și „săritul peste mese“.
Aplicând modelul la un grup de 800.000 de utilizatori ai aplicației, care au raportat simptome, a fost indicat faptul că 17,42% dintre aceștia aveau o probabilitate mai mare de a avea Covid-19.

Autorii studiului consideră că metoda dezvoltată și extinderea utilizării aplicației menționate poate ajuta la identificarea mai rapidă a persoanelor care au riscuri mai mari de a fi infectate cu coronavirus și la prevenirea infectării altor persoane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS