O asistentă medicală de la Psihiatrie, Spitalul Județean de Urgență din Craiova, a fost depistată cu noul coronavirus. Femeia este asimptomatică, la fel ca asistenta de la Pediatrie confirmată zilele trecute, și a fost testată pozitiv pentru virusul Sars-Cov2 tot în cadrul campaniei de testare preventivă a personalului medical din unitatea medicală cu fonduri proprii. Problematic este că, în urma anchetei epidemiologice, a ieșit la iveală că nora și fiul asistentei sunt, de asemenea, cadre medicale. Conform unor surse medicale, fiul asistentei este cadru medical la Infecțioase, iar nora, la Spitalul de Neuropsihiatrie.
DSP a transmis că „există 3 contacți de familie pentru care s-a luat măsura autoizolării la domiciliu sub supravegherea medicului de familie. Aceștia vor fi testați dacă vor deveni simptomatici”.
Asistenta infectată a fost internată ieri la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Craiova.
Teodor Sas, managerul SJU Craiova, a explicat că aceasta nu a intrat în contact cu pacienții pentru că avea sarcini administrative: „Nu este de la cabinetul din ambulatoriu, asistenta nu intra în contact cu pacienți, se ocupa de documente, fișe”, a transmis acesta. Femeia are doar doi contacți de serviciu.
Focare de infecție evitate prin testarea personalului
Grație campaniei de testare de tip screening, finanțată din sponsorizări, la SJU Craiova au fost evitate mai multe posibile focare de infecție. Pe lângă cele două cadre medicale confirmate în mai la secțiile Pediatrie și Psihiatrie, și la secția Oncologie a fost depistată, la finalul lunii aprilie, o asistentă cu Covid-19. La secția Oncologie, nu a fost infectat niciun alt cadru medical, asistenta fiind depistată la timp. La Pediatrie, asistenta a fost testată imediat după revenirea la serviciu, după ce stătuse acasă de la sfârșitul lunii aprilie. Ea nu a intrat în contact cu pacienți. Colegii din secție vor fi retestați, probabil, la începutul săptămânii viitoare, conform protocolului de testare din cadrul anchetei epidemiologice.
La SJU Craiova au fost prelucrate până în prezent peste 3500 de teste Covid-19, după punerea în funcțiune a aparaturii RealTime PCR, cu sprijinul UMF.