6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateVaccinul contra coronavirusului creat de Moderna, rezultate încurajatoare

Vaccinul contra coronavirusului creat de Moderna, rezultate încurajatoare

Moderna, compania de biotehnologie din Massachusetts, care a reuşit crearea unui vaccin contra coronavirusului, a anunțat, ieri, rezultate promițătoare la primele teste de siguranță.

Datele așteptate cu nerăbdare oferă o primă privire asupra unuia dintre cele opt vaccinuri din întreaga lume care au început testarea la om. Datele nu au fost publicate într-o revistă științifică și sunt doar un pas preliminar pentru a arăta că vaccinul experimental este sigur și eficient. Compania a anunțat că în cazul a opt pacienți care au fost monitorizați timp de o lună și jumătate, vaccinul, administrat în doze mici și medii, a determinat formarea de anticorpi în sânge la un nivel similar sau chiar în cantitate mai mare decât în cazul pacienților care au făcut boala și s-au însănătoșit. Asta ar sugera – dar nu ar dovedi – că vaccinul experimentat de Moderna poate asigura o anumită imunitate.

Unul dintre directorii Moderna a demisionat

The Washington Post notează că anunțul companiei Moderna vine la câteva zile după ce unul dintre directorii săi, Moncef Slaoui, a demisionat pentru a deveni cercetător-șef al comisiei instituite de Casa Albă pentru a accelera dezvoltarea unui vaccin. Tocmai de aceea, oficialul este bănuit de un aparent conflict de interese, pentru că Slaoui are acțiuni la Moderna care valorau peste 10 milioane de dolari înainte de creșterea înregistrată luni pe bursă.

De asemenea, compania a primit 483 de milioane de dolari de la Autoritatea pentru Dezvoltare și Cercetări Biomedicale Avansate, care este o agenție federală. 

Datele făcute publice luni de compania Moderna sunt încurajatoare, dar reprezintă doar un prim pas în lungul proces care precede punerea unui vaccin pe piață. Validarea unui vaccin presupune testarea pe mii de subiecți, urmată de o monitorizare care poate dura de la câteva luni până la câțiva ani. 

Pe de altă parte, pe plan mondial există o adevărată cursă între mai multe companii farmaceutice pentru găsirea unui vaccin. Opt vaccinuri anti-COVID 19 sunt în faza studiilor clinice şi se testează pe oameni, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii(OMS). Vaccinul produs de Universitatea din Oxford ar putea fi gata în şase luni și pare să fie înstadiul cel mai avansat.

O companie chineză, Sinovac Biotech, a publicat recent un studiu în revista Science care arată că vaccinul său proteja maimuțele rhesus împotriva infecției și este testat în prezent la 144 de persoane. Alte două studii de siguranță sunt în desfășurare în SUA, conduse de Pfizer și Inovio Pharmaceuticals.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS