Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova a primit aprobare pentru achiziționarea unor echipamente medicale în valoare de peste 9 milioane de lei. Teodor Sas, managerul interimar al unității medicale, spune că până la finalul acestei luni va fi demarată licitația. A fost solicitată finanțare pentru echipamente de radiologie, laparoscopie, gastroenterologie și pentru Secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI).
Echipamentele vor fi utile și în contextul Covid
Programul de achiziții a fost gândit și din perspectiva noii situații provocate de coronavirus. Pentru că rămâne o necunoscută evoluția pandemiei la nivel mondial, fiind posibil ca virusul să nu dispară din comunități, conducerea SJU Craiova ia în calcul persistența epidemiei.
„Aceste echipamente medicale vor contribui la separarea cât mai eficientă a pacienților suspecți sau confirmați cu virusul Sars-Cov2 de ceilalți pacienți, pentru evitarea răspândirii infecției“, menționează managerul SJU Craiova. „Aparatura va veni în sprijinul acestei separări între pacienți, inclusiv în sala de operație, având în vedere că SJU Craiova este spital suport Covid pe specialitățile unice nu doar pentru Craiova sau Dolj, ci pentru întreaga regiune. Aici ajung pacienți din toată Oltenia la secțiile de chirurgie toracică, neurochirurgie, chirurgie ortopedică, ortopedie, radioterapie și nu numai“.
Aparatură pentru copii
Din cele peste nouă milioane de lei, o parte va merge către două echipamente de radiologie, unul pentru copii și altul pentru adulți. „E o veste bună că am primit această finanțare pentru echipamente medicale în valoare de peste 9 milioane de lei. Printre cele solicitate se numără două echipamente de radiologie. Unul a fost gândit să fie destinat copiilor, celălalt va fi folosit pentru adulți“, spune Sas.
De asemenea, vor fi achiziționate alte două aparate de radiologie de tip C-Arm, care se folosesc în timpul intervențiilor chirurgicale. „De exemplu, pentru un pacient cu fractură, trebuie să vezi cum s-a redus fractura sau cum s-a pus tija și ai nevoie de acest echipament. Vor fi și aici unul pentru copii și unul pentru adulți“, precizează managerul spitalului. Și laparoscoape au fost solicitate tot două, unul fiind dedicat copiilor.
Printre echipamentele pentru care s-a aprobat finanțarea se numără și un videogatroscop pentru secția de gastroenterologie. „Este o altă secție care se numără printre specialitățile unice, iar medicii aveau nevoie de încă un astfel de aparat“, adaugă Teodor Sas.
Roboți mobili cu ultraviolete în saloanele SJU
O altă parte importantă din achiziții va ajunge la secția ATI: injectomate, un sistem de oxigenare extracorporală de tip intervențional, dar și alte echipamente care vor îmbunătăți asistența medicală. Vor fi achiziționați și patru roboți mobili cu ultraviolet pentru dezinfecția saloanelor. Doi dintre aceștia vor fi folosiți în saloanele de terapie intensivă, iar alți doi vor putea fi utilizați pentru alte specialități chirurgicale.