-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmânare două săptămâni, așteptare de trei ore la triaj. Viața unor bolnavi cronici în vremea Covid

Amânare două săptămâni, așteptare de trei ore la triaj. Viața unor bolnavi cronici în vremea Covid

Un sondaj realizat de ASPIIR (Asociaţia Persoanelor cu boli Inflamatorii Intestinale din România) în contextul marcării, pe 19 mai, a Zilei Mondiale a Bolilor Inflamatorii Intestinale – BII – scoate la iveală dificultățile cu care se confruntă pacienții cronici în vremea pandemiei. Deși sondajul a inclus doar pacienți cu BII, acesta este sugestiv pentru dificultățile pe care le întâlnesc pacienții cu boli cronice într-o perioadă în care internările au fost limitate la urgențe, medicii tratează orice pacient drept suspect, iar unitățile medicale sunt văzute ca posibile surse de infecție cu Sars-Cov2.

Medic: Orice pacient, posibil infectat. Orice spital, posibil infectant

Teama de coronavirus îi determină pe pacienți să evite spitalele. O majoritate covârșitoare, mai exact 83,7% dintre cei care au răspuns sondajului, au spus că se tem să meargă la spital pentru consultație sau tratament, din cauza epidemiei de COVID-19. 64% dintre pacienți se tem că boala Covid-19 le-ar putea agrava afecțiunea cronică, iar 48% consideră că tratamentul imunomodulator pe care îl urmează i-ar putea face mai vulnerabili la contractarea virusului.

Această cruntă schimbare a realității poate fi valabilă pentru orice pacient cronic. Noul coronavirus a dus la o schimbare radicală a perspectivei asupra bolnavului și a asistenței medicale.

Prof.univ.dr. Mihaela Dobru, medic primar gastroenterolog în Târgu Mureș, a definit tranșant această „nouă ordine sanitară“, în cadrul unei conferințe on-line organizate de Pacientul 2.0: „Având transmitere comunitară, orice pacient trebuie considerat potențial infectat Covid și orice spital poate fi considerat potențial infectant. Așadar, orice contact cu mediul sanitar poate fi considerat periculos din punct de vedere epidemiologic. Este un adevăr“.

În această situație, medicii răspund la întrebarea: „Trebuie evitată sau nu vizita la spital?“ transmițând că descurajează vizita la spital pentru pacienții aflați în remisiune, stabili, cu scheme de tratament stabile.

Întârzieri ale tratamentelor din cauza Covid

Epidemia de coronavirus a condus la afectarea calendarului de tratament al pacienților cu BII. În perioada 1-30 martie, 71% dintre pacienții respondenți au declarat că au putut face tratamentul/administrarea terapiilor conform programării existente înainte de criza COVID-19. 12% au reușit, dar cu dificultăți, iar 14% nu au reușit administrarea tratamentului conform calendarului inițial.

13% dintre pacienții care au răspuns sondajului au avut o amânare de o săptamână a administrării tratamentului, 3% de două săptămâni, iar 4%, între două si trei săptămâni de întârziere.

Acces îngreunat la asistența medicală

În cazul pacienților la care s-a înregistrat o întârziere de administrare tratament, motivele acestor întârzieri relevă cât de afectați sunt bolnavii cronici de măsurile luate pentru a ține sub control epidemia de coronavirus.
Unii pacienți cu BII (6% din respondenți) au întâmpinat dificultăți în administrarea tratamentului pentru că spitalul este în carantină sau a fost transformat în spital suport COVID-19. 7% au precizat că se internează doar urgențele, așadar nu mai pot beneficia de asistență medicală în spital.

„Noul protocol de acces în spital nu a permis intrarea. A trebuit să revin a doua zi pentru administrarea tratamentului, după ce am făcut o programare în prealabil, iar numele meu a fost trecut pe lista cadrelor medicale ce făceau triajul la poarta spitalului“, a povestit un pacient. Un altul a menționat, de asemenea, dificultăți legate de accesul în policlinică: „Cu greu am reușit să ajung în incinta spitalului în ambulatoriu (după 48 de ore de insistență) pentru a-mi ridica rețeta“.

Un alt bolnav punctează dureros experiența sa: „Amânare două săptămâni, așteptare trei ore la triajul epidemiologic, o zi extenuantă și cu riscuri la așteptare“.

Date sondaj

Sondajul ASPIIR în legătură cu BII și COVID19 a inclus 152 de respondenți din toate județele țării, 108 femei și 44 bărbați, din grupele de vârstă 18-65+, cu boala Crohn (78 de pacienți), colită ulcerativă (66 pacienți) și colită nespecifică (8 pacienți).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS