De când Craiova a devenit centru de diagnostic pentru noul coronavirus și până în prezent, capacitatea de testare a crescut de la 30 de teste pe zi la câteva sute. Acest lucru s-a datorat achiziției unui aparat RealTime PCR la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) „Victor Babeș” și punerii în funcțiune a unei linii de același tip la SJU Craiova, în luna aprilie. Pe lângă creșterea capacității de testare, și relaxarea algoritmului, care inițial a condiționat puternic efectuarea testelor, a permis prelucrarea unui număr din ce în ce mai mare zilnic.
Astfel, până vineri, 22 mai, la SCBI „Victor Babeș” fuseseră prelucrate 3432 de teste pentru noul coronavirus. La SJU Craiova numărul ajunsese la 4639, dintre care 817 au fost teste făcute personalului medical din sponsorizări. Așadar, un total de peste 8000 de teste în cele două centre de testare craiovene de la izbucnirea epidemiei în România, în luna martie.
De la 30 de teste pe zi la câteva sute
Inițial, testele pentru depistarea infecției cu virusul Sars-Cov2 s-au făcut doar la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) „Victor Babeș”, iar capacitatea de testare a fost, timp de o lună, de 30 de teste pe zi. Până pe 19 martie, fuseseră făcute doar 144 de teste.
În prima parte a lunii aprilie, a fost achiziționat un aparat RealTime PCR. În zilele în care s-a lucrat la capacitate maximă, Adina Turcu, managerul SCBI „Victor Babeș”, spunea că se pot face până la 150 de teste pe zi.
Tot la începutul lui aprilie, Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova a început să facă testări Covid-19, după ce a fost pusă în funcțiune o linie formată din trei sisteme Real Time PCR, pentru prelucrarea probelor SARS-COV-2. SJU anunța că poate prelucra zilnic între 150 și 200 de probe.