Carnea este principala sursă de proteine de calitatea întâi a organismului. Fie că este albă sau roşie, ea furnizează toţi aminoacizii esenţiali.
Carnea conţine vitamine (vitamina D, vitamina B12) şi minerale (fier, zinc, seleniu). În schimb, nu are nici un gram de fibre sau glucide.
Ce face bun
Participă la construcţia şi întreţinerea tuturor ţesuturilor şi organelor prin conţinutul de aminoacizi. Este utilă în dietă datorită conţinutului ridicat de proteine şi scăzut de lipide.
Previne anemia
Previne anemia prin conţinutul crescut de fier. Este vorba în special de carnea roşie sau pulpele de la pui şi curcan. Carnea brună de la copane conţine de trei ori mai mult fier decât carnea albă de la piept.
Creşte concentrarea
Întreţine buna funcţionare a sistemului nervos. De asemenea, creşte concentrarea datorită conţinutului de vitamina B12.
Carnea de curcan ameliorează dispoziţia deoarece conţine mult triptofan. Acesta este un precursor al serotoninei, care dă o stare de bine şi scade apetitul.
Ameliorează fertilitatea masculină
Ameliorează fertilitatea masculină p prin conţinutul crescut de zinc. Din carne, zincul se absoarbe în proporţie de peste 40%.
Carnea de pui este utilă în alergiile alimentare
Carnea de pui este utilă în alergiile alimentare deoarece are este uşor de digerat. Carnea de curcan conţine antioxidanţi care ajută la prevenirea aterosclerozei.
Vitamina D din carnea roşie ajută la fixarea calciului în oase.
Ficatul conţine cantităţi mari de vitamina A şi vitamina B12.
Ce face rău
În carne există doar grăsimi saturate. Acestea cresc tensiunea arterială şi riscul de ateroscleroză.
Carnea împănată conţine multă grăsime saturată (slănină). Aceasta poate duce la obezitate, boli cardiovasculare, creşterea lipidelor din sânge.
Provoacă frecvent constipaţii
Dă frecvent constipaţii, deoarece nu conţine fibre.
Conţine purine, în special carnea de miel sau viţel. Acestea se depun în articulaţii şi duc la criza de gută.
Mesele bogate în proteine scad nivelul serotoninei
Mesele bogate în proteine scad nivelul serotoninei. Asta înseamnă că regimul proteic dă depresie. De asemenea, creşte pofta pentru carbohidraţi.
Mezelurile, nerecomandate celor cu hipertensiune arterială
Mezelurile şi afumăturile conţin multă sare. De aceea nu sunt recomandate celor care suferă de hipertensiune arterială.
Asocieri corecte
Cu legumele de orice fel, pentru aportul de glucide şi fibre.
Cu produsele bogate în vitamina C
Cu produsele bogate în vitamina C, B şi caroten (salate, morcovi). Acestea cresc absorbţia fierului din carne.
Cu produse care cresc aciditatea gastrică
Cu produse care cresc aciditatea gastrică (suc de fructe, oţet). Proteinele se digeră uşor în mediul acid. Persoanele cu ulcer, care folosesc medicamente antiacide, pot avea probleme cu digestia cărnii.
Secrete culinare
Îndepărtaţi toate urmele albe de grăsime de pe carne înainte să o gătiţi.
Nu adăugaţi ulei peste carnea slabă
Nu adăugaţi ulei peste carnea slabă. Chiar şi pieptul de pui are suficientă grăsime ca să nu se ardă. Flolosiţi la gătit apă, vin, bere, condimente şi ierburi aromate.
Gătitul la aburi creşte digerabilitatea proteinelor
Gătitul umed (aburi) creşte digerabilitatea proteinelor. În schimb, căldura uscată (grătar) le face mai greu de digerat.
Puneţi carnea la fiert în apă clocotită
Puneţi carnea la fiert în apă clocotită dacă vreţi ca substanţele nutritive să rămână în ea.