-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEfectul straniu al pandemiei: oamenii cumpără mai puține medicamente

Efectul straniu al pandemiei: oamenii cumpără mai puține medicamente

Pandemia a produs efecte majore pe toate planurile, a schimbat comportamentul oamenilor și a deformat piața printr-o creștere puternică a cererii pe anumite segmente și scăderi dramatice în alte sectoare. Însă, în mod neașteptat, deși piața de medicamente ar fi trebuit să aibă de câștigat de pe urma unei crize sanitare de acest nivel, lucrurile stau cu totul altfel. După un asalt al farmaciilor în căutare de dezinfectanți și produse pentru protecție în luna martie, cererea a scăzut considerabil în farmacii în lunile aprilie și mai. În plus, Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) arată într-o analiză că tratamentele de uz cronic au înregistrat o scădere periculoasă.

Creștere pentru medicamentele fără prescripție

Potrivit datelor PRIMER, ieșirile de medicamente din farmacii și spitale au totalizat, în primul trimestru din 2020, o valoare de 1 miliard de euro, în creștere cu 2,2% față de aceeași perioadă a anului trecut. Dar este de notat că, în această perioadă, consumul de medicamente a înregistrat o evoluție atipică, influențată de pandemia de coronavirus.

Creșterea s-a înregistrat exclusiv pe segmentul de medicamente eliberate fără prescripție (OTC) și pe cel de suplimente alimentare. Au fost cumpărate cu 25% mai multe astfel de produse, fiind cea mai mare creștere din ultimii 10 ani, menționează patronatul.

Creșterile sunt extrem de mari pe zona de paracetamol și ibuprofen (simplu și combinații), duble față de aceeași perioadă a anului 2018, un avans cu 40% față de trimestrul I din anul 2019, precizează PRIMER. Această evoluție este un semn că pacienții și-au procurat din panică stocuri foarte mari, de teama de a nu rămâne fără aceste medicamente, care tratează simptomele de răceală și gripă, inclusiv cele cauzate de SARS-CoV-2.

Organizația precizează că achizițiile făcute din panică au creat un gol de stoc de paracetamol la începutul lunii aprilie, gol pe care fabricanții au reușit să-l acopere.

Scăderi la medicamentele pentru uz cronic

Patronatul semnalează, însă, o scădere periculoasă a consumului de medicamente de uz cronic, cu peste 8%. PRIMER consideră această scădere drept o dovadă în plus că peste 8 milioane de pacienți cronici au avut un acces redus la medicația lor zilnică. „Unii pacienți au avut stocuri acasă, alții însă au rămas fără medicamente pentru 1-2 luni, fapt care mai mult ca sigur a dus la agravarea bolilor existente”, menționează patronatul.

Potrivit organizației, această situație a continuat în lunile aprilie și mai, când a continuat starea de urgență, însă datele statistice vor fi disponibile în iunie.
„Scăderile consumului sunt în special în sfera medicamentelor care tratează boli cardiovasculare (scădere cu peste 10%), pulmonare, reumatologice, digestive și ale sistemului nervos central”, precizează PRIMER.

Ce spun farmaciștii

Deși unele date arată o creștere a achiziționării de medicamente în primul trimestru din acest an, farmaciștii din Craiova spun că a existat o scădere de până la 50% a cererii de medicamente în această perioadă. Există mai multe explicații posibile.
„A existat o scădere a cererii de medicamente în perioada aceasta. În mare parte, este explicabilă prin măsura limitării activității din spitale și policlinici. Un motiv este că oamenii nu au mai mers la consultații, nu le-au mai fost prescrise rețete și automat a scăzut și cererea”, menționează Natalia Stancu, farmacistă.

Și Viorela Țârcomnicu, managerul unui lanț farmaceutic, spune că sunt scăderi vizibile în ultimele luni. „Nu am remarcat schimbări atât de mari în comportamentul clienților, cu excepția lunii martie, când a existat o cerere mare pe partea de dezinfectanți, echipamente de protecție. Ulterior, lucrurile au reintrat, oarecum, în parametrii normali. Poate că au luat și o cutie de paracetamol în loc de două. Dar există o scădere vizibilă a cererii acum, datorată, poate, și situației economice incerte. Unii oameni au rămas fără loc de muncă, mulți își limitează cheltuielile”, spune aceasta. „Nu există semnale că și-ar reveni, ceea ce înseamnă că oamenii chiar nu mai au buget. Dacă nici pentru sănătate nu mai alocă, e îngrijorător”, adaugă Viorela Țârcomnicu.

Un alt manager al unui lanț farmaceutic spune că vânzările au scăzut foarte mult în farmacii, însă valoarea rețetelor compensate și gratuite a fost constantă. „Vânzarea produselor la liber a scăzut cu 50%, în schimb”, menționează Felician Munteanu. „Pentru paracetamol și produse cu această substanță a existat un vârf în martie. Apoi, în aprilie și mai, a revenit la normal”.

PRIMER recomandă renunțarea la prescripția generalizată pe 3 luni

În contextul analizei realizate, PRIMER transmite mai multe recomandări pentru autorități și pentru populație. Conform patronatului, statul ar trebui să constituie o rezervă strategică de medicamente care tratează simptomele Covid-19 pentru 1 milion de pacienți, pentru a evita lipsuri în sezonul de iarnă 2020/2021.
O altă măsură necesară ar fi urmărirea mișcărilor de medicamente folosind datele statistice de la companiile care fac cercetare de piață, pentru o mai bună anticipare a golurilor de stoc.

De asemenea, patronatul consideră că statul trebuie să renunțe la introducerea generalizată a prescripției pe 3 luni, care poate duce în plan imediat la un gol de stoc incontrolabil.
Recomandarea către populație rămâne aceeași, și anume să renunțe la a-și crea rezerve de medicamente și să se sfătuiască neapărat cu medicul sau farmacistul atunci când lipsește un medicament, dar și despre procurarea on-line a unor produse așa-zis “miraculoase” împotriva Covid-19, pentru a nu deveni victimele unor escrocherii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS