0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCe arată cel mai amplu studiu despre tratamentul Covid cu plasmă

Ce arată cel mai amplu studiu despre tratamentul Covid cu plasmă

Terapia cu plasmă convalescentă prelevată de la persoanele vindecate de infecția cu Sars-Cov2 la pacienții cu Covid-19 are efecte benefice, sugerează cel mai amplu studiu realizat până acum pe acest subiect.

Studiul a fost realizat de cercetători de la rețeaua de spitale Mount Sinai din New York și are mai multe limitări, transmite 360medical.ro – în primul rând, nu este randomizat.

Virusologul Nicole Bouvier, unul dintre autorii studiului, a motivat acest lucru prin faptul că „timpul este un lux pe care nu l-am avut în New York”.

Pentru a compensa acest lucru, cercetătorii au realizat un grup de control format din pacienți cu caracteristici similare celor care au primit plasmă convalescentă, dar care nu au primit această terapie.

Rata de mortalitate de două ori mai mică

Grupul principal a fost format din 39 de pacienți cu forme severe de Covid-19 care au primit plasmă convalescentă la spitalul Mount Sinai din New York.

Potrivit rezultatelor acestui studiu, prezentate în publicația Science, rata de mortalitate în grupul tratat cu plasmă convalescentă a fost de 12,8%, în timp ce în grupul considerat de control a fost de 24,4%.

De asemenea, studiul indică un alt beneficiu al tratamentului cu plasmă convalesncentă: după transfuzia cu plasmă, mult mai puțini pacienți au avut nevoie de oxigen suplimentar comparativ cu grupul celor care nu au primit această terapie.

Chiar dacă grupul de control nu a fost constituit după cerințele unui studiu clinic riguros, Nicole Bouvier consideră că „am arătat că există unele beneficii ale plasmei convalescente”.

Studii în lucru

Cercetătorii de la Mount Sinai au demarat deja un studiu mai amplu, cu date privind 275 de pacienți care au primit plasmă convalescentă.

Studii clinice mai ample privind tratamentul cu plasmă convalescentă sunt în prezent în curs în Germania, Marea Britanie și Statele Unite, rezultatele urmnând să fie publicate în următoarele luni.

Tratamentul cu plasmă convalescentă, prelevată de la pacienții care s-au vindecat de Covid-19, a fost introdus din 22 mai și în protocolul de tratament pentru Covid-19 din România.

Terapia este folosită în România după ce Ministerul Sănătății a primit câteva zeci de aparate pentru plasmafereză sub formă de donație de la o firmă privată, pentru colectarea de plasmă convalescentă de la pacienții vindecați de Covid-19 în vederea tratării pacienților infectați în stare critică.

Ce presupune tratamentul

Tratamentul cu plasmă convalescentă nu este nou. A fost folosit în ultima sută de ani în boli cum ar fi poliomielita, pojarul, SARS și MERS (ultimele două fiind pneumonii produse tot de coronavirusuri).
Terapia se bazează pe principiul că sângele unei persoane care s-a vindecat de Covid-19 conține anticorpi în plasmă (una dintre componentele sângelui), care l-ar putea ajuta pe un alt bolnav.

Condițiile pentru aplicarea acestui tratament este ca un om care s-a vindecat de Covid19 să nu mai fi prezentat simptome în ultimele 14 zile și să aibă aceeași grupă de sânge cu pacientul căruia i se administrează. Plasma recoltată de la un om poate fi donată prin transfuzie la alți trei pacienți.

Cine primește plasmă?

Plasma se administrează pacienților critici confirmați cu COVID-19. În România, pacienții care sunt eligibili pentru acest tratament sunt cei care se află într-o secție de ATI, prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe, în ciuda tratamentului administrat sau sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS