2 C
Craiova
joi, 21 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicinaMedicamentele inovatoare - identice cu cele generice?

Medicamentele inovatoare – identice cu cele generice?

Atunci când i se oferă pacientului posibilitatea de a alege între forma generică a unui medicament și medicamentul inovator, pacientul pune întrebări medicului sau farmacistului dacă cele două sunt de aceeași calitate sau este mai bine să cheltuiască mai mult pentru versiunea originală, inovatoare.

Medicament inovator vs. medicament generic

Când este lansat pe piață un medicament cu un ingredient activ nou, acesta este protejat de un brevet anticopiere timp de câțiva ani. Brevetul este conceput pentru a permite companiei să obțină profituri suficiente pentru a recupera banii cheltuiți pentru dezvoltarea respectivului medicament inovator. În acest timp, alte companii nu pot vinde un medicament similar care conține ingredientul activ protejat.
După expirarea brevetului, alte companii au voie să dezvolte medicamente pe baza ingredientului activ și astfel apar medicamentele generice. Pot exista mai multe companii care să producă medicamente generice cu același ingredient activ ca inovatorul.

Medicamentele generice costă mai putin

Un medicament generic este identic cu un medicament inovator ca structură chimică, dozaj, siguranță, potență, cale de administrare, calitate, caracteristici de performanță și scopul administrării.
FDA (Food and Drug Administration) și EMA (European Medicines Agency) evaluează dosarele depuse pentru introducerea în uz a medicamentelor generice după criterii ce impun ca medicamentele generice să fie la fel de sigure și eficiente ca medicamentele inovatoare. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) oferă asigurări că medicamentele generice reprezintă copii ale celui inovator și deci sunt interschimbabile. Prin urmare, potrivit FDA, aproximativ opt din zece rețete prescrise în Statele Unite conțin medicamente generice.

Medicamentele generice costă mai puțin decât omoloagele lor inovatoare deoarece companiile lor producătoare nu au costuri legate de cercetarea și dezvoltarea medicamentului. Companiile producătoare de medicamente generice nu trebuie să repete studiile realizate pe animale și studiile clinice (umane) care au fost necesare medicamentelor de marcă pentru a demonstra siguranța și eficacitatea.
Faptul că medicamentele generice sunt fabricate după criterii mai permisive și respectând protocoale mai lejere decât medicamentele inovatore este un mit. De altfel, aproximativ 50% din producția de medicamente generice este realizată de către companii care produc și medicamente inovatoare.

Care sunt excepțiile?

O categorie specială este reprezentată de medicamentele cu indice terapeutic îngust. Înlocuirea unui medicament inovator cu unul generic poate reprezenta o situație delicată pentru medicamentele cu un indice terapeutic îngust deoarece concentraţia plasmatică eficace necesară pentru a obține un efect terapeutic poate fi apropiată de concentraţiile toxice sau care pot, cel puţin, cauza efecte adverse nedorite. Micile modificări acceptate de către forurile care autorizează medicamentele generice pot duce la răspunsuri ineficiente sau toxice pentru aceste clase speciale medicamentoase. În această categorie se încadrează medicamente anticonvulsivante, cele pentru aritmiile cardiace și anumiți hormoni tiroidieni.

Ce să luați în considerare atunci când vi se oferă un medicament generic?

• Un medicament generic vă va costa mai puțin decât inovatorul și va avea același efect ca inovatorul.
• Dacă luați mai multe medicamente, luați în considerare faptul că schimbarea medicației poate duce la confuzii și poate este mai bine să rămâneți pe medicația pe care deja o cunoașteți.
• Dacă aveți un istoric de alergii, verificați întotdeauna dacă medicamentul generic conține sau nu ceva la care sunteți alergic, verificând lista de excipienți.
Dacă aveți întrebări cu privire la medicamentele generice, adresați-vă medicului sau farmacistului pentru mai multe informații.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS