0.6 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateStudiu: Cum influenţează temperatura transmiterea coronavirusului

Studiu: Cum influenţează temperatura transmiterea coronavirusului

Un nou studiu, realizat în America, arată cum influenţează creșterea temperaturii aerului nivelul transmiterii coronavirusului SARS-CoV-2. Cercetătorii au urmărit dacă o temperatură mai mare are vreun efect asupra transmisibilităţii acestuia. Studiul a plecat de la ideea că rata de transmitere tinde să scadă sensibil în perioada de vară pentru alte virusuri, precum cel gripal, când temperatura aerului crește.

Specialiştii au sugerat că o astfel de evoluția s-ar putea înregistra și în cazul virusului SARS-CoV-2, însă timpul limitat de la apariția sa, în decembrie 2019, nu a permis realizarea de studii relevante în acest sens.

Studiu în mai multe regiuni cu climă diferită

Comunitatea 360medical.ro prezintă rezultatele unui nou studiu realizat de o echipă de cercetători de la Mount Auburn Hospital, din Cambridge, statul Massachusetts, publicat în Clinical Infectious Diseases. Studiul a analizat efectul combinat al temperaturii în creștere, umidității și indicelului UV (care măsoară intensitatea radiației ultraviolete) asupra ratei de transmitere a coronavirusului SARS-CoV-2.

Analiza a luat în calcul mai multe zone din Statele Unite, țară care cuprinde regiuni diverse, cu tipuri climatice diferite, și evoluția infectărilor la finalul iernii și la începutul primăverii (între 22 ianuarie și 3 aprilie 2020).

Rezultatele studiului arată că incidența Covid-19, boala provocată de coronavirusul SARS-CoV-2, se reduce odată cu creșterea temperaturii până la 11 grade Celsius. În schimb, după acest prag, creșterea temperaturii nu are decât un efect modest asupra ratei de transmitere.

Asocierea unui indice UV mai ridicat are un efect suplimentar de reducere a ratei de transmitere, însă impactul este limitat, sugerează studiul. În ceea ce privește efectul precipitațiilor, acestea nu au un efect cuantificabil asupra ratei de transmitere.

Cercetătorii au analizat evoluția numărului de infectări diagnosticate prin teste pe regiuni în paralel cu evoluția temperaturilor, indicelui UV și precipitațiilor în regiunile respective, preluate de la National Centers for Environmental Information din SUA.

Temperatura-cheie pentru coronavirus: 11 grade Celsius

În timp ce transmiterea virusului încetinește până ce temperatura maximă zilnică atinge 11 grade Celsius, efectul creșterii temperaturii peste acest nivel nu pare să fie semnificativ, a afirmat Shiv T. Sehra, director al programului de rezidențiat în medicină internă la Mount Auburn Hospital și asistent în medicină la Harvard Medical School.

„Pe baza analizei noastre, asocierea modestă sugerează că este puțin probabil ca transmiterea virusului să scadă foarte puternic în lunile de vară doar ca urmare a creșterii temperaturii“, a completat Shiv T. Sehra.

Studiul mai arată că cea mai mică rată de noi cazuri de Covid-19 a fost înregistrată în zonele în care temperatura maximă a fost peste 11 grade Celsius cu cinci zile înainte, iar cea mai mare rată a fost înregistrată în zonele în care temperatura maximă a fost de cel mult minus 1 grad Celsius în aceeași perioadă.

Cercetătorii subliniază că studiul lor indică o asociere, chiar dacă mai puțin pronunțată decât se estima, între temperatură și rata de transmitere, și consideră că transmiterea virusului ar putea crește din nou în toamnă și în iarnă, când temperaturile vor scădea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS