Specialişti din întreaga lume, precum şi autorităţile din domeniul sănătăţii au demontat miturile legate de ibuprofen şi alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), care au apărut odată cu izbucnirea pandemiei de COVID-19. Potrivit experţilor, nu există dovezi ştiinţifice despre legături între administrarea ibuprofenului şi agravarea simptomelor în cazul bolnavilor de COVID-19, transmite MedicHub. Mai mult, specialiştii atrag atenţia că întreruperea tratamentului antiinflamator, mai ales la vârstnici, poate afecta grav calitatea vieţii.
OMS: Nu există dovezi contra ipubrofenului
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat, încă din 18 martie, printr-o postare pe contul oficial de Twitter, că în prezent nu există dovezi cu privire la o corelaţie între utilizarea ibuprofenului şi agravarea simptomelor în cazul bolnavilor de COVID-19. Astfel, Organizaţia recomandă ca, la iniţierea tratamentului febrei sau durerii provocate de infecţia COVID-19, pacienţii şi medicii să aibă în vedere toate opţiunile de tratament avute la dispoziţie, inclusiv administrarea de medicamente AINS, precum ibuprofenul.
Mai mult, în 19 aprilie, OMS a publicat o analiză a 73 de studii deja existente. Dintre acestea, 28 au fost efectuate la adulţi şi 46, la copii. Toate cercetările au vizat infecţii respiratorii acute virale sau afecţiuni cauzate în mod obişnuit de virusuri respiratorii, dar niciunul nu a abordat în mod special COVID-19, SARS sau MERS.
Majoritatea studiilor raportează că nu au avut loc evenimente adverse severe şi că au fost observate doar reacţii adverse uşoare sau moderate. Nu a existat nicio dovadă cu privire la corelaţia dintre utilizarea AINS şi nevoia acută de asistenţă medicală, scăderea calităţii vieţii sau impactarea supravieţuirii pe termen lung.
De asemenea, nu a existat aproape nicio diferenţă între ibuprofen şi acetaminofen (paracetamol) la copiii cu febră, în ceea ce priveşte efectele asupra mortalităţii, spitalizării, insuficienţei renale acute şi a sângerării gastrointestinale acute.
Recomandările Agenţiei Europene a Medicamentului
În prezent, asocierea dintre ibuprofen şi agravarea COVID-19 nu este dovedită ştiinţific. EMA (Agenţia Europeană a Medicamentului) monitorizează atent situaţia, urmând să analizeze orice informaţii nou apărute în această problemă în contextul pandemic actual.
La iniţierea tratamentului febrei sau durerii provocate de infecţia cu SARS-CoV-2, pacienţilor şi profesioniştilor din domeniul sănătăţii li se recomandă să aibă în vedere toate opţiunile de tratament avute la dispoziţie, inclusiv administrarea de paracetamol şi medicamente AINS.
Conform ghidurilor naţionale de tratament din statele membre UE, pacienţii şi profesioniştii din domeniul sănătăţii pot utiliza în continuare medicamentele AINS (de tipul ibuprofenului) conform Informaţiilor despre medicament aprobate.
Recomandările Colegiului Farmaciştilor din România
Pacienţii aflaţi în tratament cu ibuprofen sau alte medicamente AINS nu ar trebui să întrerupă tratamentul, lucru deosebit de important pentru tratarea unor boli cronice.
Pacienţii pot utiliza medicamente cu statut OTC cum ar fi ibuprofen şi paracetamol pentru tratamentul simptomelor uşoare COVID-19, precum febra sau cefaleea.
Pacienţii pot utiliza AINS cu statut OTC precum ibuprofen la recomandarea medicului sau farmacistului, în tratarea febrei şi durerii, fără legătură cu COVID-19, conform informaţiilor din prospectul medicamentului.