Potrivit numeroaselor studii ştiinţifice în acest domeniu, caisele şi uleiul extras din sâmburii ei preţioşi pot proteja inima şi celelalte organe vitale de numeroase afecţiuni iar conţinutul bogat în nutrienţi, vitamine şi minerale oferă beneficii şi pe alte planuri.
Caisele sunt bogate în potasiu, fosfor, calciu, fier, zinc, vitamina A şi C sau B6. De asmenea, conţin fibre care ajută tranzitul intestinal, previn tulburările digestive, constipaţia sau apariţia ulcerului. Beneficiile consumului de caise sunt şi în ceea ce priveşte sănătatea sângelui.
Două caise: 50% din doza zilnică de betacaroten
De exemplu, betacarotenul pe care îl conţin caisele scade nivelul de colesterol din sânge şi protejează inima. De asemenea, vitamina A din caise menţine vederea sănătoasă şi ajută organismul să lupte împotriva acţiunii radicalilor liberi. Două caise pe zi ne asigură 50% din doza zilnică recomandată de caroten. Deci sunt ideale aceasta perioadă de expunere la soare, favorizând obținerea unui bronz frumos.
Mai mult, consumul de caise poate avea beneficii şi într-un proces de detoxifiere. De asemenea, consumul de caise poate fi de ajutor în cazuri de depresie, ajută memoria şi aduc somnul în cazul insomniacilor.
Beneficiile consumului de caise sunt şi în curele de slăbire. De exemplu, cinci caise conţin aproximativ 75 de calorii şi în jur de 15 grame de zahăr.
Fibrele conţinute de caise asigură un bun tranzit intestinal şi are uşor efect laxativ, prevenind tulburările digestive şi constipaţia cronică, precum şi apariţia ulcerului.
Excelente pentru o piele sănătoasă
Caisele, dulci şi armoate, sunt şi foarte săţioase şi puteţi înlocui alte dulciuri. Datorită mineralelor pe care le conţin, caisele pot ajuta la dezvoltarea corectă a oaselor şi menţinerea densităţii osoase. De asemenea, potrivit unor studii, caisele pot preveni chiar apariţia unor afecţiuni osoase. Despre caise se mai spune şi că ar fi benefice în ameliorarea febrei, pentru că vitaminizează şi furnizează minerale esenţiale şi lichide de care are nevoie organismul. Pentru că sunt bogate în fier, caisele pot ajuta şi în cazul anemiei de tip feripriva, despre care se spune că este cea mai frecventă. Consumul de caise este recomandat şi pentru cei care suferă de diverse afecţiuni hepatice, pentru că prin proprietăţile lor ajută la regenerarea ficatului şi a funcţiilor acestuia. Consumul de caise este benefic şi pentru frumuseţe. Vitamina A pe care o conţin caisele vă protejează pielea. De asemenea, o mască pentru faţă vă va împrospăta tenul şi-l va face mai catifelat. Se folosesc chiar şi sâmburii. Uleiul extras din aceştia hidratează pielea şi previne apariţia ridurilor.
Previn anumite tipuri de cancer
Caisele conţin licopen, compus fitochimic care previne instalarea anumitor forme de cancer, printre care şi cancerul de prostată, şi asigură o bună funcţionare a sistemului cardiovascular.
De asemenea, femeile însărcinate sau cele care iau anticoncepţionale sunt sfătuite să urmeze o cură cu caise pentru echilibrarea nivelului de provitamina A. Caisele fac parte şi din categoria fructelor prietenoase cu stomacul bebeluşului și prezintă un risc scăzut de alergii. De aceea, este unul din primele alimente solide ce pot fi oferite copiilor, la începutul diversificării.
Atenţie! În cazul în care aveţi un stomac sensibil, curăţaţi coaja caiselor înainte de a le consuma.