-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicinaZahărul întârzie senzaţia de saţietate

Zahărul întârzie senzaţia de saţietate

Atenţie la consumul de zahăr! Acesta poate conduce la consumul excesiv de alimente, deoarece neuronii primesc un răspuns întârziat al senzaţiei de saţietate. Altfel spus, când mâncăm mult zahăr, simţim mai greu că ni s-a potolit foamea.

Un studiu realizat la Universitatea din Michigan (UM), Statele Unite, a constatat că o dietă cu un conţinut ridicat de zahăr perturbă circuitul neuronal ce permite oamenilor să simtă senzaţia de saţietate şi îi determină să mănânce excesiv, relatează agenţia Xinhua, citată de Agerpres.

Studiu pe musculiţele de oţet

În cadrul studiului, cercetătorii au dezvoltat un marker genetic în neuronii dopaminergici ai musculiţelor de oţet pentru a observa răspunsul insectelor la diferite cantităţi de zahăr.
Specialiştii au descoperit că, atunci când musculiţelor li se administra o dietă bogată în zahăr, răspunsul neuronilor care semnalează recompensa în creier a fost mai lent şi întârziat.
Pentru a studia dacă activitatea redusă a acestor neuroni ca răspuns la zahăr le făcea pe musculiţe să mănânce mai mult, cercetătorii au introdus o moleculă în neuronii dopaminergici ai insectelor, activată prin lumina roşie.

În condiţii de expunere la lumina roşie, neuronii dopaminergici ai musculiţelor cu o dietă bogată în zahăr s-au activat la niveluri similare cu cele ale insectelor, al căror organism nu a fost influenţat de cercetători, ceea ce a făcut ca aceste musculiţele să mănânce mai puţin, deşi aveau acces la hrană. Însă, în lipsa activării prin lumina roşie, zahărul din alimentaţie a încetinit senzaţia de saţietate, iar insectele au continuat să mănânce.

„În cazul unei diete cu un conţinut ridicat de zahăr, observăm că neuronii dopaminergici din musculiţele de oţet sunt mai puţin activi deoarece aportul ridicat de zahăr reduce intensitatea răspunsului la dulcele ce vine din gură“, a declarat Monica Dus, cercetător principal în cadrul studiului realizat la UM.

Proces similar cu dependenţa de droguri

Procesul este oarecum similar cu dependenţa de droguri, a explicat Dus, deoarece zahărul activează acelaşi sistem de recompensă al creierului. Astfel, pe măsură ce tot mai mult zahăr intră în contact cu limba, sensibilitatea sistemului de recompensă este redusă, iar regiunile din creier necesită mai mult zahăr pentru a atinge senzaţia de satisfacţie.

Animalele folosesc acest răspuns asociat dopaminei pentru a putea face estimări referitoare la nivelul de satisfacţie sau de saţietate dat de un aliment. În cazul musculiţelor cu o dietă având un conţinut ridicat de zahăr acest proces este perturbat – prezintă o activare încetinită a neuronilor dopaminei şi, astfel, ajung să mănânce mai mult decât au nevoie, ceea ce în timp le face să crească în greutate, spun specialiştii.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că acest fenomen este reversibil. Corectarea activităţii celulelor asociate gustului dulce – reducerea accesului musculiţelor de oţet la dieta bogată în zahăr – a normalizat răspunsul acestor neuroni la zahăr.

Studiul a fost publicat în jurnalul eLife.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS