6.7 C
Craiova
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateApa, elementul esenţial al vieţii

Apa, elementul esenţial al vieţii

Apa este elementul esenţial al vieţii. Aceasta reprezintă 70% din compoziţia corporală şi intră în alcătuirea tuturor celulelor organelor şi sistemelor din corpul uman.

Apa este vitală pentru supravieţuire. Fără mâncare putem rezista 40 de zile. În schimb, fără apă, nu se poate trăi mai mult de două – trei zile.

Apa nu conţine calorii

Apa nu conţine calorii, ci doar minerale, în proporţie diferită, în funcţie de sursa de la care provine. Aceste minerale sunt greu de asimilat de către organism.

Apa creşte diureza

Cantitatea crescută de potasiu, calciu şi magneziu şi scăzută de sodiu (sare) defineşte o apă ideală. Acest lucru se întâmplă deoarece apa creşte diureza.

Aciditatea apei (pH-ul) trebuie să fie între 6-7 pentru a asigura schimburile optime dintre celule. PH-ul uşor acid poate împiedica procesele de oxidare şi de îmbătrânire celulară (alkalinizare).

Mai mulţi factori determină cantitatea de apă pe care trebuie să o consumăm zilnic

Cantitatea de apă pe care trebuie să o consumăm zilnic depinde de mai mulţi factori: de temperatură; de nivelul de activitate fizică; de nevoile proprii organismului. Toate acestea sunt reglate de un hormon numit vasopresină. Acest hormon este produs dacă scade cantitatea de lichide din corp. De asemenea, are ca efect retenţia de apă la nivelul rinichilor şi apariţia senzaţiei de sete (urină mai concentrată).

La scăderea cu doar 1-2% a nivelului de apă din corp apare senzaţia de sete

Mecanismul de reglare hidrică funcţionează încontinuu, independent de voinţa noastră. Senzaţia de sete apare la scăderea cu doar 1-2% a nivelului de apă din corp.

Deshidratarea se produce când organismul a pierdut 5% din rezervele hidrice

Dacă nu suntem în deşert şi avem acces la surse de apă nu există riscul de deshidratare pentru că organismul nu ne lasă. Deshidratarea se produce când organismul a pierdut 5% din rezervele hidrice.

Obligativitatea de a bea doi litri de apă pe zi, un mit

Obligativitatea de a bea doi litri de apă pe zi este un mit. Apa trebuie băută când simţi nevoia. Un aport zilnic de prea multe lichide duce doar la eliminarea unei cantităţi mari de urină diluată.

O persoană sănătoasă nu reţine apa băută în exces

O persoană sănătoasă nu reţine apa băută în exces şi nici nu elimină mai multe toxine din organism. Substanţele excretate de rinichi sunt aceleaşi, indiferent în ce cantitate de urină sunt diluate.

Diferenţa dintre apa plată şi apa minerală, dată de conţinutul de dioxid de carbon

Diferenţa dintre apa plată şi apa minerală este dată de conţinutul de dioxid de carbon. Nu are nicio relevanţă asupra aportului caloric sau nutritiv. Singurul dezavantaj este balonarea stomacului.

Beţi apă în înghiţituri mici pe tot parcursul mesei

Apa trece repede prin stomacul gol. Deci, în loc să beţi un pahar de apă înainte de masă mai bine mâncaţi şi beţi apă în înghiţituri mici pe tot parcursul mesei. Va ţine stomacul plin mai mult timp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS