Schimbările climatice și poluarea ar putea avea legătură cu creșterea numărului de bebeluși prematuri. Este concluzia unui studiu recent realizat în Statele Unite ale Americii. Femeile însărcinate expuse poluării aerului sau valurilor de căldură apărute pe fondul schimbărilor climatice se confruntă cu un risc mai mare de a avea copii prematuri sau subponderali.
Concluziile studiului
Cercetătorii au analizat alte 68 de studii din toate Statele Unite ale Americii, fiind urmărit un număr de aproape 32,8 milioane de nașteri. Specialiștii au constatat că bebelușii aveau un risc mai mare de a fi născuți prematur dacă mamele lor trăiau în zone cu o calitate mai proastă a aerului sau cu o căldură mai apăsătoare.
„Datele se îndreaptă în aceeași direcție. Cercetătorii au vrut să vadă dacă studiile au fost consecvente în asocierile pe care le-au găsit. Și a existat o asociere pozitivă consistentă și puternică între poluarea aerului și expunerea la căldură și aceste rezultate relevante ale sarcinii”, a spus dr. Bruce Bekkar, cercetătorul principal al studiului, medic specializiat în sănătatea femeilor din San Diego.
În opinia lui Bekkar, încălzirea globală nu numai că determină „evenimente meteorologice extreme” cum ar fi valurile de căldură, secetele și inundațiile, dar este, de asemenea, strâns legată de poluarea aerului, deoarece cele două se hrănesc reciproc.„Nu mă pot gândi la un grup pe care trebuie să-l protejăm mai mult decât femeile însărcinate și copiii lor”, a spus Bekkar.
Concluzia, pe baza regiunilor în care locuiau mamele
Majoritatea studiilor au analizat riscul nou-născuților de a fi prematuri sau subponderali. Însă, oamenii de știință au găsit în mare parte un risc mai mare a acestora asociat cu o expunere mai mare a mamelor la poluarea aerului sau la căldură. Studiile nu au putut măsura expunerea reală a femeilor însărcinate la poluanți în viața lor de zi cu zi. În schimb s-au uitat să vadă dacă nașterile premature erau mai frecvente în zonele cu o calitate mai slabă a aerului.
,,Este dificil să eliminăm efectele poluării aerului sau căldurii din mulți alți factori care afectează rezultatele sarcinii. Cu toate acestea, vedem o cantitate din ce în ce mai mare de date care demonstrează o asociere. Există motive biologice pentru care atât aerul murdar, cât și temperaturile ridicate ar putea fi riscante pentru mame”, e de părere dr. Rahul Gupta, potrivit MedicineNet.com.
Astmul, un factor de risc în plus
Femeile cu afecțiuni cronice de sănătate cum ar fi astmul bronșic, pot fi mai sensibile, iar cercetătorii au constatat că legătura dintre poluarea aerului și complicațiile sarcinii a fost mai puternică în rândul femeilor cu astm.