Internări ca în vârful pandemiei la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova. Secţia ATI e aproape de capacitatea maximă, iar numărul de pacienţi Covid internaţi concomitent se apropie de maximul atins până acum.
Creşterea constantă a cazurilor de coronavirus din ultima perioadă începe să se reflecte în aglomerarea spitalelor. Încă de săptămâna trecută, spitale din Bucureşti anunţau că au atins capacitatea maximă a pacienţilor Covid-19. Nici la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova lucrurile nu stau deloc bine. În weekendul 4-5 iulie, spitalul a ajuns la un număr de 70 de pacienţi internaţi, în condiţiile în care, în aşa-zisa perioadă de vârf a epidemiei, numărul maxim de pacienţi Covid internaţi a fost de 71.
Locuri la limită pe secţia ATI de la „Victor Babeş“
În weekend, Secţia de Terapie Intensivă de la Spitalul de Infecţioase, cu o capacitate de zece locuri, şi-a atins capacitatea. Luni, 6 iulie, situaţia se relaxase puţin. „Nu mai este plin. Acum sunt opt locuri ocupate“, a precizat, pentru GdS, managerul spitalului, Adina Turcu.
Dacă în data de 22 iunie mai erau spitalizaţi doar 16 pacienţi cu coronavirus, acum spitalul se confruntă cu o revenire a cazurilor la numărul din perioada stării de urgenţă. „În perioada stării de urgenţă am avut un vârf de 71 de pacienţi internaţi. Acum avem 67. Suntem în aceeaşi zonă“, semnalează Turcu.
Zilele acestea au fost externaţi şi primii pacienţi asimptomatici la cerere, după zece zile de internare, conform noului protocol. „Am externat vineri, 3 iulie, doi pacienţi, şi duminică, 5 iulie, alţi doi, la cerere. Noi le scriem, însă, pe biletul de externare să rămână în izolare la domiciliu patru zile, plus cele 14 pe care le spunem şi tuturor celorlalţi pacienţi externaţi să le respecte“, transmite managerul.
Deşi spitalul a fost redeschis în 26 iunie pentru pacienţii non-Covid, se va renunţa momentan la internarea în Secţia de Infecţioase a acestora, ca urmare a numărului crescut de pacienţi cu coronavirus. Unitatea medicală va prelua, în continuare, pacienţii cu tuberculoză, pacienţii de la Pneumologie şi de la Secţia Imunodeficienţe.
Doi pacienţi, transferaţi la SJU Craiova
Doi pacienţi au fost transferaţi de la „Victor Babeş“ la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova, spune managerul SJU, Laurenţiu Ivanovici. „Am primit doi pacienţi de la Infecţioase la Secţia ATI. Unul dintre aceştia s-a transferat ieri la Spitalul Colentina, la cerere sa. Avem şi noi un pacient de la Ortopedie depistat cu Covid-19. Cei de la Infecţioase ne-au rugat să preluăm aceste două cazuri. Asta este situaţia, dacă ei nu mai fac faţă va trebui să mai preluăm şi noi. Sigur, în măsura în care vom avea şi noi locuri“, precizează Ivanovici.
La SJU Craiova, luni mai erau opt locuri disponibile pentru adulţi pozitivi la coronavirus pe Secţia ATI. „Mai avem și cinci suspecți Covid internaţi la ATI în acest moment“, a menţionat managerul.
Capacitatea ATI de la SJU Craiova este de 24 de paturi pentru pacienţi Covid pozitivi, dintre care patru locuri pentru copii. „Avem două saloane a câte zece paturi, pentru adulţi, şi unul mic, de patru paturi, pentru copii“, spune Ivanovici.
Dacă, însă, pacienţii sunt doar suspecţi, capacitatea Covid din ATI scade la 12 paturi – zece adulţi şi doi copii – întrucât în cazul pacienţilor suspecţi trebuie menţinută o distanţă mai mare. Dacă un pacient ar fi testat pozitiv, riscul să infecteze alt coleg de salon este mai mic. Astfel, într-un salon de zece paturi vor fi internaţi doar cinci pacienţi suspecţi.
Dacă există atât pacienţi pozitivi, cât şi pacienţi negativi (situaţia actuală), numărul maxim de pacienţi pozitivi care pot fi internaţi este de zece (un salon), la care se adaugă cinci locuri pentru suspecţi (un salon ocupat pe jumătate, pentru distanţare) şi locurile pentru copii.