4 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCovid-19 ar putea declanşa diabetul zaharat

Covid-19 ar putea declanşa diabetul zaharat

La începutul pandemiei de SARS-CoV-2, medicii atrăgeau atenția asupra faptului că persoanele cu diabet se confruntă cu un risc mai mare de a dezvolta complicații grave din cauza infecțiilor cu Covid-19. Ceea ce nu și-au dat seama imediat este că noul coronavirus ar putea declanșa diabetul zaharat la persoanele care nu aveau de-a face cu această boală înainte, conform unor cercetări ale căror rezultate au fost publicate şi pe 360medical.ro.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, persoanele cu diabet se află în prima grupă de risc în ceea ce privește COVID-19. În ceea ce privește diabetul în România, unul din zece români suferă de diabet zaharat, unul din trei români se află la risc de diabet (prediabet) și, recent, peste 30% din decesele asociate COVID-19 au intervenit la persoane care sufereau de diabet.

Interacţiune între coronavirus şi diabet

Pentru a urmări interacţiunile între diabet şi noul coronavirus, un grup internațional format din 17 experți importanți în diabet a anunțat că va colecta date într-un nou registru global numit Registrul CoviDiab.

„Este clar că există o interacțiune între diabet și COVID-19. Legătura este bidirecțională, deoarece diabetul este asociat cu manifestările severe de COVID-19 și, invers, COVID-19 este asociat cu manifestări severe ale diabetului preexistent. Din cauza naturii preliminare a acestor observații, am lansat registrul internațional pentru a strânge rapid mai multe dovezi și pentru a confirma sau risipi îngrijorarea că virusul poate induce într-adevăr diabet“, a declarat dr. Francesco Rubino, profesor de chirurgie metabolică și bariatrică la King’s College London din Regatul Unit.

Rubino a spus că nu este încă foarte clar modul în care COVID-19 ar putea declanșa diabetul. El crede că există răspunsuri la stres cunoscute care pot înrăutăți diabetul preexistent sau pot demasca diabetul deja existent. Se știe că unele dintre tratamentele utilizate pentru COVID-19 cresc nivelul de zahăr din sânge, astfel încât pot juca un rol în diabet. În plus, şi stresul ridicat, teama de îmbolnăvire pot duce la dezechilibrarea diabetului, atrăgea atenţia dr. Maria Moţa într-un interviu acordat GdS.

Semnale şi din partea unui medic român

Dr. Moța, profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie, fost președintele Societății Române de Diabet, Nutriţie și Boli de metabolism între 2012-2015, cât și membru în conducerea European Society for Study of Diabetes – EASD, transmitea la începutul lunii iunie un mesaj legat de creşterea riscului de diabet ca urmare a infecţiei cu coronavirus.

„Receptorii ACE2, prin care noul coronavirus se prinde de celule, se găsesc și în cord și pot da miocardită, și în ficat, și în pancreas, și pot crește riscul de diabet, și la nivelul endoteliului vascular, și pot da risc de tromboze vasculare, desigur în afara complicațiilor pulmonare binecunoscute deja. În plus, nimeni nu poate infirma un eventual rol al acestui virus în declanșarea de mecanisme autoimune (asemeni altor virusuri), cu afectarea pe termen mediu și lung a pancreasului, cu creșterea numărului de cazuri noi de diabet insulinodependent, astfel încât să asistăm la asocierea a două epidemii-pandemii: una de boală infecțioasă – COVID-19 – și una de boală neinfecțioasă – diabetul zaharat. Una acută – COVID-19, alta cronică – diabetul, dar ambele cu consecințe greu de cuantificat“.

Efect similar în cazul SARS

Cercetările anterioare au arătat, de asemenea, că virusul responsabil de SARS (sindromul respirator acut sever) părea să declanșeze un tip acut de diabet. Acest coronavirus a afectat direct pancreasul (organul major implicat în diabet). Sanjoy Dutta, vicepreședintele JDRF (fosta Fundație de Cercetare a Diabetului Juvenil) a fost de acord că există o serie de modalități potențiale prin care COVID-19 ar putea duce la diabet.

„Ideea unui declanșator viral a fost asociată cu diabetul de tip 1, dar, cu siguranță, nu este dovedit. Există atât de multe virusuri și atâtea infecții virale… Din fericire, numărul persoanelor cu diabet de tip 1 este mult, mult mai mic“, a spus Sanjoy Dutta, potrivit MedicineNet.com.

Acesta a explicat că există alte căi în organism care pot crea un dezechilibru al zahărului din sânge care ar putea declanșa diabetul acut. Dutta mai crede că acest tip de diabet ar putea dispărea dacă nivelul de zahăr din sânge ar fi controlat, dar încă nu se știe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS